‘Gaudi Disneyland’ına çok katmanlı bir anlatı

‘Gaudi Disneyland’ına çok katmanlı bir anlatı

Günümüzde ‘uzun hikâye’ türünü inatla ve ısrarla sürdüren Hikmet Temel Akarsu’nun ‘Duygusal Yolculuklar’ dizisinin dördüncü kitabı ‘Barselona’da Bir Gece’ 1984 Yayınevi’nden çıktı. Şehri, ‘Gaudi Disneyland’ı olarak tanımlayan Akarsu’nun kitabı, aşk, şehir, mimari ve seyahat konusunda hayli yoracak, ama size bir o kadar da keyifli saatler geçirtecek, cesur ve çok katmanlı bir ‘felsefi anlatı’.

TANER AY

Batı’da ‘novella’ denen ‘uzun hikâye’ türünü hep sevmişimdir. Benim orta ve lise yıllarımda bu türe belki de en fazla Yankı Yayınları önem veriyordu. Ama, yayınevinin kitaplarını her kitapçıda bulmak pek mümkün değildi, Beyoğlu’ndaki ‘Alyon Sokak, No.17’ adresindeki yönetim adresine gitsen bile çoğu defa da kapalı olurdu. ‘73 yılında, tesadüfen, Yankı Yayınları’ndan ne çıkarsa çıksın, hepsinin Fenerbahçe Lisesi’nin yanındaki Nobel Kitapevi’nde bulunduğunu keşfettim. Aklımda kaldığı kadarıyla, kitapçı, Yankı Yayınları’nın sâhibi olan yazar Kemal Demirel’in ahbabındanmış. Annemden haftalığımı alınca, doğruca Nobel Kitapevi’ne dalar, Bilgi’den, E’den, Koza’dan, Baskan’dan, Uycan’dan, Altın’dan ve Yankı’dan yeni çıkanları alır, artan paramı da sinema için saklardım.

Bir ara edebiyatımızda da ‘uzun hikâye’ çılgınlığı yaşanmıştı, kanımca çok da güzel kitaplar yayımlandı. Maalesef ‘80 sonrasında ‘uzun hikâye’ edebiyatımızdan ağır ağır çekildi, onların yerlerineyse çok sayfalı ‘çöp roman’lar ikame edildi. Kanımca, bu tür kapitalist edebiyat pazarına pek de uygun değildi.

Günümüzde ‘uzun hikâye’ türünü inatla ve ısrarla sürdüren bir Hikmet Temel Akarsu kaldı. Onun ‘Duygusal Yolculuklar’ dizisinden dördüncü ‘uzun hikâye’si olan ‘Barselona’da Bir Gece’ ise geçtiğimiz hafta içinde 1984 Yayınevi’nden çıktı. Biliyorsunuz, dizinin birinci kitabı ‘Symi’de Aşk’, ikinci kitabı ‘Sozopol’de Sonyaz’ ve üçüncü kitabı ‘Elveda Venedik’ de 1984 Yayınevi’ndendi. Sanırım, Hikmet’in ‘Duygusal Yolculuklar’ı ‘Barselona’da Bir Gece’ ile tamamlanmış oldu. Bu ‘uzun hikâye’nin konusunu özetleyip de okumanın büyüsünü bozmak niyetinde değilim, ama ‘Barselona’da Bir Gece’nin çok katmanlı bir anlatı olduğunu baştan belirteyim. Tamam, anlatıcımızın Güney Koreli Kim ile yaşadığı gece pek ‘romantik’ de, siz asıl Barselona’ya ve turizme dikkat edin. Ben Barselona’yı görmedim, eşimin, oğlumun ve bazı arkadaşlarımın çok sevdikleri bu şehri Hikmet’in ‘Gaudi Disneyland’ı’ olarak tanımlamasınaysa bayıldım.

05kr02man1.jpg

Mimarlık tahsil ettiğinden, Barselona’daki ‘turistik’ yapılara ‘anarşist’ gözlerle bakması, nedense benim aklıma, hiç ilgisi olmamasına karşın, Ayn Rand’ın ‘Yaratılan Dünya’ romanından uyarlanan ‘49 yapımı müthiş filmi getirdi. Hikmet bir de ‘endüstriyel turizm’e, insanları ‘ördek kolonisi’ hâlinde sokak sokak dolaştıran seyahat anlayışına savaş açmış, tıpkı Jacques Tati’nin ‘67 yapımı ‘Oyun Zamanı’ ve ‘71 yapımı ‘Trafik’ filmlerindeki gibi. Barselona’nın bir ‘Gaudi Disneyland’ı’ olmasının ve Gaudi’nin orayı ‘endüstriyel turizm’in cennetlerinden birine dönüştürecek harcı atmasının, Barselona’da yaşanan aşkları da çarpıtıp, sonuçta bir ‘turistik aşk’a dönüştürmesiyse kaçınılmazdır. Ne yaparsanız yapın, yanlış mekânlardan ve yanlış faaliyetlerden doğru ilişkiler çıkmıyor. Benden söylemesi, ‘Barselona’da Bir Gece’ sizi de aşk, şehir, mimari ve seyahat konusunda hayli yoracak, ama size bir o kadar da keyifli saatler geçirtecek, cesur bir ‘felsefi anlatı’...

05kr02man3.jpg
Hikmet Temel Akarsu

HER MÜNEVVERİN KİTAPLIĞINDA BULUNMALI

Bursa’daki Tayyare Kültür Merkezi’nde 21 Eylül 2023 günü düzenlenen ‘Sultanın Mirası’ etkinliğine katılamadım ama, o etkinlik esaslı nefis kitabı geçtiğimiz hafta Bâyezîd Kütüphânesi Müdürü Ramazan Minder bana hediye etti. Sultan II’nci Abdülhamid döneminin hizmet kurumlarına ilişkin kitapta, Turgay Yazıcı’nın ‘Ulu Hakan Abdülhamid’, Vahdettin Engin’in ‘Sultan II’nci Abdülhamid Dönemine Bakış’, Nursal Kumaş’ın ‘II’nci Abdülhamid Dönemi’nde Bursa’da Değişim ve Gelişim’, Ramazan Minder’in ‘Kütüphâne-i Umumî-i Osmâni’, Hamza Cebeci’nin ‘Bâb-ı Şefkat Darülaceze’ ve Rahmi Asal’ın ‘İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ başlıklı, çok kıymetli makaleleri bulunuyor. Kitabın Abdüsselam Ferşatoğlu imzalı tasarımına ve çoğunu ilk defa göreceğiniz fotoğraflarınaysa bayılacaksınız. Her münevverin kitaplığında bulunması gereken ‘Sultanın Mirası’ kitabını, sanırım Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden temin etmek mümkün. Hiç kaçırmayın derim.

05kr02-kitap.jpg

GEÇMİŞE GÖTÜREN BİNDEN FAZLA BİLMECE

Benim yaşlarımdaysanız, Semenderkitap Yayınları’ndan çıkan ‘Geçmişe Yolculuk, Ninemin Bilmeceleri’ kitabının sizi zamanda hoş bir seyahate çıkaracağından eminim. Betül Batır’ın ve değerli ağabeyimiz Turan M. Türkmenoğlu’nun yayıma hazırladığı kitapta binden fazla bilmece derlenmiş. Çocukluğumda bilmecelere ve tekerlemelere meraklıydım, kitabı okurken pek çoğunu yeniden anımsadım, keyiflendim. Hatta, ‘Edebiyatın Suriçi’ yazı dizimden ‘Ayarsız’ dergisine Bâyezîd Meydanı’nın sokak köpekleri için bir makale hazırlıyordum, başlık sıkıntıma da ‘Geçmişe Yolculuk, Ninemin Bilmeceleri’ yetişti. Komik gelebilecek ama, ‘Fadime’m pat pat, donları kat kat’ ifâdesinin ben aynalı pembeler için kullanıldığını sanırdım, meğerse lahanaymış, kitaptan okuyunca öğrendim. ‘Geçmişe Yolculuk, Ninemin Bilmeceleri’nde böyle örnekler çok, bu yazımın başlığını da kitap anlamına gelen bilmecelerden birini seçerek, Betül Batır’ı ve Turan M. Türkmenoğlu’nu kutluyorum...

05kr02man2.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN