Kurban etinden virüs bulaşır mı? Kurban etinde koronavirüs olur mu? Bilim Kurulu üyesinden açıklama

Kurban etinden virüs bulaşır mı? Kurban etinde koronavirüs olur mu? Bilim Kurulu üyesinden açıklama

Kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte sosyal medyada tartışılan, ‘’Kurban etinden virüs bulaşır mı? Kurban etinde koronavirüs olur mu?’’ sorularına yanıt, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlü tarafından verildi.

Öksürmek, aksırmak, hapşırmak gibi hareketlerin ardından ete damlacıkların bulaşması durumunda kurban etinde virüsün canlı kalabileceğini söyleyen Özlü, kurban etinden koronavirüs bulaşabileceğini söyledi.

KURBAN ETİNDEN VİRÜS BULAŞIR MI?

Kurban etinden koronavirüs bulaşma riskine ilişkin, açıklama yapan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, ister hasta, isterse sağlıklı virüsü taşıyan kişilerin öksürme, konuşma, hapşırma esnasında saçtığı damlacıklar etin üzerine gelmesi durumunda, burada birkaç saat canlı kalabileceğini söyleyerek, bu süre içerisinde bulaşma riskinin olabileceğini vurguladı.

Twitter hesabı üzerinden kurban etinden yeni tip koronavirüs (Kovid-19) bulaşıp bulaşmayacağına ilişkin açıklama yapan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, kurban etinden virüsün bulaşıp bulaşmayacağına dair gündemde yer alan iddiaları birkaç adımda cevapladı.

Virüsün, öksürme, hapşırma gibi nedenlerin ardından etin üzerinde damlacık olması durumunda koronavirüsün canlı kalabileceğini, ancak ete virüsün bulaşmış olası durumunda bile usulünce pişirilip yenildiğinde virüsün bulaşmayacağını söyleyen Özlü, ete elle dokunulduğunda da bulaşmanın olmayacağına dikkati çekerek, ancak ete dokunulması durumunda sabunla yıkamadan, ağza, burna ve göze temas edilmesi durumunda virüsün bulaşabileceğini aktardı.

Kurban kesim ve pay işini yapan ya da o kalabalık ortamda olanlardan birinin virüsü bulaştırıcı olabilmesinin mümkün olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özlü, etin pay edilmesi, kesim, etin pay edilmesi, depolanması, taşınması, pişirilmeye hazırlanması tarzında işlemler esnasında el hijyenine çok dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, ete dokunulmasının ardından en az 20-30 saniye yıkamadan, ellerin ağız, burun ve göze temas ettirilmemesi gerektiğini yineledi.

Kesim ve pay edilme işlemlerinin, olabildiğince az sayıda kişiler tarafından yapılması gerektiğini anlatan Özlü, ilgisiz kişilerin etrafta gezinmemesi gerektiğini kaydederek, ortamda olan herkesin maskesini usulüne uygun olarak takması gerektiğini ifade etti.

Özlü, el yıkanabilmesi adına kalabalığa yetecek sayıda sabun, lavabo ve kâğıt havlu olması gerektiğini belirtti.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN