Senaristlerin ardından oyuncu sendikalarından da grev kararı: Hollywood perdesi kapanma noktasında

Senaristlerin ardından oyuncu sendikalarından da grev kararı: Hollywood perdesi kapanma noktasında

ABD’de senaristlerin ardından oyuncularda grev kararı aldı. Maaş ve yapay zekaya karşı iş güvencesi konusunda yapılan görüşmelerden istedikleri sonucu elde edemeyen oyuncuların grevi, 63 yıl sonra Hollywood’u yeniden kapanma noktasına getirdi. Sendikalar bir an önce anlaşamazsa Hollywood’un film ve TV prodüksiyonları duracak, Los Angeles ekonomisi büyük yara alacak.

SALİHA SULTAN

ABD’de senaristlerin ardından dört hafta süren müzakelerde istediği sonucu elde edemeyen Beyaz Perde Aktörleri Derneği (SAG) ve Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları (AFTRA) da greve gideceğini duyurdu. Grev kararı, 1960’tan bu yana ilk kez Hollywood’un sektör çapında ‘kapanmasına’ sebep olacağı endişesi yarattı. Hollywood aktörlerini temsil eden sendika, Hollywood işçileri ve stüdyo yöneticileri arasındaki ücretlerin, yapay zeka teknolojisi ve yeni dijital yayın çağının kârlarının nasıl paylaştırılacağı konusundaki anlaşmazlıkların bir çözüme kavuşturulması için cuma günü greve başlayacağını ilan etti.

SAG-AFTRA Başkanı Fran Drescher konuyla ilgili bir basın toplantısında, “Bir noktada hayır demelisiniz: bunu artık kabul etmeyeceğiz” diyerek, “İş modelini bu kadar değiştirip sözleşmeyi de değiştiremezsiniz. Şu anda dik durmazsak hepimizin başı belada demektir” ifadelerini kullandı. Stüdyoları temsil eden Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) ise, ‘SAG-AFTRA’nın müzakerelerden çekilme kararı almasının derin hayal kırıklığı yarattığını’ söyledi. AMPTP, “SAG-AFTRA müzakerelere devam etmek yerine, bizi geçim kaynakları için sektöre bağımlı binlerce kişinin mali sıkıntısını derinleştirecek bir rotaya soktu” açıklaması yaptı.

EMMY ÖDÜLLERİNİ DE ETKİLEYECEK

Dün başlayan grevle, 1960’ta da birlikte hareket eden Hollywood senaristleri ve oyuncuları, 63 yıl sonra ilk kez yine birlikte greve imza atıyor. Amerika Yazarlar Birliği’ne (WGA) üye Hollywood senaristleri 2 Mayıs’ta çok çalıştıkları halde az ücret aldıkları gerekçesiyle greve gitti. Senaristler, en son 2007’de greve gitmiş ve 100 günlük iş bırakma eylemleri sektörde yaklaşık 2 milyar dolar zarara yol açmıştı. Şimdi SAG-AFTRA’nın 160 bin üyesi de, senaristlerin grev yapan 11 bin 500 üyesiyle birlikte saf tutacak. Eşzamanlı grevlerin Hollywood’un film ve TV prodüksiyonlarının çoğunu durdurması ve Los Angeles ekonomisi üzerinde büyük etkileri olması bekleniyor.

15kr02manr1.jpg

Oyuncuların Hollywood stüdyolarına karşı grev kararırın duyurusunu yapan isim SAG-AFTRA Başkanı Fran Drescher oldu.

Öte yandan Hollywood’un en büyük yıldızlarından bazılarının grevde olmasıyla birlikte, yaz ve sonbahar film galaları için düzenlenen basın gösterileri iptal edilecek ve Emmy ödülleri muhtemelen ertelenecek. Grevin yalnızca ABD merkezli yapımları durdurması beklenmiyor, aynı zamanda üyelerin yer aldığı birçok denizaşırı çekim de sekteye uğrayacak.

ÜNLÜLER DE ‘AZA RAZI OLMAYIN’ DİYOR

SAG-AFTRA ve WGA üyeleri, grev yapılması yönünde ezici bir çoğunlukla oy kullandı. Son yıllarda film ve TV şovları giderek daha fazla çevrimiçi platformlara taşındığından ve çalışmalarının yapay zeka ile değiştirilmeyeceğine veya dijital görüntülerinin izinleri olmadan kullanılmayacağına dair güvenceler olduğundan, üyeler taban ücrette ve kalanlarda artış istiyor. AMPTP ise, asgari ücret seviyelerinde son 35 yıldaki en yüksek yüzde artışlarını, emeklilik ve sağlık katkı paylarında ‘önemli artışlar’ olduğunu, büyük bütçeli yayın programlarından ödenen yabancı bakiyelerde yüzde 76 artış ve ‘çığır açan bir yapay zeka teklifi’ sunduğunu iddia ediyor. Sendikaların grevlerini ünlü oyuncular da destek veriyor.

Haziran ayı sonlarında, aralarında Meryl Streep ve Jennifer Lawrence’ın da bulunduğu Hollywood oyuncuları imzaladıkları ortak mektupta, sendika liderlerini tarihsel olarak önemli gördükleri bir sözleşme müzakeresinde vasat bir anlaşmaya razı olmamaya çağırmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN