Sanat ve edebiyat dünyasının depremde acı kayıpları

Sanat ve edebiyat dünyasının depremde acı kayıpları

Depremde sanat ve edebiyat dünyası da acı kayıplar verdi. Edebiyat dünyası Recep Şükrü Güngör, Ahmet Doğan İlbey’i depremde kaybetti. Oyuncu Orhan Aydın’ın yardım çığlıklarına rağmen kızı Hatay’daki enkazdan kurtarılamazken, Adana’da oyuncu Emel Atıcı kızı ile birlikte yaşama veda etti.

ÖYKÜ DÜNYASINI KAHREDEN VEDA

Türkiye’nin önemli edebiyatçılarını yetiştiren şehirlerimizden Kahramanmaraş’ta yaşayan ve depremin ilk gününden beri haber alınamayan yazar Recep Şükrü Güngör’den acı haber geldi. Depremin dördüncü gününde 52 yaşındaki yazarın depremde yıkılan evinin enkazından kurtulamadığı öğrenildi. Evli ve dört çocuğu olduğu bilinen yazar edebiyat hayatına 1991’de şehirde çıkarılan Tarihi Uzunoluk dergisinde adım atmıştı. Martı (Sivas-1996-98), Destina (Elbistan, 1997), İksir (K. Maraş, 1998-2003) Dergi (İstanbul, 2005) dergilerini çıkaran yazarın öyküleri birçok dergide yayımlandı. 2012’de Türk İslam Edebiyatı bilim dalında Senih-i Mevlevî’nin kayıp şiir defterini bulup onunla ilgili tez hazırlayarak Yüksek Lisansını tamamlayan yazar, ‘Tavukçunun Ölümü’ adlı öyküsüyle ‘Radyo Hayat 2005 Öykü Ödülü’nü kazanmıştı.

12kr02-sol.jpg

HAYATINI DOĞUP BÜYÜDÜĞÜ ŞEHRE ADADI

Kahramanmaraş’tan gelen bir diğer acı haber de yazar Ahmet Doğan İlbey’in vefatı oldu. Yazar D. Mehmet Doğan’ın depremin ikinci günü evinde enkaz altında olduğunu duyurduğu ve yardım çağrısında bulunduğu İlbey’in enkazdan sağ çıkamadığı öğrenildi. 1954 Kahramanmaraş doğumlu olan İlbey, 1976 yılından beri Kahramanmaraş’ta memur olarak görev yapıyordu. Düşünce yazıları Dolunay, Gülbang dergileri ile Gündüz ve Yeni Hafta gazetelerinde yer alan İlbey, 1998’de Altınoluk dergisinin açtığı yarışmada bir yazısı ile üçüncülük kazandı. Denemelerini Bir Hüzünbazın Tahrir Defteri (2000) adlı kitabında topladı. Türkiye Yazarlar Birliği Kahramanmaraş Şubesi’nin kuruluşunda görev alan, birliğin 2020 yılı ‘Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları’ ödül değerlendirmesinde Basın Fikir dalında ödüle layık görülmüştü.

‘KIZIMI ALMADAN BURADAN GİTMEM’ DEMİŞTİ

Sanatçı Orhan Aydın’ın Hatay’da enkaz altında bulunan kızı Eylem Şafak Aydın’ın hayatını kaybettiği öğrenildi. Eylem Şafak Aydın dün enkaz altından çıkarıldı. Haberi Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, sosyal medya hesabından “Orhan Aydın’a güzel bir haber veremedik. Çok üzgünüm” ifadeleriyle duyurdu. Kılıç, “36 saat kesintisiz süren çalışma sonrası değerli kızı Eylem Şafak Aydın enkazdan çıkarıldı. Başımız sağ olsun” mesajını paylaştı. Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından kızının enkaz altında kaldığını duyuran ve bölgeye giden sanatçı Aydın, “Kızımı almadan buradan gitmem” diyerek günlerce çırpınmış, arama kurtarma organizasyonunun yetersiz olduğunu dile getirmişti.

12kr02-sol2.jpg

‘UMARIM O BETONLARIN ALTINDA ÜŞÜMEDİN’

Adana’da yaşayan, ‘Bir Zamanlar Çukurova’ dizisindeki Şermin karakteriyle hatırlanan oyuncu Emel Atıcı ve kızı, model uçak pilotu Püryan Atıcı da depremde hayatını kaybetti. Acı haberi dizinin yapımcı şirketi Tims&B “Ülkemizde yaşanan deprem felaketinde bir zamanlar Çukurova dizimizin değerli oyuncusu Emel Atıcı ve kızı Püryan Atıcı’yı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz” ifadeleriyle duyurdu. Dizinin oyuncularından Yeliz Doğramacılar, Atıcı’nın ölüm haberinin ardından duyduğu üzüntüyü sosyal medya hesabında “O kadar üzgünüm ki... Seni kurtarmaya gücüm yetmedi. Mekanın cennet olsun. Üşümeyi sevmezdin... Umarım o betonların altında üşümedin” ifadeleriyle dile getirdi.

12kr02-sol1.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN