Normalleşme öncesi kritik uyarı: Tedbirleri kaldırırsak hızlı artışla karşılaşırız

Normalleşme öncesi kritik uyarı: Tedbirleri kaldırırsak hızlı artışla karşılaşırız

Yeni normalleşme kararlarının açıklanması beklenirken Prof. Dr. Ceyhan'dan dikkat çeken uyarılar geldi. Ceyhan, şu anki azalmanın tedbirlerle alakası olmadığını belirterek tam kapanma etkisini henüz görülmeye başlanmadığını söyledi. Ayrıca tedbirlerin kaldırılmasının da hızlı bir artışla karşı karşıya bırakacağını vurguladı.

Artan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları nedeniyle 29 Nisan'da başlayan 'tam kapanma' 17 Mayıs'ta sona erecek. Pazartesi günü yeni normalleşmeye dair kararların da duyurulması bekleniyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da normalleşme kararları öncesinde uyarılarda bulundu.

HaberTürk ekranlarına konuşan Prof. Dr. Ceyhan daha önce üç kez yanlış yapıldığını söyleyerek "İlk başta haziranda açarak, sonra sonbaharda açarak ve en büyük yanlışı da mart ayında yaptık. Büyük bir artış dönemi yaşadık. Bunları yapmamamız lazım. Normalleşmenin kademeli olması doğru ama aynı zamanda kademelendirmenin nasıl yapıldığı da önemli" dedi.

Önce açılması zorunlu olan sektörlerin açılması gerektiğini belirten Ceyhan sözlerine "İkinci dikkat edeceğimiz nokta; bu normalleşmenin hem sektöre hem bize yararı olacak. Önce ilk açacağımız yerler salgının yani bulaşın esas kaynağı olan yerler olmamalı. Buna baktığımız zaman, esas kaynak üç tane; bir tanesi ev ortamı, ikincisi toplu taşıma araçları, üçüncüsü de iş yerleri" diyerek devam etti.

Ceyhan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"İş yerlerini sadece kamuya özel tedbirlerle götüremeyiz. Mutlaka özel sektörün de katıldığı esnek çalışma ve gerekiyor ise vardiya usulü çalışma olmalı. Bunları bu şekilde yaparsak ve birden bire, birkaç kısıtlamayı kaldırmazsak o zaman istediğimiz sonuçları elde edebiliriz.

'ŞU ANKİ AZALMANIN TEDBİRLE ALAKASI YOK'

Hala vaka sayımız çok yüksek. Kolay olmayacak. Ve şu bizi yanıltıyor; vaka sayılarındaki azalmaların şu anda bizim aldığımız tedbirlerle falan alakası yok. Onun büyük etkisini daha görmeye başlamadık. Eğer o eklenirse daha hızlandığını göreceğiz. Şu anki azalma; hiç aşı yapmayan, doğru dürüst tedbir almayan ülkelerde de var. Bu paralel bir şekilde bütün ülkeleri etkileyen bir süreçtir.

Vakaların görülme yaş ortalaması giderek aşağıya iniyor. 65 yaş üzerinde vakalar daha çok belirti gösteriyor. Yaş aşağı indikçe belirti verme oranı azalıyor. Çocuklarda yüzde 5'e kadar iniyor. Biz sadece belirti verenlere test yaptığımız için artık oran düşüyor ve bizim yakaladığımız kişi sayısı azalıyor. Vaka sayısı dediğimiz virüs pozitif kişi sayısı çok değişmeyebilir ama hasta sayısı yani bizim yakaladığımız kişi sayısı belirgin derecede azabilir. Bu bizi yanıltmasın. Eğer böyle yaparsak, 'normalleşme' adı altında tedbirleri kaldırırsak hızlı bir artışla karşı karşıya kalırız. Bu sebeple 'normalleşme' kısıtlamadan daha zor ve dikkatli yapılması gereken bir düzenlemedir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN