Enis Batur, adına düzenlenen sempozyumda konuştu: ‘Şartlar ne olursa olsun üretmeye devam’

Enis Batur, adına düzenlenen sempozyumda konuştu: ‘Şartlar ne olursa olsun üretmeye devam’

Türk edebiyatının usta kalemlerinden Enis Batur’un külliyatı, edebi mirası, dergiciliği ve yayıncılığı, ‘Enis Batur İçin Yerli Yersiz Bir Kolokyum Çatma Denemesi’ başlıklı sempozyumda konuşuldu. Sempozyumun sonunda konuşan Batur, “Şartlar ne olursa olsun, üretmeye, çalışmaya devam” dedi.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 21 Mayıs’ta Sedat Hakkı Eldem Oditoryumu’nda düzenlenen etkinlikte akademisyen ve yazarlar Enis Batur üzerine konuştular.

Açılış konuşmalarını Erol Gökşen ve Habil Sağlam’ın yaptığı etkinlikte gün boyu beş oturum gerçekleştirildi. Alphan Akgül yönetimindeki ‘Enis Batur Dîvanına Şerhler’ başlıklı ilk oturumda şair yazar Ömer Erdem ‘Birden Bütüne Enis Batur’da Şiir’, Yüce Aydoğan ‘Eliptik Tutku Olarak Enis Batur Şiiri’, Esra Ermert ‘Bir Gece Şairi Olarak Enis Batur’ ve Aytuğ Kargı ‘Kâğıdı Tutuşturan Kıvılcım: Enis Batur Şiirinde Poetik Duruş ve Şiirin Ne’liği’ başlıklı tebliğleri sundular. Beyhan Uygun Aytemiz’in yönettiği ‘Otuz Kuş Birden Olmak’ başlıklı ikinci oturumda Levent Şentürk ‘Enis Batur’un Mirası’, Barış Yılmaz ‘Medyalar Arası Bir Kaçış Serüveni: Acı Bilgi’, Habil Sağlam ‘EB Seyahatnâmesine İçbükey Bir Bakış: Ecekent’in Yabancı Yerlisi’ başlıklı tebliğlerini aktardılar.

Orçun Üçer’in yönettiği ‘Türlerarasında Hâneberduş’ başlıklı üçüncü oturumda, Baki Asiltürk ‘Şeylere Bakarken Her Şeye Bakan Şair: Enis Batur’un Denemelerinde Ne Var Ne Yok?’, Mustafa Aplay ‘Enis Batur Denemeciliğinde Dilsel Gerilim’, Burcu Şahin ‘Enis Batur’un Mürekkebi: ‘Cim Karnında Bir Nokta’dan…’, Hasan Turgut ‘Tahta Troya: Ece Ayhan Şiirine Bir Sondaj’ başlıklı bildirilerini paylaştılar.

Bahanur Garan yönetimindeki ‘Bibliyosferde Bir Cevelân’ başlıklı dördüncü oturumda Selahattin Özpalabıyıklar ‘EB ile Nasıl Çalışır, Ondan Neler Öğreniriz?’, Emin Nedret İşli ‘Sahaf Gözüyle Enis Batur ve Kitaplar’, Mehmet Can Doğan ‘Enis Batur’un Dergicilik Serüveni’ ve Dr. Mehmet Erken ‘Enis Batur’un Yayınevleri’ başlıklı bildirilerini okudular. Metin Celal yönetimindeki ‘Dostların Eşiğinde Bir Diaspora’ başlıklı son oturumda ise Baturun 60 yıllık dostu Oğuz Demiralp ‘Kozmopolit Hurufi’, Mesut Varlık ‘EB: Son Postane’ ve Çağlayan Çevik ‘Bir Gergedanla Eşeğin Dostluğu’ başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdiler.

PERGEL METAFORUNUN BİR AYAĞI DAİMA TÜRKÇEDE

Etkinlik, Enis Batur’un “Pergel Metaforu-Yerli Yersiz Oluş Üzre” başlıklı konuşması ile sona erdi. Batur, konuşmasına edebiyat dünyasında ilk günden beri ‘yerli olmamak’ ve ‘buralı olmamak’ yargısıyla değerlendirildiğini ancak bunun doğru olmadığını belirterek başladı. Pergel metaforunu açan Batur, sabit ayağın daima dilde yani Türkçede olduğunu ancak hareketli ayağı mümkün olduğunca uzağa açarak en geniş kapsama alanını yaratmak istediğini dile getirdi. Batur sözlerini “Şartlar ne olursa olsun, üretmeye, çalışmaya devam” diyerek noktalarken hem kendi adına üretmeye devam edeceğini vurguladı hem de dinleyicilere her şartta üretmeleri tavsiyesinde bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN