Türkiye Oscar yarışında Ermeni lobisine yenildi

Türkiye Oscar yarışında Ermeni lobisine yenildi

96’ncı Oscar Ödülleri’nin ‘En İyi Uluslararası Film’ kategorisi dahil 10 dalda kısa listeye alınan filmler açıklandı. Türkiye’nin bu yılki Oscar aday adayı olan Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Kuru Otlar Üstüne’ filmi kısa listeye alınmadı. Öte yandan siyasi tercihlerin baskın geldiği yorumları yapılan kısa listede bu yıl ilk kez Ermenistan’ın bir filmine yer verildi. Michael A. Goorjian’ın hem yönettiği hem başrolünde yer aldığı ‘Amerikatsi’ filmi, sözde Ermeni soykırımı iddiasına dayanıyor.

SALİHA SULTAN

Oscar yarışında ilk zil çaldı, 96’ncı Oscar Ödülleri’nin ‘En İyi Uluslararası Film’ kategorisi dahil 10 dalda kısa listeye alınan filmler açıklandı. Türkiye’nin bu yılki Oscar aday adayı olan Nuri Bilge Ceylan’ın Cannes ödüllü ‘Kuru Otlar Üstüne’ filmi kısa listeye alınmadı. Ancak Türkiye, Almanya’nın Oscar adayı olan ‘Öğretmenler Odası’ (The Teachers’ Lounge) filmi kısa listeye alınan Türk yönetmen İlker Çatak ile gururlandı.

22kr02-afiss-001.jpg

Kuru Otlar Üstüne

09-amerikatsi.jpg

Amerikatsi

Öte yandan, Oscar kısa listesine bu yıl ilk kez Ermenistan’ın bir filminin seçilmesi dikkat çekti. Michael A. Goorjian’ın hem yönettiği hem başrolünde yer aldığı ‘Amerikatsi’ filmi, sözde Ermeni soykırımı iddiasına dayanıyor. Oscar yarışında bu yıl siyasi tercihlerin ağır bastığı yorumları yapılan, Ermenistan’ın Oscar adayı olan filmin konusunda şu ifadeler yer alıyor: ‘Osmanlı İmparatorluğu’nun zulmü nedeniyle çocukken ABD’ye kaçtıktan onlarca yıl sonra, 1948’de memleketi Ermenistan’a dönen Charlie’yi (Michael Goorjian) konu alıyor.’

22-kr02-man3.jpg

Barbie

BARBIE BEŞ ADAYLIK ALSA DA DÖRDE DÜŞECEK

Listelerde, 2023’ün gişe şampiyonu Greta Gerwig imzalı ‘Barbie’, aralarında Orijinal Müzik, Ses ve Orijinal Şarkı’nın da bulunduğu beş adaylıkla başı çekti. ‘Barbie’nin Saç ve Makyaj dalındaki listede yer almaması ise dikkat çekti. Barbie’yi Martin Scorsese’nin ‘Killers of the Flower Moon’u ve JA Bayona’nın İspanya’nın Oscar adayı Netflix filmi ‘Society of the Snow’u dörder adaylıkla takip etti.

22-kr02-man.jpg

Society of the Snow

Listelere bakıldığında ‘Barbie’ beş adaylıkla başı çekse de, bunlardan üçü şarkı dalında olduğu için ve kurallar gereği bir filmden yalnız iki şarkı finalde aday gösterilebileceği için aslında Gerwig’in adaylıkları Scorsese ve Bayona’nın filmlerinin adaylıklarıyla eşitleniyor.

22-kr02-man1.jpg

Killers of the Flower Moon

Yılın iddialı yapımlarından ‘Oppenheimer’, ‘The Color Purple’, ‘Spider-Man: Across the Spider-Verse’, ‘Poor Things’, ‘Napolyon Amerikan Senfonisi’ ise listede üçer adaylıkla berabere kaldı. Geçtiğimiz yıl, Uluslararası Film galibi ve En İyi Film adayı ‘Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok’ kısa listelerde Uluslararası Film’in yanı sıra Ses, Görsel Efektler, Makyaj ve Saç ve Orijinal Müzik Müzikleri de dahil olmak üzere beş kategoride aday gösterilmişti. Kısa listeye girmeyen diğer iki kategoriye ek olarak iki Oscar daha kazanmıştı. Oscar adayları 23 Ocak’ta açıklanacak. 96. Oscar Ödülleri 10 Mart 2024’te talk şov sunucusu Jimmy Kimmel’ın sunacağı törende sahiplerini bulacak.

EN İYİ ULUSLARARASI FİLM ADAYLARI

ERMENİSTAN: Amerikatsi, Michael A. Goorjian
BHUTAN: The Monk and the Gun, Pawo Choyning Dorji
DANİMARKA: The Promised Land, Nikolaj Arcel
FİNLANDİYA: Fallen Leaves, Aki Kaurismäki
FRANSA: The Taste of Things, Tran Anh Hung
ALMANYA: The Teachers’ Lounge, İlker Çatak
İZLANDA: Godland, Hlynur Pálmason
İTALYA: Io Capitano, Matteo Garrone
JAPONYA: Perfect Days, Wim Wenders
MEKSİKA: Totem, Lila Avilés
FAS: The Mother of All Lies, Asmae El Moudir
İSPANYA: Society of the Snow, Juan Antonio Bayona
TUNUS: Four Daughters, Kaouther Ben Hania
UKRAYNA: 20 Days in Mariupol, Mstyslav Chernov
İNGİLTERE: The Zone of Interest, Jonathan Glazer

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN