Menderes Samancılar: Sinema perdesini pamuk tarlasına, fabrikalara kuralım

Menderes Samancılar: Sinema perdesini pamuk tarlasına, fabrikalara kuralım

Altın Koza Film Festivali'nin bu yıl 30’uncusu düzenleniyor. Festivalin Yürütme Kurulu Başkanı Menderes Samancılar, Adana’da sanat ve kültürün mirasını gelecek kuşaklara taşımak istediklerini belirterek "Yazlık sinemaları köylere, kasabalara ulaştırmak istiyoruz. Bir pamuk tarlasına perdemizi kuralım, onlarla izleyelim. Herhangi bir fabrikada işçilerle birlikte izleyelim istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu yıl 30'uncusu düzenlenecek olan Altın Koza Film Festivali'nin Yürütme Kurulu Başkanlığını yapan sinema sanatçısı Menderes Samancılar, sanat yaşamı ve festivalle dair değerlendirmelerde bulundu.

Evrensel gazetesinden Volkan Pekal'a konuşan sanatçı, ilk festivalle tanışmasını anlatırken “O dönem şehirde yüzün üzerindeki yazlık sinemalar var. Benim büyüdüğüm Sinanpaşa Mahallesi’nde de yazlık sinemalar var. Festivalin ne olduğunu bilmiyoruz ama Adana’da yapılan bir şenlik var, bunu biliyoruz. Çarşıya çıkmıştım. Koza Otelinin önünde insanlar toplanmış, balkonunda Yılmaz Güney’i gördüm. Bizi selamlıyordu. Sonra Yılmaz Duru’yu gördük. O zaman yanına gidip konuşacak cesareti kendimizde bulamadık. Daha yakından görebilmek için Küçük Saat’ten Dörtyol’a kadar arkalarından yürüyerek takip ettik” diye konuştu.

'İNCE MEMEDLERİ OKUYARAK BÜYÜDÜK'

Samancılar, ilk festivalden 6 yıl sonra (1975) henüz 21 yaşındayken yönetmenliğini Yılmaz Duru‘nun yaptığı ”İnce Memed Vuruldu“ filmiyle sinemaya adım attığını belirtti. Samancılar, çocukluğunda ve ilk gençliğinde izlediği filmlerin hayatının şekillenmesinde çok etkili olduğunu söyledi. 17 yaşındayken Deniz Gezmişlerin mücadelesinden etkilendiklerini anlatan Samancılar şunları söyledi:

“Ben 17 yaşında fabrika işçisiydim. Onların mücadelesini çok kavramış değildik. Onlar da emekten bahsediyordu biz de. Ama arada anlamadığımız bir şey vardı. Bütün bunları kavramamızı bu şehirden çıkan yazarlar belirledi. Orhan Kemalleri, Yaşar Kemalleri, Muzaffer İzgüleri okumaya başlayan bir nesildik. İnce Memedleri okuyarak büyüyorduk. Adana’da yetişen Demirtaş Ceyhun, Abidin Dinolar, Yılmaz Güney filmleri hayata bakışımızı da sanata, sinemaya bakışımızı da değiştirdi.”

'BU ŞEHRİN MAYASINDA SANAT VE KÜLTÜR VAR'

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda uzun zamandır verilen Yılmaz Güney Ödülü’nün festivalin önemli ödülleri arasında yer aldığını ifade eden Samancılar şunları kaydetti:

“Burası emeğin ve özgürlüğün memleketi. Sinema deyince bizim için ilk önce Yılmaz Güney geliyor. Hayatın içerisinde duruşu, fikirleri ile de önemli bir sinemacı. Yılmaz Güney ödülleri sinemamız için gurur meselesi. Onun dünyaya sunduğu bir sineması var. Onun bugüne kadar yaptıklarını kavramak ve gelecek kuşaklara taşımakla yükümlüyüz. Yılmaz Güneyler, Yaşar Kemaller, Orhan Kemaller olduğu sürece Adana’dan ne sanatı, ne sinemayı, ne edebiyatı çıkarmak mümkün değil. Bizim kılavuzlarımız onlardı. Bu şehrin mayasında sanat ve kültür var. Ama bunu sadece bir kent yaratmadı. Bunda, kökü doğuda olan bir nehir gibi Çukurova’ya akmış çok sayıda insanın ortak katkısı da var.”

'BELEDİYELER YAPMASA FESTİVALLER YAPILAMAYACAK'

Festivallerin bağımsız olması gerektiğini söyleyen Samancılar, “Bir vakfın yapıyor olması niteliği arttırıyor. İstanbul Film Festivali bunun için bu kadar köklü. Devlete bıraksan konserleri iptal ettiği gibi festivalleri de iptal edebilir” diyerek şunları söyledi:

“Festivallerde sanatçılar istediği gibi konuşabiliyorsa festivallerin bağımsız olmasının bunda etkisi var. Ama bugün belediyeler yapmasa festivaller yapılamayacak. O yüzden Adana’da bu festivalin yapılmasında emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyorum. Bugün herkese ulaşan iyi bir festival yapmaya çalışıyoruz. Hiçbir düşünceye müdahale etmeden, hiçbir yapıya dokunmadan, jüri üyelerinin karar verdiği bir festival yapıyoruz. Uluslararası boyutu tam yakalayamadık. Bu bütçeyle ilgili bir şey. Paramız bu kadar değer kaybetmişken uluslararası filmleri, yönetmenleri getirmek de daha maliyetli hale gelmeye başladı.”

'BU COŞKUYA ÇUKUROVA'NIN HER KARIŞININ KATILMASINI İSTİYORUZ'

Sinemayı salonlarda halkın yan yana izliyor olmasının farklı bir deneyim olduğunu belirten Samancılar şunları ifade etti:

“Festival bir coşkudur. Biz bu coşkuya Çukurova’nın her karışının katılmasını istiyoruz. Festival tarihinden önce başlayan mobil yazlık sinemalarla sinemayı halka götürmeye başladık. Adana’nın dışında, sinema salonlarına uzak olanlara festival filmlerini ulaştırmak gibi bir projemiz var. Yazlık sinemaları köylere, kasabalara ulaştırmak istiyoruz. Bir pamuk tarlasına perdemizi kuralım, onlarla izleyelim. Herhangi bir fabrikada işçilerle birlikte izleyelim istiyoruz. Bu yıl mobil sinema ile festival filmlerini de salonların dışına taşıma gibi bir niyetimiz var.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN