4 yeni kitap raflarda

4 yeni kitap raflarda

İtalyan yazar Umberto Eco’nun ‘Kant ve Ornitorenk-Bilişsellik ve Dil Üzerine Denemeler’ kitabı ilk kez Türkçeye çevrildi. KARAR yazarı Taner Ay’ın ‘Edebiyatın Kadıköyü’ denemeleri Ötüken Neşriyat tarafından okura sunuldu. Yapı Kredi Yayınları, Latife Hanım, Halide Edib ve Atatürk biyografilerinin yazarı İpek Çalışlar’ın ‘Hanedandan Bir Sultan: Sabiha’ kitabını okura sundu. Şeyhmus Diken’in yeni sözlü tarih çalışması ‘Tozu Kalsın’ Everest Yayınları etiketiyle raflarda.

SALİHA SULTAN

UMBERTO ECO’NUN KANT ÇALIŞMASI İLK KEZ TÜRKÇEDE

Ayrıntı Yayınları, dünyaca ünlü İtalyan yazar Umberto Eco’nun 1997’de yayımlanan ‘Kant ve Ornitorenk-Bilişsellik ve Dil Üzerine Denemeler’ kitabını ilk kez Türkçe olarak okurlarla buluşturdu. Kant ve Ornitorenk’te gerçeklik, algı ve deneyime ilişkin soruları, Kant, Heidegger, Peirce gibi filozofların düşünceleri ekseninde derinlemesine ele alan Eco, sahip olduğu felsefi, edebi ve tarihsel bilgi birikimini kendine özgü hikâyeci anlatım tarzıyla zenginleştirerek hem felsefi hem de eğlendirici bir okuma sunuyor. 1724 doğumlu Kant’ın 300. doğum yılı vesilesiyle yayımlanan kitabı Türkçeye Esra Kübra Erol çevirdi. Eco’nun dikkat çekici altı makalesinden oluşan çalışmasında gerçeklik, algı ve deneyimle ilgili temel problemleri, sahip olduğu felsefi, edebi ve tarihsel bilgi birikimini kendine özgü hikâyeci anlatım tarzıyla zenginleştirerek kaleme alıyor.

26kr02-sol3.jpg

İSTANBUL’UN KADIKÖYÜ’NDE KÜLTÜREL BİR KAZI

KARAR okurlarının kitap incelemeleriyle tanıdığı yazar ve kültür araştırmacısı Taner Ay’ın ‘Edebiyatın Kadıköyü’ denemeleri Ötüken Neşriyat tarafından okura sunuldu. Yazar Orhan Tekelioğlu, Ay’ın İstanbul’a dair yaptığı kültürel tarih okumalarının ilk halkası olan kitap hakkında şu ifadeleri kullanıyor: “Masalsı, hatta destansı bir Kadıköy âleminin çok da uzak olmayan tarihinde gezeceğinizi şimdiden söyleyebilirim. Bu insanların çoğu çoktan göçüp gitti bu şehirden ama şehir gitmedi tabii ki, sadece eskilerin üstüne yeni kültürel katmanlar inşa etti. Daha önceki hayatını merak ediyorsanız, kültürel kazılara meraklıysanız, doğru yerdesiniz.”

26kr02-sol.jpg

SABİHA SULTAN’IN PENCERESİNDEN İŞGAL YILLARI

Yapı Kredi Yayınları, Latife Hanım, Halide Edib ve Atatürk biyografilerinin yazarı İpek Çalışlar’ın ‘Hanedandan Bir Sultan: Sabiha’ kitabını okura sundu. Çalışlar kitabında, İşgal İstanbul’unu ve Cumhuriyet’in kuruluş yıllarını Padişah Vahdettin’in kızının hikayesi üzerinden, sarayın penceresinden ele alarak anlatıyor. Çalışlar, kitapta Sabiha Sultan’ın son yıllarını şöyle tasvir ediyor: “Sürgünden yirmi yedi yıl sonra Sabiha, boşanmış bir kadın olarak ülkesine döndü. Babasına ait belgeleri ömrü boyunca bir çanta ile yanında taşıdı. Israrlara rağmen babası, Mustafa Kemal Paşa ve Cumhuriyet hakkında konuşmamaya büyük özen gösterdi.”

26kr02-sol2.jpg

DİYARBAKIR'IN BELLEĞİNE AÇILAN SAYFALAR

Şeyhmus Diken’in yeni sözlü tarih çalışması ‘Tozu Kalsın’ Everest Yayınları etiketiyle raflarda. Kitapta, 2015 ve sonrasında yaşanan hendek-barikat olaylarının ardından Diyarbakır coğrafyasının uğradığı tahribat ve dönüşümü merkeze aldığı söyleşiler yer alıyor. Yirmi yıl önce Diyarbekir Diyarım, Yitirmişem Yanarım’la başlayan bellek araştırması; Tozu Kalsın’da şehrin gencinden yaşlısına, kuşaklar arası tanıklarıyla geçmiş, şimdi ve gelecek arasında canlı bir köprü kuruyor. Şeyhmus Diken kent tarihi, kimlik ve kültüre farklı açılardan bakmayı sağlayan bu söyleşi toplamında, uzun bir tarihle bugüne ait güncel tartışmaları bir araya getiriyor.

26kr02-sol1.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN