Tam kapanma sonrası normalleşme takvimi belli oldu! İşte yeni kurallar...

Tam kapanma sonrası normalleşme takvimi belli oldu! İşte yeni kurallar...

Kademeli Normalleşme Tedbirleri Genelgesi, İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlandı. 17 Mayıs 2021'den sonra uygulanacak normalleşme takvimine göre, tüm Türkiye'de hafta içi günleri saat 21.00 ile 05.00 arası ve hafta sonu günlerinin tamamında sokağa çıkma yasağı uygulanmaya devam edilecek. İşte, yeni koronavirüs tedbirleri...

Koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler çerçevesinde 29 Nisan-17 Mayıs 2021 günleri uygulanan 'tam kapanma' uygulaması sona erdi. Pazartesi günü başlayacak yeni dönemde bazı tedbirler gevşetilecek. Örneğin, iki doz aşı olan 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlar hafta içi günlerinde sokağa çıkabilecek. Kafeler ve restoranlar belirlenen zaman aralığında paket servis şeklinde hizmet verebilecek.

KADEMELİ NORMALLEŞME TAKVİMİ 2021

İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı 'Kademeli Normalleşme Tedbirleri Genelgesi' şöyle:

SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMALARI

* Kademeli normalleşme döneminde hafta içi 21.00-05.00 arası, hafta sonları ise cuma günü saat 21.00'dan pazartesi günü saat 05.00'a kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

* Vatandaşlar, sokağa çıkma yasağı olan günlerde zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla ikametlerine en yakın bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlılara gidebilecek.

* Çalışan vatandaşlara uygulanan muafiyetler devam edecek ancak bu muafiyeti kötüye kullananlara adli ve idari yaptırım uygulanacak.

65 YAŞ ÜZERİ İLE 18 YAŞ ALTI VATANDAŞLARIN DURUMU

* 18 yaş altı kişilerin sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. İki doz aşısını yapan 65 yaş üstü kişiler de artık sokağa çıkabilecek. Aşı olmayan 65 yaş üstü kişiler ise yalnızca 10.00-14.00 saatleri arasında dışarı çıkabilecek.

* 18 yaş altı ve 65 yaş üstü kişiler şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanamayacak.

20200605-2-42813591-556582081.jpg

ŞEHİRLERARASI SEYAHAT KISITLAMALARI

* Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde şehirlerarası seyahat kısıtlamaları devam edecek. Uçak, tren, otobüs gibi toplu taşımayla seyahat etmek isteyen vatandaşlardan seyahat izni alması istenmeyecek, bilet ve/veya rezervasyon kodunu ibraz etmesi yeterli olacak.

* Özel araçlarla seyahat etmek şu vatandaşlara serbest olacak:

-Tedavi olduğu hastaneden taburcu olanlara
-Hastanedeki birinci derece yakınına refakat edecek olanlara
-ÖSYM sınavlarına katılacak olanlara
-Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyenlere

YEME-İÇME YERLERİNİN ÇALIŞMA SAATLERİ

* Restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi yerler hafta içi 07.00-20.00 saatleri arasında gel-al ve paket servis, 20.00-23.59 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde hizmet verecek. Hafta sonları ise 07.00-23.59 saatleri arasında yalnızca paket servis yapılacak.

ESNAF VE İŞLETMELERİN DURUMU

* 17 Mayıs - 1 Haziran tarihleri arasında aşağıdaki işyerlerinin faaliyetlerine ara verilecek:

-Gazino, taverna, birahane, nargile kafeler
-Sinema salonları
-Kahvehane, kıraathane, kafe gibi yerler
-İnternet kafeler, bilardo salonları
-Halı saha, spor salonları
-Lunaparklar
-Hamam

20210502-2-48086276-647593531.jpg

MARKETLER, AVM'LER VE SEMT PAZARLARI

* Alışveriş merkezleri (AVM) hafta içi 10.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek. Hafta sonları ise kapalı kalacak.

* Tam kapanmanın geçerli olduğu hafta sonları, marketlerde temel ihtiyaçlar dışındaki ürünlerin satışına izin verilmeyecek.

* Pazar yerleri hafta içi 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.

KAMU KURUMLARININ MESAİ SAATLERİ

* Kamu kurum ve kuruluşlarında 10.00-16.00 saatleri arası mesai sistemi ve uzaktan/dönüşümlü gibi esnek çalışma usullerinin uygulamasına devam edilecek.

NİKAH VE DÜĞÜNLER

* Evlendirme işlemlerinin gerçekleştirilmesine devam edilecek. Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler ve benzeri etkinliklerin yapılmaması uygulaması 1 Haziran 2021 tarihine kadar devam edecek.

20210502-2-48086276-647593481.jpg

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI

* Şehir içi toplu taşıma araçları için uygulanmakta olan yüzde 50 kapasite sınırlaması uygulaması devam edecek.

* Şehirlerarası faaliyet gösteren toplu taşıma araçları (uçak hariç), aracın ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yarısı kadar yolcu kabul edebilecek.

* Şehirlerarası karayollarında bulunan dinlenme tesisleri ve konaklama tesisleri içerisinde bulunan yeme-içme yerleri, aynı masada en fazla 2 kişiye servis açılması şartıyla hizmet verebilecek.

KONAKLAMA TESİSLERİ

* Konaklama tesislerinin kapalı alanlarındaki eğlence merkezleri kapalı tutulacak.

* Konaklama tesislerinde rezervasyonu bulunan (bedelini tam ödemiş olmak şartıyla) vatandaşlar sokağa çıkma ve/veya şehirlerarası seyahat kısıtlamasından muaf olacak. Sahte rezervasyon gibi kötüye kullanımlarda yaptırım uygulanacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN