KPSS'ye giren ilahiyat mezunları nerelere atanır?

KPSS'ye giren ilahiyat mezunları nerelere atanır?

Kamu Personeli Seçme Sınavı sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar tercih dönemi için kolları sıvadı. Üniversitelerin 4 yıllık ve 2 yıllık ilahiyat bölümlerinden mezun olan adaylar, kaç puanlara hangi kurumlara yerleşebileceğini merak ediyor.

KPSS'ye giren ilahiyat mezun adayların, tercih döneminde başvuru yapabileceği 79 kontenjan bulunmakta. İlahiyatçı veya memur olarak atanabilmek için, geçen yıl en az 91,570 puan almak gerekiyordu. En yüksek puanla atama ise 99,024 ile yapılmıştı.

İLAHİYAT MEZUNLARININ İSTİHDAM ALANLARI

İlahiyat mezunlarının öğretmenlik dışında, imam-hatip, müezzin, Kur-an kursu öğreticisi, Diyanet personeli gibi devlet memuriyetlerine de atanma şansları var. Bu memuriyetlere atanmak için ise yine KPSS ve ayrıca sözel mülakat gerekiyor. Bunun dışında her lisans mezunu gibi, ilahiyat mezunlarının da akademik kariyer yapma şansları var.

90'lı yılların sonunda ve 2000'li yılların başında imam-hatip, müezzin, Kur'an kursu öğreticisi atamaları, din kültürü ve İHL meslek dersleri öğretmeni ataması gibi çok düşüktü. Sonraki yıllarda ise atama sayıları katlanarak artmış, rekor seviyelere ulaşmış, bir çok aday çok düşük KPSS puanları ile bahsi geçen kadrolara atanmıştı. Fakat son yıllarda atamalar artık rekor seviyelerde yapılmıyor. Adaylar 2000'li yılların başındaki kadar olmasa da ilgili kadrolara atanmakta zorlanıyor.

2014-2019 Tarihleri arasındaki din kültürü ve İHL meslek dersleri öğretmenliği gibi branşlarda atanabilmek için en az 75-80 civarı puan almak gerekiyor. Bu puanların daha da yükselmesi bekleniyor.

İMAM HATİP OKUL VE ÖĞRENCİ SAYILARI

Öğretmen atamalarındaki en önemli etkenlerden birinin Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki kadro sayısı olduğu ve öğrenci-okul sayısındaki artışla beraber kadro sayısını artırması bekleniyor. 2011 yılından beri okul sayısı olarak, hem ortaokul hem lise bazında sürekli artış; öğrenci sayılarında, ortaokul kademesinde artış; lise kademesinde son yıllarda düşüş görülüyor.

İlahiyat fakültelerinin 2005-2010 yılları arasında artması nedeniyle, fakültelerin akademisyen ihtiyacının giderilememesi; siyer ve Kur-an'ı Kerim dersi gibi derslerle ilahiyat mezunu öğretmenlere yeni ders saati yükü getirilmesi; okul öncesi ve hastanelerde yeni istihdam imkanları oluşturulması; yetişkinlere ve çocuklara hizmet eden Kur'an kurslarının sayısının giderek artması ise ilahiyat mezunları için fırsat olarak görülebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN