Salgının vurduğu sanata Avrupa’dan can suyu

Salgının vurduğu sanata Avrupa’dan can suyu

Türkiye Hollanda Büyükelçiliği iş birliği ile kurulan CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı hayata geçti. Kültür ve sanat alanında faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarını, sanatçıları, inisiyatifleri ve aktivistlerin destekleneceği proje kapsamında ‘Yerel Projeler’, ‘Yapısal Destek’, ‘Kentler Arası Ağ Geliştirme’ ve ‘Sanatsal Üretim’ başlıklı dört hibe kategorisinde 200’ün üzerinde projeye Avrupa Birliği fonu sağlanacak. Hibenin ilk etabına başvurular 30 Haziran’da açılacak.

SALİHA SULTAN | KARAR

Türkiye’nin farklı şehirlerinde kültür-sanat alanını ve sivil toplumu desteklemek amacıyla kurulan CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı yola çıktı.

Türkiye Hollanda Büyükelçiliği iş birliğiyle hayata geçen Avrupa Birliği projesi olan CultureCIVIC, ilk yılında dört ayrı hibe kategorisinde 200’ün üzerinde projeye destek verecek. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Goethe-Institut Istanbul, Anadolu Kültür, Institut français Türkiye ve Danimarka Kültür Enstitüsü Türkiye ofisi ortaklığında yürütülen proje, salgın sürecinde büyük bir mali kriz yaşayan sektörün yaralarının sarılmasına da katkı sağlayacak.

Projenin Yekta Kopan’ın moderatörlüğünde düzenlenen basın toplantısında konuşan Goethe-Institut Istanbul’dan CultureCIVIC Direktörü Ayşe Utku Erarslan “Bu programda kültürü temel hakların bir aracı olarak düşünmenin mümkün olduğunu savunuyoruz. İçinde yer alacak projeler ve etkinliklerde kültür ve sanatın sosyal değişimi nasıl harekete geçirdiğini deneyimleyeceğiz.

Kültür-sanat ve temel haklar arasındaki ilişkinin daha görünür olmasını hedefleyeceğiz, kültür-sanatın temel haklar alanındaki katkılarını konuşacağız. Dört yıl sürecek bu uzun soluklu programın sonunda, insan hakları eksenindeki tartışmalara kültür sanat alanı ile yeni bir boyut kazandırmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

İstanbul Bienali ve İKSV Güncel Sanat Projeleri Direktörü Bige Örer de projenin bir parçası olmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, proje ile hayata geçecek programların sivil hayatı da besleyeceğine inandıklarını dile getirdi.

Danimarka Kültür Enstitüsü Türkiye Ofisi Direktörü Füsun Eriksen ise “Eşitlik, eğitim, sürdürülebilir kalkınma, demokrasi ve aktif vatandaşlık konularında çalışan Danimarka Kültür Enstitüsü’nün vizyonu Türkiye ve Danimarka arasında sanat, kültür ve bilgi alışverişini geliştirmektir” diyerek, CultureCIVIC projesinin bu vizyonu paylaşan bir proje olan CultureCIVIC’e destek vermekten mutluluk duyduklarını kaydetti.

CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı’na, kültürel diyalog ve toplumsal katılımı, ifade özgürlüğünü, demokratik süreçleri ve ayrımcılığa karşı çoğulculuğu teşvik eden sivil toplum kuruluşları, inisiyatifler, sanatçılar, kar amacı gütmeyen tüm kişi, kurum ve girişimler başvuruda bulunabilecek.

Projenin faaliyetleri, ‘Hibe’ ve ‘Kapasite Geliştirme’ programları olmak üzere birbirini tamamlayan iki ana eksende yürütülecek. Detayları ‘culture-civic.org’ internet sitesinden incelenebilecek programın ilk hibesine başvurular 30 Haziran’da başlıyor.

DESTEKSİZ KALAN YEREL PROJELERE UMUT IŞIĞI

Proje kapsamında, ‘Yerel Projeler’, ‘Yapısal Destek’, ‘Kentler Arası Ağ Geliştirme’ ve ‘Sanatsal Üretim’ başlıklı dört farklı kategoride hibe programı yer alıyor. Yerel Projeler kategorisinde kültür-sanat alanında çalışan STK’lara, kültür üreticilerine ve aktivistlere fon sağlanacak.

Yapısal Destek programında, kültür-sanat alanındaki kuruluşlara, profesyonellere ve ilgili sivil toplum çalışmalarına eğitim, kira, altyapı gibi kapasite artışına yönelik konularda mali destek sağlanırken, bu program kapsamındaki desteğin uzun vadede kültür-sanat projeleri ve etkinliklerine daha geniş bir izleyici kitlesinin katılabilmesi de sağlanacak.

Kentler Arası Ağ Geliştirme programında ise; farklı şehirlerden aktörler arasındaki diyaloğun ve iş birliğinin geliştirilmesine odaklanacak. Görsel sanatlar alanında kariyerinin başındaki sanatçılara açık olan Sanatsal Üretim hibesi ise yararlanıcılarına, Türkiye sanat alanından yetkin isimlerin danışmanlığında geliştirecekleri eserler için destek verecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN