Müzik kazandı Eurovision kaybetti

Müzik kazandı Eurovision kaybetti

Tarihinin en tartışmalı Eurovision Şarkı Yarışması sona erdi. Gündüz Malmö şehrinde 12 bin kişi İsrail’i protesto ederken, final gecesinde kazanan İsviçre oldu. Finalde İsrailli şarkıcı Eden Golan sahnedeyken salondan ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları yükselince ise yayına montajla alkış ve kutlama sesleri eklendi. 68 yıl boyunca yarışmanın ‘anti politik’ olduğunu iddia eden, 2022’de Rusya’yı diskalifiye eden ancak İsrail’e sahip çıkan Eurovision’daki çifte standart 2024’e damga vurdu.

SALİHA SULTAN

Tarihinin en tartışmalı Eurovision Şarkı Yarışması’nda kazananlar belli oldu. Uluslararası müzik birliklerinin ve binlerce sanatçının Gazze’de katliamlarına devam eden İsrail’in men edilmesi çağrılarına kulak tıkayan yarışmanın finali 11 Mayıs’ta İsveç’in Malmö şehrinde gerçekleşti. 25 ülkenin sahne aldığı finalden İsviçre’nin şarkıcısı Nemo 591 puanla galip çıktı. Ödülü kazanan Nemo teşekkür konuşmasında, “Umarım bu yarışma vaadini yerine getirerek, barış için mücadele eder” ifadelerini kullandı. Hırvatistan’ın ikincilik, Ukrayna’nın üçüncülük, Fransa’nın dördüncülük ile ayrıldığı finalde varlığı tartışmaların fitilini ateşleyen İsrail ise beşincilikle ayrıldı.

13kr02man.jpg

12 BİN FİLİSTİN YANLISI SOKAKLARDAYDI

Öte yandan tarihin en kaotik Eurovision’una tepkiler yağdı. Son bir haftadır manşetlerden inmeyen Eurovision’da final heyecanı gündüz Malmö sokaklarında İsrail’in yarışmadan diskalifiye edilmemesine tepki gösteren 12 bin protestocunun yürüyüşüyle başladı. Protesto sırasında 12 kişi polis tarafından göz altına alındı. Polisin kaba kuvvetinden nasibini İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg de aldı. Thunberg, İsveç polisi tarafından Eurovision finalinin yapılacağı Malmö arenasının dışına çıkarıldı. Greta’nın polis tarafından götürülürken “Bu bir soykırımdır” diye bağırdığı görüntülere yansıdı.

İSRAİL SAHNEDE DE YUHALANDI

Final gecesinde ise İsrailli şarkıcı Eden Golan, ‘Hurricane’ isimli şarkısını söylerken seyirciler tarafından yuhalandı. Golan’ın şarkısını söylediği sırada ‘Filistin’e özgürlük’ gibi Filistin halkına destek sloganları da salonda duyuldu. İddialara göre yarışmayı düzenleyen Avrupa Yayın Birliği (EBU) ise yuhalama seslerini kısarak montajla alkış ve kutlama sesleri ekledi. Golan geçtiğimiz hafta ikinci yarı finalde ve yarı finalin kostümlü provasında da yuhalanmıştı.

PORTEKİZLİ SANATÇI KEFİYEYİ TIRNAKLARINA KAZIDI

Yine yarı finalde yüzüne Ogham alfabesiyle yazdığı ‘Filistin’e özgürlük’, ‘Ateşkes’ makyajını organizatörlerin baskısıyla silmek zorunda kalan İrlandalı şarkıcı Bambie Thug da, finale ‘Ateşkes’ yazılı makyajıyla çıktı. İrlandalı şarkıcı, performansının sonunda “Sevgi her zaman nefreti yenecektir” ifadesini kullandı. Yarışmada Portekiz’i temsil eden iolanda, “Grito” adlı şarkısını söyledikten sonra “Barış galip gelecek” diye bağırdı. iolanda, tırnaklarında kullandığı ojelerde Filistin kefiyesindeki motiflere yer verdi. Tarihinin en karanlık Eurovision Şarkı Yarışması İsrail’in Gazze’de süren katliamlarının gölgesinde sona erdi.

ÇİFTE STANDART TESCİLLENDİ

Binlerce sanatçı ve protestocu yaklaşık altı aydır imzaladıkları dilekçelerle, yaptıkları açıklamalarla, düzenledikleri protestolarla 2022’de Rusya’nın da yarışmadan men edildiğini hatırlatsa da Eurovision organizatörleri, Ukrayna ve Gazze’deki durumların farklı olduğunu söyleyerek İsrail’in yarışmadan çıkarılması çağrılarına azimle direndi. Bugüne kadar yarışmanın ‘anti politik’ olduğunu iddia eden Eurovision organizatörlerinin çifte standartı 2024’e damga vurdu. Ekim 2023’ten beri 40 bin masum Filistinli İsrail tarafından katledilmişken, 1,4 milyon Filistinli açlık çekerken İsrail’in şarkıcısı Eden Golan final gecesinde ‘meleksi bir savaş şarkısı’ olan ‘Hurricane’ ile sahneye çıkması Eurovison ruhunu yaraladı, 68 yıllık tarihine karanlık bir sayfa olarak yazıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN