4 yeni kitap okurlarına sunuldu

4 yeni kitap okurlarına sunuldu

Melih Cevdet Anday’ın gazete sayfalarında kalan beş romanı ilk kez kitaplaştırıldı. Avustruryalı Ingeborg Bachmann’ın ‘Otuzuncu Yaş-Toplu Öyküler I’ kitabı Yapı Kredi Yayınları Modern Klasikler dizisinden yayımlandı. Serap Aksoy’un ‘Vakıflı -Türkiye’nin Tek Ermeni Köyü’ kitabı Lejand Yayınları’ndan çıktı. Rauf Orbay hakkında Atatürk döneminde düzenlenen istihbarat raporlarının yer aldığı ‘12 Numara’ isimli kitap okurlarına sunuldu.

SALİHA SULTAN

ANDAY’IN GAZETELERDE KALMIŞ BEŞ ROMANI TEK KİTAPTA

Everest Yayınları, Melih Cevdet Anday’ın gazete sayfalarında kalan beş romanını ilk kez kitaplaştırarak literatüre kazandırdı. Editörlüğünü Eyüp Tosun ve Sevdagül Kasap’ın yaptığı kitap, 1956-1962 yılları arasında Anday’ın çeşitli isimlerle tefrika ettiği romanları okura sunuyor: Bir Kızın Aşkları Niyazi Orhan Niyazoğlu ismiyle 1961’de; Bir Yaz Tatili Ali Ekrem Yarar imzasıyla 1961, Aşk Okulu Reşat Ziya Kızılbü adıyla 1962 ve Dullar Çıkmazı, Anday’ın en bilinen takma adı Murat Tek ismiyle 1962’de tefrika ediliyor. Ulvi Ziya Karalar müstearıyla 1956 yılında tefrika edilen Bir Gönülde İki Sevda ise Anday’ın, yakın zamanda aramızdan ayrılan usta kalem Hıfzı Topuz ile ortak kaleme aldığı bir eser. Evrest, ilk kez yayımlanan bu beş romanın ardından, yine beş romandan oluşacak Müstear Zamanlar - 2 ile birlikte on romanı içeren bir seriyi okurla buluşturacak.

22kr02-sol3.jpg

LİRİK ŞİİRİN USTASINDAN ‘ÜTOPYA BURCUNDA’ YAZILMIŞ YEDİ ÖYKÜ

20. yüzyılın önemli kadın şairlerinden Avustruryalı Ingeborg Bachmann’ın ‘Otuzuncu Yaş-Toplu Öyküler I’ kitabı Yapı Kredi Yayınları Modern Klasikler dizisinden yayımlandı. Kâmuran Şipal’ın Türkçeye aktardığı ve ilk baskısı 1961 yılında yapılan eser Bachmann’ın lirik şiirindeki eşsiz kuvveti düzyazıda da aynı irtifaya taşıyabileceğini kanıtlıyor. Daima meselenin özüne inerek, kişileri ve olayları geleneksel hikâye anlatımının durduğu sınırın ötesine dek takip eden, imgelerin ve mitlerin dili aracılığıyla insana, aşka, umutsuzluğa dair her şeyi söyleyebilme yetisine ulaşan bu benzersiz yedi öykünün ayırt edici niteliği taşıdığı ‘enerji’; karakterlerinin ortak noktası da hepsinin ‘yaşam’ denilen korkunç yaralanmadan ötürü ıstırap duymaları. ‘Otuzuncu Yaş’, var olan dünyanın ve düzenin ötesine ulaşan, ‘ütopya burcunda’ yazılmış yedi öykünün bölünmez bir bütün oluşturduğu, bağımsız bir eser.

22kr02-sol1.jpg

TÜRKİYE’NİN TEK ERMENİ KÖYÜ: VAKIFLI

Serap Aksoy’un kaleme aldığı ‘Vakıflı -Türkiye’nin Tek Ermeni Köyü’ kitabı Lejand Yayınları’ndan çıktı. Kitabın konusunu oluşturan Vakıflı, Türkiye’de yalnızca Ermenilerin yaşadığı tek köy. Mülakata dayalı nitel araştırma ve yazılı kaynak taramasıyla kaleme alınan kitap, Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı bulunan Vakıflı köyünün tarihini, kültürünü, dilini, inancını, mutfağını, müziğini, mimarisini ve diğer kültürel ögelerini tanıtırken; tarihe de kapsamlı bir miras bırakıyor.

22kr02-sol2.jpg

İSTİHBARAT RAPORLARINDAKİ RAUF ORBAY

Taşkın Su tarafından hazırlanan ve ‘Hamidiye kahramanı’ olarak anılan Rauf Orbay hakkında Atatürk döneminde düzenlenen istihbarat raporlarının yer aldığı ‘12 Numara’ isimli kitap, KDY-Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık’tan çıktı. İzmir Suikastı davasının affedilmiş sanıklarından olan vatan hasretinin sona erdiği 5 Temmuz 1935 günü İstanbul’a ayak basmasının ardından 7 gün 24 saat takibe alınmasını işleyen kitap adını dönemin İçişleri Bakanı Şükrü Kaya’nın Orbay’a verdiği ‘12 Numara’ adından alıyor. Su, kitabını Devlet Arşivleri’nde yer alan, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı arşivinde yer alan belgelerde yaptığı incelemelere dayandırıyor. Raporlar, Cumhuriyet’in kurucu isimlerinden olan Orbay’ın adım adım izlendiğini gösteren sıra dışı detaylarla da dolu. Eser kitapyurdu’nun internet sitesinden satın alınabiliyor.

22kr02-sonttt.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN