Güney Kore el yükseltti: Bitcoin ETF’leri ve Stablecoin düzenlemesi yolda

Güney Kore el yükseltti: Bitcoin ETF’leri ve Stablecoin düzenlemesi yolda

Açıklanan yol haritası, spot kripto para ETF’lerinin onaylanmasını ve stablecoin’lere yönelik ikinci aşama yasal çerçevenin oluşturulmasını öngörüyor.

Güney Kore hükümeti, "2026 Ekonomik Büyüme Stratejisi" kapsamında kripto varlıklara yönelik kapsamlı bir düzenleme paketini bu yıl içinde hayata geçirmeye hazırlanıyor. Açıklanan yol haritası, spot kripto para ETF’lerinin onaylanmasını ve stablecoin’lere yönelik ikinci aşama yasal çerçevenin oluşturulmasını öngörüyor. Yetkililer, bu adımla kripto varlıkların geleneksel finans sistemiyle daha güçlü biçimde entegre edilmesini hedefliyor.

Uzun süredir kripto paralara temkinli yaklaşımıyla bilinen Güney Kore’nin bu planı, ülkenin dijital varlıklara bakışında önemli bir politika değişimine işaret ediyor.

Spot Bitcoin ETF’lerine düzenleyici kapı açılıyor

Hükümet tarafından yayımlanan büyüme stratejisine göre, kripto paraların spot ETF’lere konu edilmesine bu yıl içerisinde izin verilmesi planlanıyor. Süreci yöneten Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC), ABD ve Hong Kong gibi büyük finans merkezlerinde işlem gören spot Bitcoin ETF’lerini düzenleme çalışmalarında temel referans olarak ele alıyor.

Mevcut mevzuat kapsamında Bitcoin ve benzeri kripto varlıklar ETF’ler için uygun bir dayanak varlık olarak kabul edilmiyordu. Yeni düzenleme ile bu engelin kaldırılması ve yatırımcıların lisanslı sermaye piyasası araçları üzerinden kripto varlıklara erişebilmesi amaçlanıyor. Böylece hem bireysel hem de kurumsal yatırımcılar için daha kontrollü ve şeffaf bir yatırım zemini oluşturulması hedefleniyor.

Yetkililer, ETF sürecinin finansal istikrarı gözeten bir çerçevede ilerleyeceğini vurgularken, yatırımcı korunması ve piyasa şeffaflığının düzenlemenin temel ilkeleri olacağını belirtiyor.

Stablecoin’ler için lisans ve rezerv şartı

Strateji belgesinin ikinci ayağını stablecoin düzenlemeleri oluşturuyor. Finansal Hizmetler Komisyonu, stablecoin ihraççılarına yönelik bir lisanslama sistemi kurmayı planlıyor. Hazırlanan taslakta, asgari sermaye gereklilikleri, ihraç edilen varlıkları birebir karşılayacak rezerv yükümlülüğü ve kullanıcıların geri ödeme talep hakkı gibi başlıklar öne çıkıyor.

Buna ek olarak, sınır ötesi stablecoin işlemleri için ayrı bir denetim mekanizması kurulması da gündemde. Finansal Hizmetler Komisyonu ile Maliye Bakanlığı, uluslararası para hareketlerinin izlenmesi ve finansal güvenliğin sağlanması amacıyla ortak bir yetki paylaşımı modeli üzerinde çalışıyor.

Kamu maliyesinde dijital para dönüşümü

Kripto düzenlemelerinin yanı sıra Güney Kore, kamu maliyesinde dijital dönüşümü hızlandırmayı da planlıyor. Hükümet, 2030 yılına kadar devlet hazinesinin yaklaşık yüzde 25’inin “mevduat token’i” olarak tanımlanan dijital para formatında kullanılmasını hedefliyor. Pilot uygulamaların ardından ilgili mevzuatın güncellenmesi ve blokzincir tabanlı ödeme altyapısı için hukuki zeminin oluşturulması amaçlanıyor.

Bu kapsamda, kamu harcamalarının belirli kalemlerinde dijital cüzdanlar üzerinden ödeme yapılması da gündeme alınmış durumda.


Not: Bu içerik bilgilendirme amaçlıdır ve yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir. Yatırım kararlarınızı vermeden önce kendi araştırmanızı yapmanız tavsiye edilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN