IMF en az salgın harcaması yapan ülkelerin listesi açıkladı: Nepal kadar olamadık!

IMF en az salgın harcaması yapan ülkelerin listesi açıkladı: Nepal kadar olamadık!

IMF'nin araştırmasına göre Türkiye, gayri safi yurt içi hasılaya oranla en az salgın harcaması yapan ülkelerden biri. Şu ana kadar GSYİH'nın yüzde 1,9'una tekabül edecek kadar ek harcama yapıldı. Vergi indirimi gibi uygulamalarla da hazine gelirlerinde kesintiye gidildi.

Uluslararası Para Fonu, (IMF) koronavirüs salgını ile ilgili mücadelede ülkelerin yaptığı harcamaları araştırdı.

'Kovid-19'la mücadelede mali önlemler' başlıklı raporda, Ocak 2020'den Mart 2021'i kapsayan dönemde ülkelerin gayri safi yurt içi hasılaya (GSYİH) oranla salgın için ne kadar harcadığı gösterildi.

HAZİNE GELİRLERİNDE KESİNTİ

Rapora göre Türkiye, şu ana kadar GSYİH'nın yüzde 1,9'una tekabül edecek kadar ek harcama yaptı, vergi indirimi gibi uygulamalarla hazine gelirlerinde kesintiye gitti.

Türkiye'de ilaç, aşı ve tıbbi malzeme gibi kalemlerde ek harcamaların 4,3 milyar TL, hastane ihtiyaçları ve koruyucu malzeme masraflarının 1,3 milyar TL, sağlık personeli primlerinin 9,6 milyar TL olduğu yazıldı.

Salgından nedeniyle mali yardım ve emekli maaşlarının 7,5 milyar TL, işsizlik yardımının 5,1 milyar TL, kısa çalışma ödeneğinin 27,7 milyar TL ve iş veren desteğinin 8,3 milyar TL arttığı da raporda yer aldı. 

kapaka.jpg

RAPORDA ÇİN DETAYI

Çin Halk Cumhuriyeti Makao Özel İdari Bölgesi, yüzde 27,4 ile liste başı olurken, özerk bölgeyi yüzde 25,5 ile ABD takip etti.

Euronews'in haberine göre, GSYİH'nın yüzde 10'undan fazlasına denk gelecek kadar salgınla mücadeleye bütçe ayıran ülkeler; ABD, Macao, Birleşik Krallık, Japonya, Avusturya, Yunanistan, Hong Kong, Yeni Zelanda, Singapur, Mauritius, Mikronezya Federal Devletleri, Tuvalu, Kiribati, Lesotho, Doğu Timor, İsrail, Almanya, Kanada ve Avustralya oluşturuyor.

Çin'e bağlı Hong Kong ve Makao özerk bölgelerindeki harcamaların oranı GSYİH'nin yüzde 15'ini aşarken, ana karada bu rakamın 4,8 olduğu yazıldı.

GSYİH'nın yüzde 2,5'inden azına tekabül edecek kadar az harcama yapan ülkeler arasında Türkiye, Meksika, Suudi Arabistan, Arnavutluk, Cezayir, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Belize, Botsvana, Brunei, Romanya ve Katar yer aldı.

AB ORTALAMANIN ÜSTÜNDE

Küresel çapta ortama alındığında ise yüzde 9,2 olan rakam AB geneli ortalamasında yüzde 3,8 olarak kaydedildi.

Raporda, her ülkenin ihtiyaçlarının ve salgından etkilenme düzeyinin farklı olduğu gözetildiğinde sıralamada kıyaslama yapmanın doğru olmayacağının altı çizildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN