Koronavirüsü küresel arenada geç uyandı

Koronavirüsü küresel arenada geç uyandı

Küresel piyasalar koronavirüsüne geç karşılık verdi. Özellikle ABD ve İngiltere’de görülen vakalarla birlikte kayıplar yükseldi. Artan endişelerle birlikte Avrupa piyasalarında sert satışlar gerçekleşti. Gelişmeler tüm dünyada hisse senetlerinin yüzde 10 düşmesini sağlayarak 2008’den bu yana en kötü haftasını yaşamasına neden oldu. ABD tahvillerinde de rekor kayıplar görüldü.

ALİ YILDIRIM

Korona virüsü küresel piyasalar üzerindeki etkisini sürdürmeye devam ederken, küresel ekonomiye de yansımalar gerçekleşti. Özellikle İngiltere, ABD ve Avrupa piyasalarında son 2 gündür sert düşüşler kaydedildi. Açılışla birlikte sert gerileme kaydeden endeksler, yatırımcıların da dikkatini çekti. Avrupa borsaları dün seanslarını, Asya piyasalarının etkisiyle sert düşüşle açtı. Uzmanlara göre, yatırımcılar, koronavirüsü salgınının ekonomiye etkisiyle ilgili en kötü senaryoya hazırlanıyor. En sert düşüş yüzde 3,85 ile Francfort borsasında yaşandı. Emden Research uzmanlarından Timo Emden, Dax’taki düşüşü ‘kontrol dışı çakılma’ olarak tanımladı. Emden, yatırımcının dikkatinin tamamen koronavirüsü salgınında olduğunun altını çiziyor. Madrid borsası yüzde 3,11 Londra borsası ise yüzde 3,05 oranında değer kaybetti. Bu iki borsanın bir hafta içindeki kaybı yüzde 11’i buldu. Güne düşüşle başlayan Milan borsasında yüzde 3,08’lik bir gerileme kaydedildi. Dün sabah yüzde 3,36’lık bir kayıpla güne başlayan Paris borsasında Ağustos 2019’dan beri en düşük seviye görüldü. Avrupa borsaları zirvenin ardından yüzde 12 civarında geriledi, borsalar şubat ayını da yüzde 7,7 kayıpla tamamlamaya hazırlandı. Avrupa borsalarındaki kayıpları tetikleyen Asya piyasalarında Tokyo yüzde 3,67 Şangay yüzde 4, Shenzen ise yüzde 5 düşüşle günü kapatmıştı.

Ölümcül virüsün birçok ülkeye yayılmasının küresel ekonomiye yönelik endişeleri artırması Avrupa hisse senedi piyasalarına da sert satışlar getirdi. Stoxx 600 endeksi gün içinde düşüşünü yüzde 4.5’e kadar taşıdı. 2008’den bu yana en kötü haftalık kaybına yöneldi. Seyahat hisseleri yüzde 5’ten fazla geriledi. İngiltere’de FTSE 100 Endeksi yüzde 2,6, Almanya’da DAX yüzde 3,4, Fransa’da CAC 40 yüzde 2,8 İtalya’da FTSE MIB yüzde 2,7 İspanya’da IBEX 35 Endeksi yüzde 2,8 düşüşte. Öte yandan güvenli varlık talebi de artıyor. Yeni Zelanda’da ilk virüs vakasının bildirilmesi, Güney Kore’de enfekte sayısının artması ve Japonya’da okulların kapatılmaya başlanması gibi endişe verici gelişmelerle tüm dünyada hisse senedi piyasalarında sert satışlar kaydedilirken, hazine tahvilleri kazançlarını artırıyor. ABD’de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi cuma günü işlemlerde 6 baz puan düşüşle yüzde 1,2 ile rekor düşük seviyeye gerilerken, 2 yıllıkların faizi 2016’dan beri ilk kez yüzde 1’e indi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN