60 yılı gören 007’nin ölmek için zamanı yok

60 yılı gören 007’nin ölmek için zamanı yok

Türkiye’de sinema salonlarında 5’i yerli 9 film vizyonda. Dünyanın en uzun soluklu serisi ‘James Bond’un son filmi ‘Ölmek İçin Zaman Yok’ 2 yıllık pandemi gecikmesinin ardından bugün vizyonda. Daniel Craig, 5’nci ve son kez gizli ajan ‘007’ye hayat verdiği filmde bu kez yüksek teknolojiyle donanmış gizemli bir kötüyle karşı karşıya. Yine aksiyon sahneleriyle örülen ve 250 milyon dolara çekilen film ayrıca 3 saati bulan süresiyle de bugüne kadarki en uzun Bond filmi.

SALİHA SULTAN

Bugün sinema salonlarında 5’i yerli yapım 9 film vizyona girdi. Vizyonun dikkat çeken yapımı ise, salgın süreci boyunca izleyicinin merakla beklediği, dünyanın en uzun soluklu serisi olan ‘James Bond 007’ serisinin son filmi ‘Ölmek İçin Zaman Yok’. Pandemi sürecinin gişede yarattığı zararı toparlaması beklenen, Cary Joji Fukunaga’nın yönettiği, Daniel Craig’in gizli ajan 007’ye beşinci ve son kez hayat verdiği filmde, Ana de Armas, Rami Malek, Ralph Fiennes ve Ben Whishaw gibi oyuncular da rol alıyor.

250 milyon dolar bütçeyle çekilen film, aktif hizmetten ayrılan ve Jamaika’da keyif yapan Bond’un CIA’den olan eski bir dostunun yardım çağrısıyla kısa süre içerisinde yeniden görev başına dönmek zorunda kalmasıyla başlıyor. Ajanların en ünlüsü Bond bu kez yüksek teknolojiyle donanmış gizemli bir kötüyle karşı karşıya gelişini konu ediniyor. Çekimleri Jamaika, Norveç, Danimarka, Londra ve İtalya’da yapılan film ayrıca 3 saati bulan süresiyle bugüne kadarki en uzun James Bond filmi. Öte yandan, serinin son filmi erkek ve kadın karakterler arasında en güçlü pariteye sahip Bond filmi olarak lanse ediliyor.

İki siyah kadın ana karakterden birini oynayan Lashana Lynch’in, filmin başında emekli olarak Jamaika’ya giden Bond’dan 007 atamasını devraldığı iddia ediliyor. Vizyonun diğer yabancı yapımı Stephen Lang, Madelyn Grace, Adam Young, Brendan Sexton ve Bobby Schofield’in başrollerinde oynadığı ‘Nefesini Tut 2’nin yönetmen koltuğunda Rodo Sayagues oturuyor. Korku ve gerilim türündeki film; evine girenlere cehennemi yaşatan görme engelli Norman’ın, bu kez kendisiyle birlikte yaşayan 11 yaşındaki Phoenix’i koruma motivasyonuna da sahip olarak evine girenlere karşı verdiği savaşı anlatıyor.

avv.jpg

ŞİDDETİN GİRDABINA ÇEKİLEN BİR ‘AV’

Vizyona giren yerli yapımlarda, 2020’de İngiltere’de Cine Excess Festivali’ne ‘En İyi Film’, 2021’de İstanbul Film Festivali’nde ‘En İyi Özgün Müzik’ ödüllerini alan, Emre Akay’ın yönettiği ‘Av’ filmi öne çıkıyor. Billur Melis Koç, Ahmet Rıfat Şungar, Yağız Can Konyalı gibi isimlerin oynadığı gerilim türündeki yapım; bir polisin yaptığı baskında partnerini kaybeden Ayşe’nin hikayesi üzerinden erkek-egemen toplumda hayatta kalma mücadelesi veren genç bir kadının şiddet girdabına çekilmesini ele alıyor.

mufrezer.jpg

Enes Bilal Taşçı’nın yönetmenliğini yaptığı ‘Müfreze’ filmi ise, bir askeri birliğin Hakkari’nin bir köyünde yaşayan küçük bir çocuğu kurtarma operasyonunu beyazperdeye taşıyor. Filmde, İsmail Hakkı, Sera Tokdemir, Emrah Girgin, Rabia Yalçın ve Serkan Kuru rol aldı. Engin Akyıldırım’ın yönettiği; Gümrah Tolu, Sezen Aşırt ve Alpay Atilla’nın rol aldığı ‘İntikam: Soğuk Duş’ filmi de, öldürülen eşi ve kızının intikamını arayan bir adamın hikayesini ele alıyor.

Onur Aldoğan’ın yönetmen koltuğunda oturduğu; Gürbey İleri, Bülent Çetinaslan, Turabi Çamkıran gibi isimlerin oyuncu olarak kamera karşısına geçtiği ‘Avcı İlk Kehanet’ filmi de; bir arkeoloji öğrencisinin başından geçen olaylar etrafında dönüyor.

Sinemada yerli korku hikayesi sevenler Rasul Kuliev, Derya Acar, Sarkhan Shkhiyevv, Elif Şahin ve Halil Kumova’nın rol aldığı; yönetmenliğini Hakan Aydın’ın üstlendiği ‘Kitab-ı Cin’i tercih edebilir. Film; dört üniversiteli gencin, bir cin ordusunu uyandırmalarıyla gelişen olayları izleyiciye aktarıyor. Çocuklarını sinemaya götürmek isteyen ebeveynler içinse Ben Smith’in yönetmenliğini üstlendiği ‘Süper Köpek ve Turbo Kedi’ animasyonu vizyonda. Film, 50 yılını uzayda geçirdikten sonra artık tanıyamadığı yeryüzüne dönüş yapan Buddy ile ona yardımcı olan Felix’in eğlenceli hikayesini çocuklarla buluşturuyor.

BEYAZPERDENİN EN UZUN SERİSİ

İlk olarak 1962’de Sean Connery’nin canlandırdığı, Roger Moore, Pierce Brosnon gibi isimlerle de Hollywood’a damgasını vuran ‘James Bond’ serisinde 27 Bond filmi çekildi. Filmlerde gişe rekorunu kıran yapım ise 904 milyon dolarlık hasılat ile 1965 tarihli ‘Thunderball-Yıldırım Harekatı’ oldu. Bond’ların savaşında serinin en az izlenen filmi ise 254 milyon dolar hasılatı ile 1985 yapımı, Timothy Dalton’lu ‘Licence To Kill-Öldürme Yetkisi’ filmi. Daniel Craig’in oynadığı, bir bölümü İstanbul’da çekilen ‘Skyfall’ ise 358 milyon dolar ile küresel gelir açısından en çok para kazandıran Bond filmi olarak kayda geçti ve dünyanın en başarılı filmleri listesinde 28. sırada yer aldı.

DÜNYANIN SİYAH BEYAZ OLDUĞU GÜNLERDEN...

‘Tango ve Cash’, ‘Paradise’ gibi filmleriyle tanınan, Rus sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Andrey Konchalovskiy’nin yönetmenliğini yaptığı ‘Sevgili Yoldaşlar’ Türk izleyicisi ile sinemada buluşuyor. Yuliya Vysotskaya, Vladislav Komarov gibi oyuncuların rol aldığı film; Sovyetler Birliği tarihinin kanlı sayfalarından birini aralıyor ve 1962’de Rusya’nın Novoçerkassk şehrinde gerçekleşen işçi katliamını ele alıyor. 2 Haziran’da Kızıl Ordu askerleri hükümeti protesto eden göstericilerin üzerine ateş açmış, 30 işçi hayatını kaybetmişti. Ancak 1992’de SSCB dağıldıktan sonra ortaya çıkan katliamın sorumlular hakkında ancak 30 yıl sonra bir soruşturma açılabilmişti. Film bu katliamı ve sonrasını kent konseyinden Lyudmila’nın gözünden aktarıyor. Konchalovskiy’in dönemin görüntü standardını yeniden yaratmak için kare formatta ve siyah-beyaz çektiği ve ülkesinde en iyi yönetmene verilen ‘Altın Kartal’ ödülü kazandıran film, Uluslararası Film dalında Oscar adayı olarak da kısa listeye girmişti.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN