Her aydının kitaplığa layık Türk şiiri dosyası

Her aydının kitaplığa layık Türk şiiri dosyası

Bu hafta dergilerle cümbüşlendim. Ayarsız’da Göktürk Ömer Çakır’ın ‘Yaralı Fragman’ı, benim ‘Yaralı Gönül’ romanının ‘Göktürkçe’ okuması. Söğüt’ün 23. sayısında da ‘Cumhuriyetimizin Yüzüncü Yılında Türk Edebiyatı’ dosyası yapılmış. Doğu Batı dergisi ise 104, 105 ve 106. sayılarında Yücel Kayıran’ın editörlüğünde ‘Modern Türk Şiiri’ dosyası yaptı. Beşir Ayvazoğlu’ndan Murat Belge’ye çok değerli metinlerin yer aldığı, yılın önemli şiir olaylarından bu 3 sayı mutlaka her aydının kitaplığına girmeli

TANER AY

Biliyorum, bu hafta okumaya başladığım kitapları bitirememiş olmam, çok kişiyi şaşırtacaktır. Ben de hayret ediyorum ama Yaz Kübra Erbay’ın ‘Kadın Bir Gülse’sini (Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık), Fazıl Sayın’ın ‘Kuvvacı’sını (Ötüken Neşriyât) ve Joni Murphy’nin ‘Konuşan Hayvanlar’ını (Timaş Yayınları) okumayı sürdürüyorum. Bunun en büyük nedeniyse iki sözlük ile epeyce uğraşmış olmamdır. O sözlüklerden biri Alp Paksoy’un ‘Şeytan Bunun Neresinde?’si (Ötüken Neşriyât), diğeri de Kemal Ateş’in ‘Saklı Sözlük’ü (Ötüken Neşriyât). İsimlerini zikrettiğim iki sözlüğe dair önümüzdeki günlerde yazmayı düşündüğümü belirteyim. Bilhassa argo kelimelere ve deyimlere şehr-i İstanbulun kültürel tarihi açısından özel bir ilgi duyduğumdan, bu iki değerli eseri atlamak istemiyorum.

Bu hafta en fazla dergilerle cümbüşlendim. Ayarsız’da Göktürk Ömer Çakır’ın ‘Yaralı Fragman’ı, benim ‘Yaralı Gönül’ (1984 Yayınevi) isimli romanının ‘Göktürkçe’ okuması. İnanın çok güldüm ve yazısını ‘Taner abinin varlığı heteroseksüel uygarlığımız için bir meserret kaynağı sayılmalıdır’ şeklinde bağlamasından da hınzırca bir zevk aldım. Ne yapayım, Monica Bellucci ve Nadin Labaki tarzı kadınları hep pek beğendim Göktürk Ömer Çakır, onlara benzeyenlerle dünyama şeker şurubu bir lezzet de kattım, sizin neslinizin şanssızlığıysa hepsi birbirinin kopyası ‘ördek dudaklı’ kadınlar. Bahtsızlığınıza yanın, onlardan şiir, roman, sinema çıkmaz. Oğuzhan Murat Öztürk’ün ‘Pişekâr Asım Baba’ yazısı ‘Şehir Komikleri’ yazısının onuncusu. Bu dizinin kitaplaşmasını bekliyorum. Metin Savaş’ın ‘Bir Yazarın Kırpıntılı Notlarından’ı, Ömer Faruk’un ‘Tanrı Nerede?’si, M. Hayati Özkaya’nın ‘Mehmed Âkif’i ve A. Serkan Selay’ın ‘Müezzin Mahfilindeki Genç Subay’ı hoş metinler. Mustafa Yiğit’in denemesiyle Berna Güzey’in hikâyesini okurken gözlerim doldu. Ebru Özden’in ‘Döndükçe Sırtından Kaydığım Yokuş’ başlıklı şiiri on numara, Ebru keşke daha sık yazsa. Benim ‘Sokakta hav hav, yürüyüşü lev lev’ isimli denememse ‘Edebiyatın Suriçi’ yazı dizimden. İttihatçı şehreminilerin sokak köpeklerine zulmü, Onikiler denen şehir zorbaları ve mermilerini boşa harcamayan İttihatçı fedailer, hepsi bu yazıda.

17kr02man5.jpg

SÖĞÜT’TEN TÜRK EDEBİYATI DOSYASI

Söğüt dergisinin 23’üncü sayısında da ‘Cumhuriyetimizin Yüzüncü Yılında Türk Edebiyatı’ dosya yapılmış. Ali Günvar’ın Shakespeare’den yaptığı iki sone çevirisini okumak bana çok keyif verdi. Besim Zoga’nın ‘Bir Bize, Bir Size’ hikâyesiyse, Çehov’un ve Guareschi’nin mizah anlayışlarının harmanlandığı bir lezzette. Fatma Yavuz’u ve Sinan Terzi’yi de ıskalamayın. Ama, bu dergideki sıra alışkanlığımı bozmayıp, okumaya yine Orçun Üçer’in ‘Eleştiri Günlüğü’nden başladığımı burada kayda geçeyim. Asuman Demir’in ‘Feyza Ay ile Söyleşi’si dikkat çekici. Benim ‘Defterdar tulumbacılarının nârası, heeeyt yaman gelir yaman gider’ başlıklı denemem ise, nasıl ‘Defterdar-Eyüp’ başlığıyla çıkmış, anlamadım. Olan olmuş deyip, Doğu Batı dergisine geçelim.

17kr02man4.jpg

ÜÇ SAYININ EDİTÖRÜ YÜCEL KAYIRAN

Doğu Batı dergisi bu yılın üç sayısında, yani 104’üncü, 105’inci ve 106’ıncı sayılarında, Yücel Kayıran’ın editörlüğünde ‘Modern Türk Şiiri’ dosyası yaptı. 104’üncü sayıda Yücel Kayıran’ın ‘Modern Türk Şiirinin Doğuşu’, Beşir Ayvazoğlu’nun ‘Asaf Hâlet Çelebi Şiirinin Kaynakları’, Oğuz Demiralp’in ‘Bir Okur Olarak Benim Açımdan Şiir’i ve Tahir Abacı’nın ‘1940’ların Sosyalist Şâirleri Üzerine’si çok değerli metinler.

17kr02man1.jpg

Derginin 105’inci sayısındaki, Murat Belge’nin ‘Türkiye’de Şiir Eleştirisi’, Betül Mutlu’nun ‘Türk Şiir Eleştirisinin Kısa Tarihi’, Turgay Fişekçi’nin ‘Memet Fuat’ı ve Yücel Kayıran’ın ‘Edip Cansever’in Şiirinde Bir Mesele’si de öyle. 106’ncı sayıda ise Yücel Kayıran’ın ‘Modern Türk Şiirinde Yeni Gövde Arayışı’, Turgay Fişekçi’nin ‘1960’larda Türk Şiiri’ ve Tahir Abacı’nın ‘1960’lardan 1980’lere Şiirin Dönüşümleri’ ilk okunacak yazılar. Doğu Batı’nın bu üç sayısı mutlaka her aydının kitaplığına girmeli. Özetle, Orhan Tekelioğlu’nun Olav H. Hauge’den çevirdiği ‘Erken Hasat’ (1984 Yayınevi) ile birlikte, Doğu Batı dergisinin bu üç sayısının yılın en önemli şiir olayları olduğu kanısındayım.

17kr02man2.jpg

1980 DİZELERİNE MÜSTAKİL SAYI LAZIM

Doğu Batı’nın dosyasıyla ilgili benim merâk ettiğim şey, ‘Modern Türk Şiiri’ için dördüncü bir sayının yapılıp yapılmayacağı. Örneğin, ‘80 Şiiri müstakil olarak üç sayıda yok, ‘80 Şiiri, Adnan Özer’iyle, Mehmet Müfit’iyle, Haydar Ergülen’iyle, Ahmet Erhan’ıyla, Akif Kurtuluş’uyla, dosya kapsamında yer almazsa, maalesef bu güzel teşebbüs eksik kalacaktır. Yazacak da çok kişi var: Adnan Özer, Haydar Ergülen ve Metin Celal, aklıma gelen ilk isimler. Kanımca ‘Üç Çiçek’ de, bir dergi ve bir ‘akım’ olarak, mutlaka müstakil bir yazıda yeniden ses bulmalıdır.

17kr02man.jpg

‘KİTAP EKLERİ BİZİM OKUMA HARİTAMIZ’

Yazımı bitirmeden bir ‘edebiyat olayı’na daha değinmek istiyorum: Biliyorsunuz 15 Aralık günü Yeni Şafak Kitap’ın 200’üncü sayısı yayımlandı. Umarım ömrü daha da uzun olur, Ayşe Olgun’un, Latife Beyza Turgut’un ve kitap ekine emeği geçen diğer arkadaşların çabalarını çok değerli buluyorum. 200’üncü sayının ‘Kitap ekleri bizim okuma haritamız’ soruşturmasına verdiğim yanıtları aynen tekrarlıyorum, terazinin kefesi ‘sağ’ için hissedilebilir biçimde daha ağır çekmesin, örneğin KARAR gazetesinde Saliha Sultan kardeşim Kültür Sanat sayfasında bu dengeyi çok şeker kuruyor, bu nedenle de ‘sol’dan da epey okuru yakaladığını biliyorum....

17kr02man3jpg.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN