‘Bach ve pop arasındaki sınırları yıkıyoruz’

‘Bach ve pop arasındaki sınırları yıkıyoruz’

Müziği ve mizahı birleştiren dünyaca meşhur piyano ikilisi ‘Queenz Of Piano’ 23. Uluslararası Antalya Piyano Festivali‘nde sahne alacak. KARAR’a konuşan ‘piyanonun kraliçeleri’: “İki büyük piyanoda Bach ve pop arasındaki sınırları yıkıyoruz. Kendi bestelerimizi yapmak da müzikal dilimizin bir parçası. Piyanoyu çalmanın yenilikçi yollarını entegre ediyoruz. Türkiye’ye tekrar gelmekten dolayı çok heyecanlıyız. Türk insanının doğasını, yemeklerini ve zihniyetini çok seviyoruz.”

SALİHA SULTAN

2015 yılında benzersiz müzikal gösterileri ile Alman ‘Thüringer Kleinkunstpreis’ ödülünü kazanan Queenz Of Piano, iki kuyruklu piyano eşliğinde klasik bir konserde de çok fazla eğlenebilmenin mümkün olduğunu gösterirken, klasik ve pop müzik arasındaki sınırlarda dolaştıkları performanslarıyla, 23.Uluslararası Antalya Piyano Festivali kapsamında 13 Aralık’da Antalya’da dinleyici ile buluşacak.

Klasik, pop, rock ve film müziklerini ateşli ve büyüleyici bir şekilde seslendiren Jennifer Rüth ve Ming, seyircinin daha önce hiç duymadığı tonları ortaya çıkarıyor. Kuyruklu piyanolarının tellerini vurmalı çalgılar olarak kullanarak gitar, kanun, buzuki, bongo davul veya bir Japon kotosunu hatırlatan sesler yaratan Queenz Of Piano ‘nun programı, ‘mükemmel olmamanın’ ne kadar güzel olduğunu gösteriyor.

Queenz of Piano, sadece klasik ve modern pop müzik sevenler için değil müziksiz hayatın bir hata olduğunu bilen herkes için 23.Uluslararası Antalya Piyano Festivali kapsamında 13 Aralık’da unutulmaz bir gece yaşatacak. Jennifer Rüth ile Queenz of Piano’yu ve Antalya konserini KARAR okurları için konuştuk.

‘Mükemmel’ kelimesi sizin için ne ifade ediyor? Queenz Of Piano kusursuzluğa bir tepki olarak mı doğdu?

Klasik eğitim almış piyanistler olarak hiçbir hata yapmadan mükemmel çalmak üzere eğitiliriz. Bu nedenle çok fazla pratik ve prova yapıyoruz. Ancak sahnede spontane gelişen, ‘mükemmel’ ya da planlı olmayan bazı durumların ortaya çıkması halinde, özellikle de bu durumla mücadele ettiğimizi ve bundan en iyi şekilde yararlanmaya çalıştığımızı gördüklerinde seyircilerle özel ve çok eğlenceli anlar yaratabildiğimizi gördük. Bazen mükemmel olmasa da bir konseri benzersiz kılan da budur.

İnsanlar sizin yorumladığınız şarkıları da orijinalleri kadar seviyor. Sizi diğer müzisyenlerden farklı kılan ne?

Gösterimizde klasik müziğin virtüözitesini ve derinliğini bir pop konserinin atmosferiyle birleştirerek iki büyük piyanoda Bach ve pop arasındaki sınırları yıkıyoruz. Kendi bestelerimizi yapmak da müzikal dilimizin bir parçası. Piyanoyu çalmanın yenilikçi yollarını entegre ediyoruz. Ayrıca bütün bunları eğlenceli bir halde sunuyoruz.

Yorumlamak istediğiniz şarkıları nasıl seçiyorsunuz?

Bazen radyoda bir şarkı duyuyoruz ve beğenirsek iki piyano için aranje ediyoruz. Bazen de pop şarkılarıyla aynı armonik yapıya sahip olan klasik parçalar arıyoruz. İkimiz de klasik müziği çok seviyoruz, birkaç yarışma kazandık ve klasik piyanist olmak istiyorduk. Ama aynı zamanda normal gençlerin yaptığı gibi pop müzik dinliyor ve dans ediyordu. İki yanımızı da sahnede müziğimizle bir araya getirmeye karar verdik.

‘KATI KLASİK MÜZİSYENLERDEN DE OLUMLU TEPKİLER ALDIK’

Klasik müziğin katı kuralları var. Klasik müzisyenlerden gösterinizle ilgili ne tür tepkiler alıyorsunuz?

Neyse ki şimdiye kadar sadece olumlu tepkiler aldık, katı klasik müzisyenlerden de. Ya da belki de bize söylemediler. Ama Sting’in Shape of my heart ve Chopin’in Nocturne’ünü karıştırmamızı nasıl karşılayacaklarını gerçekten merak ediyoruz.

‘TÜRK İNSANININ ZİHNİYETİNİ SEVİYORUZ’

Peki ya Türk müziği, melodileri? Türk müziğine aşina mısınız?

Birkaç yıl önce Tarkan ‘Şıkıdım’ şarkısıyla Almanya’da çok popülerdi. Biz bu şarkıyı çok severdik. Bir Türk genciyle nişanlıydım ve neredeyse evlenecektik, bu yüzden biraz Türk müziği ve Türk geleneklerini biliyorum. Türk insanının doğasını, yemeklerini ve zihniyetini gerçekten çok seviyorum.

Antalya konserinde bu kez seyirciyi neler bekliyor?

Türkiye’ye tekrar gelmekten ve sizlerle buluşacak olmaktan dolayı çok heyecanlıyız. Konserlerimizde şarkı söylüyoruz ve seyirciyle çok fazla etkileşim içindeyiz. İnsanları müzikle harekete geçirmeyi seviyoruz! Dinleyicileri klasik müzik ve pop müzik arasında harika kombinasyonlar yapacağımız bol sürprizli ve eğlenceli bir konser bekliyor.

DÖRT FARKLI DİLDE ‘MÜZİKAL ÇEŞİTLİLİK’

Müziği ve mizahı sevenler için harika bir dinleti sunan grup, iddialı repertuvarlarını eğlenceli bir üslupla ustaca bir dengede sunuyor. Kurt Cobain, Nirvana, Mozart, Johann Sebastian Bach gibi bestecilerin eserlerini seslendiren ve repertuvarlarında ‘The Ode to Joy’, ‘Smells like Teen Spirit’, ‘Happy’ ve ‘Türk Marşı’ gibi eserlere yer veren Queenz Of Piano dinleyiciye Cobain, Bach’ın arkadaşı olsaydı, Nirvana’nın ‘Smells like Teen Spirit’inin kulağa nasıl geleceğini ya da Mozart’ın ‘Türk Marşı’nda Ragtime’ın ne gibi harika etkileri olduğunu gösteriyor.

Enerjik sahne şovları ve büyüleyici sunum tarzları ile Tayvan, Çin, Hong Kong, İngiltere, Portekiz, Fransa, Polonya, Hollanda, İsviçre, Avusturya’da performanslar sergileyen ikili gösterilerini dört farklı dilde sunuyor. 2018’de China Morning Post, Çin’deki 5 haftalık turlarını ‘Müzikal bir çeşitlilik’ olarak nitelendirdi. Bunun ardından Nice’deki Akropolis Center ve Hong Kong Classic Delights Festival’den davet alan Queenz Of Piano, Pekin’de gerçekleştirilen EXPO’da Almanya’yı temsil etmek üzere seçildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN