Emine Işınsu Roman Ödülü Ülkü Demiray'ın oldu

Emine Işınsu Roman Ödülü Ülkü Demiray'ın oldu

Yazar Emine Işınsu adına ihdas edilen 'Emine Işınsu Roman Ödülü’nü kazanan isimler açıklandı. Ödülün ilkine, Ülkü Demiray’ın 'Cümbezin Kızı' adlı romanı layık görüldü. Ödül hakkında KARAR'a konuşan merhum yazarın eşi Prof. Dr. İskender Öksüz “Ödüle 141 eser aday oldu. Bu, Türk romancılığının ne kadar verimli bir zamanına geldiğimizi göstermesi bakımından önemli” dedi.

SALİHA SULTAN I KARAR

2021 yılında vefat eden roman yazarı Emine Işınsu adına ihdas edilen 'Emine Işınsu Roman Ödülü’nü kazanan isimler açıklandı. Ödülün ilkine, Ülkü Demiray’ın 'Cümbezin Kızı' adlı romanı layık görüldü.

141 ESER BAŞVURDU

Ödüle başvuran 141 eseri yazar Alev Alatlı, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Bilge Ercilasun, Prof. Dr. Belkıs Altuniş Gürsoy ve şair ve yazar A.Yağmur Tunalı’dan oluşan jüri değerlendirdi. Demiray’ın 'Cümbezin Kızı', Özlem Kıvanç Kurt’un 'Serin' ve Üzeyir Karahasanoğlu’nun 'Gece Hep Gece' eserlerinde birleşen jüri, oybirliği ile Demiray’ın eserinde karar kıldı.

Ödül hakkında KARAR'a değerlendirmede bulunan merhum Işınsu'nun eşi, KARAR yazarı Prof. Dr. İskender Öksüz, “Işınsu roman yazmak için yaratıldığına inanırdı. Ömrünü yazarak geçirdi ve eserleriyle edebiyat tarihimizde çok özel bir yer aldı. Eserleri, onu, çok sevdiği Türk milletinin hafızasında yaşatacaktır” dedi. Öksüz, Emine Işınsu Roman Ödülü'nün bir yarışma değil ödül olduğunu vurgulayarak, “Ödüle 141 eser aday oldu. Gerek yazar gerekse eser sayısı bakımından bunun bir rekor olduğunu tahmin ediyoruz. Aralarında tanınmış isimler de daha önce ödül almış kalemler de ilk defa yazanlar da vardı. Bu, Türk romancılığının ne kadar verimli bir zamanına geldiğimizi göstermesi bakımından önemlidir. İyi ki böyle bir ödül açmışız dedirten ilk sonuç buydu” diye konuştu.
Jüriye ve eserleriyle Işınsu'nun hatırasını yaşatan yazarlara teşekkür eden Öksüz, başvuran eserlerin ön değerlendirmesini yapan Zübeyde Gökçen Süer, Doğukan Altıparmak, Fatma Eriş Hamza ve Nebahat Akbaş'a da ayrıca teşekkür etti.

emine.jpg
Emine Işınsu ve İskender Öksöz

Ödülü kazanan romana 10 bin lira para ödülünün yanı sıra eseri de yayımlanacak. Eserin ilk 3 bin adedinin telifi ise ödülün devamlılığı için kullanılacak. Yarışma hakkında detaylı bilgiler ‘emineisinsu.com’ internet sitesinden incelenebilir.

whatsapp-image-2023-05-29-at-10-11-09.jpeg

ÜLKÜ DEMİRAY KİMDİR?

1973 yılında Afyon Sincanlı’da doğan Ülkü Demiray, 1994 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili Ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünü bitirdi.

2001'de Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalında tezli yüksek lisans programından mezun oldu. 1994’ten beri öğretmenlik yapmakta olan Demiray, 2020’de 'Ak Anamın Heybesi' öykü kitabını okura sundu. Aynı yıl proje çalışması olarak yürüttüğü 'Analitik Okuma Üzerine Söyleşelim' adlı kitabı yayımlandı.

Eserlerinin iç dinamiğini oluştururken Türk mitolojisinden ve efsanelerden unsurlar kullanmaya özen gösteren yazarın efsaneler çağı ile bugünü harmanlayan mitolojik çocuk romanı 'Dayıkan' ve insanın korku merkezli bireysel-toplumsal çatışmalarını konu alan felsefî romanı 'Yelbegen' 2022’de yayımlandı. 2023'te'Üç Yukarı Bir Dön' hikâyesiyle 'Şair Şemsi Belli Hikâye Yarışması'nda ikincilik ödülünü kazanan yazar 'Cümbezin Kızı' romanıyla da 'Emine Işınsu Roman Ödülü'nün sahibi oldu.

Evli ve iki çocuk annesi yazar, 'Cümbezin Kızı'nın yanı sıra, uluslararası göç ve mülteciler sorununu farklı bir anlayışla ele aldığı romanı 'Karlar Eriyince'; Türk mitolojisi ve kozmogonisinden beslenen masal kitabı 'Taşmaka Masalları' adlı kitaplarını okurla buluşturmaya hazırlanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN