Müziğin ‘ayarıyla’ oynamayın

Müziğin ‘ayarıyla’ oynamayın

Cumhurbaşkanı’nın “Müzikle ilgili sınırlamayı 24.00’a çekiyoruz. Kusura bakmasınlar, kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yok” sözleri tepki çekti. Sosyal medyada ‘kusurabakıyoruz’ etiketi altında çok sayıda paylaşım yapıldı. ‘Dünya Müzik Günü’nde gelen düzenlemenin, 1.5 yıldır destek alamayan müzisyenleri daha da zora düşüreceği belirtildi. CHP’li Ali Mahir Başarır “Bu özel yaşama müdahale. Müzik kimseyi rahatsız etmez. Bizleri rahatsız eden yolsuzluklar, çifte maaşlar” dedi.

SALİHA SULTAN | KARAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 24.00’dan sonra müzik yasağı açıklamasındaki “Kusura bakmasınlar, gece kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yok” sözü tepki çekti.

Eleştirilerini #kusurabakıyoruz etiketiyle dile getiren on binlerce sosyal medya kullanıcısı, 1,5 yıllık pandemi sürecinde işsiz ve desteksiz kalan müzisyenleri savunarak, ifadenin ‘pandemiyle alakasını’ sorguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrası koronavirüs kısıtlamalarına ilişkin alınan yeni kararlara ilişkin yaptığı açıklamada, “Müzikle ilgili sınırlamayı daha ileri bir saat olan 24.00’a çekiyoruz. Kusura bakmasınlar. Gece, kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yoktur” ifadelerine tepki yağdı.

Sanat, siyaset dünyası ve sosyal medya kullanıcıları Erdoğan’ın ‘müzik yasağı’ açıklamasının ardından #kusurabakıyoruz etiketini gündemde birinci sıraya taşıdı. Söz konusu yasak sosyal medya kullanıcılarınca ‘ideolojik’ olmakla eleştirilirken, birçok kişi ‘gece kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yoktur’ ifadesinin ‘pandemiyle alakasını’ sorguladı.

Muhalefet partileri de yasağa tepkisiz kalmadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından “Müzik, kalbin edebiyatıdır gençler; sözlerinizin bittiği yerde müzik başlar. Müzik yoksa aşk yoktur. Hiçbir boomer müziğinizi çalamaz” ifadelerini kullandığı videolu bir paylaşım yaptı.

Kılıçdaroğlu videoda şu ifadeleri kullandı: “Bugün bir boomer çıktı, müziğinizi yasaklayacağını söyledi. Müzik ruhun dilidir, ruhsuzlar bunu anlamaz. Müzik kalbinizin edebiyatıdır gençler. Sözlerinizin bittiği yerde müzik başlar. Müzik yoksa aşk da yoktur. Peki biz ne yapacağız? Dersini hep birlikte vereceğiz. Sizden tüm anlaşmazlıklarınızı bir kenara bırakıp bu boomer’ı tarihe göndermek için odaklanmaya davet ediyorum. Ülkenin kaderini siz değiştireceksiniz. Bu seçimde bu ruhsuza birlikte bay bay diyeceğiz.”

Demokrasi ve Atılım Partisi Lideri Ali Babacan da “Müzik ruhun gıdası, ruhu hiç mi gıda istemez insanın?” diye sordu.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Bahadır Erdem yasağa “Müzik yayını 24.00’de bitecekmiş! Sebep? Kulüpler açılmasın! Siz kendi yaşam biçiminizi topluma dayatamazsınız! Yazlık mekanlarda insanlar sabaha kadar eğlenir, size ne? Eğer amacınız toplumun sinir uçlarıyla oynayıp, kutuplaştırmak ise de yemezler! Millet her şeyin farkında!” sözleriyle tepki verirken, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sema Silkin Ün “1.5 yılını yetersiz destekli kapanmalarla geçirmiş sektörün toparlanabilmesi ayrıca psikolojik motivasyonunu bu şekilde sağlayabilecek insanımızın iyileşebilmesi için bu tartışmalı karardan vazgeçilmesi elzemdir.

24.00 sonrası müzik yasağı konusunun yeniden değerlendirilmesi zaruridir. Yasağın pandemi tedbirleri ile ilgisi olmadığını düzenleyicilerinin savunmaları açıkça ortaya koymaktadır” dedi. Sosyal medyada açılan #kusurabakıyoruz etiketi gün boyu listede birinci sırada yer alırken, on binlerce kişi müzik yasaklarının artık kaldırılması çağrısı yaptı.

Öte yandan İç İşleri Bakanlığı’nın ise 24.00’dan sonra müzik yasağına ilişkin bir kararname yayınlamadığı dikkati çekti. Konser yasakları konusunda belirsizlik devam ediyor.

‘VERDİĞİMİZ RAHATSIZLIKTAN DOLAYI ÖZÜR DİLERİZ’

Müzik ve sahne dünyasının ünlü isimlerinden ise 1 Temmuz’da başlayacak saat 24.00’dan sonra müzik yasağına yönelik tepkiler #kusurabakıyoruz etiketiyle birlikte art arda geldi…

NİLÜFER: 49 Yıldır yapmış olduğum müzik hayatımda sizleri rahatsız ettim. Hakkınızı helal edin.

CEM ADRİAN: Yıllardır verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı hepinizden özür dileriz. MABEL MATİZ: Müziği de, hayatı da, memleketi de bırakmıyoruz şekerim.

MAHSUN KIRMIZIGÜL: Bir partinin düşüncesi üzerine müzik yasaklanamaz. Müzisyenlerin hayatları ile oynamaktan vazgeçin. Evine ekmek götüremeyerek intihar eden onurlu müzisyenlerin yanındayım.

GAYE SU AKYOL: Rahatsız oluyorsan dinleme beyefendi.

AYLİN ASLIM: Müzik rahatsızlık vermez, rahatsız ruhlara şifa olur. Müzisyen rahatsız etmez, sanatını icra eder.

ATİLLA TAŞ: Bir de gece 12’den sonra şarkı söyleyerek tutuklatayım kendimi de tam olsun! Bunların yasakladığı şeyleri yapmak bana çok çekici geliyor!

ARMAĞAN ÇAĞLAYAN: Armağan Çağlayan: “İnşaat yaparak da kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yok! İnşaat izinleri, yanlarında meskun mahal olan yerlerde bile 24 saat. 24 saat bitmiyor o inşaat gürültüsü!” Çağlan attığı ikinci bir tweette ise “Müzik yasağı Bilim Kurulu’nun önerisi mi acaba.?”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN