İstiklal Marşı fikir metni bağlamında şerh edildi

İstiklal Marşı fikir metni bağlamında şerh edildi

Prof. Dr. İsmail Kara’nın milli marşın şerhinde bir ilke imza attığı ‘Bir Düşünce Metni Tarihi Olarak İstiklal Marşı’ kitabından, usta yazar Beşir Ayvazoğlu’nun Cinuçen Tanrıkorur, Nuri Arlasez, Hakkı Süha Gezgin, Hasan Ferit Cansever, Florinalı Nâzım ve Hânende Nedim’in yaşamını anlattığı ‘Her Kuyuda Bir Yusuf’a’ yayın dünyasında öne çıkan kitapları KARAR okurları için derledik.

SALİHA SULTAN

Bu yıl 100’ncü yılı kutlanan ‘İstiklâl Marşı’na dair yapılan en anlamlı çalışma, daha önce de milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’a dair kaynak niteliğinde çalışmalara imza atan Prof. Dr. İsmail Kara’dan geldi. Prof. Dr. Kara, ‘Bir Düşünce Metni Tarihi Olarak İstiklal Marşı’ adıyla Dergah Yayınları tarafından okura sunulan yeni kitabında, hissiyatı ve lirizmi ile nesilleri etkileyen İstiklal Marşı’nı bir fikir metni bağlamında şerh ederek, yenilikçi bir çalışmaya imza atıyor.

Titizlikle hazırladığı eserleriyle 50 yılı aşkın süredir düşünce dünyamıza önemli katkılarda bulunan Prof. Dr. Kara’nın şerh ettiği İstiklal Marşı, bir asrın ardından Türk milletinin milli marşının anlamını, toplumsal karşılığını idrak etmek ve geçmişten bugüne irtibatlarını anlamak isteyenler için eşsiz bir okuma.

3kr2-istiklal-marsi.jpeg

223 Sayfa-20 TL

SANAT DÜNYASININ KUYUUNDA UNTULANLAR GÜN IŞIĞINDA

Biyografi türünün usta kalemi yazar Beşir Ayvazoğlu, edebiyat dünyasında ses getiren Tevfik Fikret’ten sonra ‘Her Kuyuda Bir Yusuf’ adlı kitabıyla okuru selamladı. Ayvazoğlu yeni eserinde, kültür sanat dünyasının renkli simaları Cinuçen Tanrıkorur, Nuri Arlasez, Hakkı Süha Gezgin, Hasan Ferit Cansever, Florinalı Nâzım ve Hânende Nedim’i bir araya getirdi.

Kitapta yer alan şahsiyetlerin hayatını sade ve akıcı bir dille kaleme alan Ayvazoğlu’nun Cinuçen Tanrıkorur gibi bazı isimlerle bizzat dost olması ise esere aynı zamanda bir hatırat niteliği de kazandırıyor. Ayvazoğlu, kitabın adından da anlaşılacağı üzere Türk edebiyatına büyük emek vermiş bir yazar olarak, Türk kültür ve sanat dünyasına önemli katkılarda bulunan ancak unutulmaya yüz tutan bu isimleri yeniden gündeme getirerek, aynı zamanda kadirşinas bir yazar olduğunu da bir kez daha ortaya koyuyor.

3kr2-her-kuyuda-bir-yusuf.jpeg

352 Sayfa-25 TL

BABIÂLİ'DEN GÜNÜMÜZE BASININ GÖZÜNDEN AYASOFYA

86 yıl sonra 24 Temmuz 2021’de yeniden ibadete açılan Ayasofya hakkında yayımlanmış yazı, yorum ve şiirlerle, Babıâli’den günümüze gazete manşetlerine yansıyan haberlerden derlenen muhteşem mabedin yüz yılını anlatan ‘Basının Gözünden Ayasofya-Geçmişten Günümüze’ kitabı Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından yayımlandı. Önsözünü 10 Temmuz 2020’de Ayasofya’nın müze statüsünden tekrar camii hüviyetine kavuşacağını dünyaya ilan eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaleme aldığı kitap, Ayasofya'nın geçmişten günümüze kültürel ve manevi değerini anlatan tarihi arşiv belgeleri, yorumlar, yazılar eşliğinde hazırlandı.

BİK Yönetim Kurulu Başkanı M. Zahid Sobacı ve BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran’ın öncülüğünde, bir yıllık titiz bir çalışmayla yayıma hazırlanan 335 sayfalık kitap, geniş boyutu ve Yunus Ateş’in sanat yönetmenliğindeki özenli tasarımı ile de dikkati çekiyor. Kitapta Ayasofya tarihi ve önemi Prof. Dr. Feridun M. Emecen, Roger Graudy, Prof. Dr. A. Haluk Dursun, Prof. Dr. Halil İnalcık, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Dr. Turgut Cansever, Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil gibi önemli isimlerin Ayasofya hakkındaki metinlerinden alıntılarla okuyucuya aktarılıyor. Kitabın son bölümünde ise Nazım Hikmet’in ‘Sekiz Yüz Elli Yedi’, Nuri Pakdil’in ‘Öper Sultanahmet Ayasofya’yı’, İlhan Berk’in ‘İstanbul’dan’, Sezai Karakoç’un ‘İstanbul’, Arif Nihat Asya’nın ‘Ayasofya’ başlıklı şiirlerine yer verilerek, Ayasofya’nın edebiyat dünyasındaki öneminin de altı çiziliyor.

3kr2-ayasofyakitapkapak.jpg

335 Sayfa

İLMEK İLMEK DOKUNAN BİR ARAYIŞ HİKAYESİ

Yazar Ramazan Ekici’nin ‘Yedi Dağın Çiçeği’ romanı Pruva Yayınları etiketiyle raflarda. Geleneksel Türk sanatlarından halı dokumacılığını merkezine alan roman, Cemal karakteri üzerinden de bir insanın kendini arayış hikayesini kelimeleri ilmek ilmek örerek okuruyla paylaşıyor. Her bölümü ‘yıldız’, ‘ejder’, ‘göz’, ‘bulut’ gibi halı motifleriyle adlandırılan romanda Cemal’in dünya üzerindeki yolculuğuna şahit olurken aynı zamanda etrafındaki insanların kimi zaman trajik ve Türkiye’nin sosyo-kültürel yaşamına ışık tutan hikayelerinde de kendinizden izler bulacaksınız.

seven.jpg

176 Sayfa-20 TL

ÜÇ İSTANBUL ROMANI ŞİMDİ TEK CİLTTE

Orhan Pamuk romanlarının ikinci cildi ‘Üç İstanbul Romanı’ Yapı Kredi Yayınları etiketiyle yayımlandı. Kitap, ‘İstanbul romancısı’ olarak da adlandırılan Pamuk’un ‘Kara Kitap’, ‘Masumiyet Müzesi’ ve ‘Kafamda Bir Tuhaflık’ romanlarını içeriyor. Pamuk’un gözünden İstanbul ve hemşerilerinin son elli yıllık hayatını aşkları, tutkuları ve değişimiyle hikaye edinen romanlarının bir araya geldiği çalışma, kütüphanesinde Nobel ödülü ile de Türkiye’yi gururlandıran yazara özel bir köşe oluşturmak isteyenler için biçilmiş kaftan.

3kr2-uc-istanbul.jpeg

1600 Sayfa-160 TL

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN