Sonbaharda yeniden maske takabiliriz! Prof. Dr. Uğur Şahin'den korkutan yeni dalga uyarısı

Sonbaharda yeniden maske takabiliriz! Prof. Dr. Uğur Şahin'den korkutan yeni dalga uyarısı

Koronavirüs vaka sayısının art arda 3 gün binin altını görmesinin ardından mayıs ayında toplu taşıma araçlarında maske takma zorunluluğu kalktı. Yaklaşık 3 yılın ardından Kovid-19'da bir dönem sona ererken Biontech'in üreticisi Prof. Dr. Uğur Şahin'den "Yeni bir dalga kapıda, sonbaharda yeniden maske takmaya başlayabiliriz" uyarısı geldi.

Koronavirüs (Kovid-19) salgını son 3 senede milyonlarca insanın ölümüyle sonuçlanırken birçok ülke salgının hafiflemesi nedeniyle tedbirleri kaldırma kararı aldı.

Pandemiden tam kurtulduk derken ABD, İngiltere, İspanya, İsrail, Danimarka, İrlanda, İtalya, Norveç, Fransa, Romanya, Belçika, Hollanda, Kanada gibi ülkelerde 180'e yakın çocukta görülen gizemli hepatit virüsü ve 'maymun çiçeği virüsü' küresel salgın riskini yeniden gündeme getirdi.

Vehbi Koç Vakfı'nın bu yıl ilk kez verdiği "İnsanlığa Üstün Hizmet Ödülü"ne layık görülen Biontech aşısını üreten bilim insanları Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin ödülü almak için İstanbul'daydı. 2021 yılında Almanya tarihinin en büyük kar oranının eden Biontech'in kurucuları, salgına ve yeni aşı çalışmalarına yönelik bilgi verdi.

tt.jpg

'YENİ BİR DALGA KAPIDA'

NTV'de yer alan habere göre; Koronavirüs salgınıyla ilgili soruları yanıtlayan Uğur Şahin, "2020'de bana sorulduğunda, 'Bu virüs en az 10 yıl bizimle olur.' demiştim. Buna alışmak zorundayız. Buna karşı yapacağımız iki yol var. Bir tanesi aşıları benimsemek. Şu anda Omicron aşısına yakın frekansta olan aşılar geliştiriyoruz. Yeni aşının onayını önümüzdeki sonbahar-kış gibi almaya çalışacağız. İkincisi yeni normal olarak bunu kabul etmek zorundayız" dedi.

Yaz bitiminde yeniden maskelerin yeniden hayatımıza gireceğini söyleyen Şahin'den "Çok olaylı geçmeyecek bir sonbahar ve kışın bizi beklediğini söyleyebilirim. Ama şunu da belirtmek lazım ki yeni bir dalga da kapıda ve bu dalganın zararsız olacağına dair elimizde bir garanti yok o yüzden hazırlıklı olmakta yarar var" uyarısı geldi.

'5 YIL İÇİNDE KANSER AŞISININ UYGULANACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'

Özlem Türeci de olumlu sonuçlar elde edilen kişiye özgü kanser aşılarındaki son durumu anlattı.

Özlem Türeci, "Gelecekte bizim çalışmalarımız daha çok kanser, immünoterapi üzerine devam edecek. Şu anda mesela Faz-2 çalışmalarına devam ettiğimiz kişiselleştirilmiş kanser aşılarıyla ilgili bir çalışmamız var. 5 yıl içinde bu aşının kanser hastalarına uygulanabileceğini umuyoruz." dedi.

ture.jpg

Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Türeci, "İnsanın kendi bağışıklık hücrelerini taklit edebilmesini, vücudun kendi kendine savunma mekanizması geliştirmesini sağlıyoruz. Kişiselleştirilmiş aşılardan bahsettiğimizde kulağa biraz bilim kurgu gibi gelebiliyor ama bizim teknolojimiz bunu yapabilecek güçte Özellikle pankreas kanserindeki çalışmalarımız bize tümörlerin giderilmesi konusunda çok başarılı olduğunu gösterdi" dedi.

VEREM VE SITMA AŞISI ÇALIŞAMALARI HAKKINDA

Türeci ve Şahin tüberküloz, verem, sıtma ve HİV aşıları üzerinde çalıştıklarını, verem ve sıtma aşılarıyla ilgili klinik çalışmaların da yıl sonunda başlayacağını duyurdu.

Türeci çifti, Biontech firması olarak Türkiye'de de bir kuruluşla birlikte çalışmalara başladıklarını ve başta akciğer kanseriyle ilgili olmak üzere Türkiye'de de aşı ve immünoterapiye yönelik bilimsel çalışmaların yürütüleceğini açıkladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (19)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
19 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN