"Absolut kulak" Bager'den karla kaplı Muş Ovası'nda konser

Duyduğu sesleri notaya dökebilme yeteneğine sahip olan doğuştan görme engelli Bager Çalışcı, Muş Ovası'nda bir ağacın altında piyano çaldı. "Absolut" kulağa sahip 9 yaşındaki Bager daha önce köy meydanında konser vermişti.

Doğuştan görme engelli ve "absolut" (kusursuz) kulağa sahip Bager Çalışcı, kendini geliştirmek için karla kaplı Muş Ovası'nda bir ağacın altında konser verdi. Yeteneğini keşfeden kendisi gibi görme engelli müzik öğretmeni Caner Keser'in desteğiyle köyde konser veren Çalışcı, karla kaplı uçsuz bucaksız bir arazide piyano çalmanın en büyük hayali olduğunu söyledi. Oğlunu Muş Ovası'na getiren baba Mehmet Çalışcı, bir ağacın altında piyano çalmasını sağlayarak, mutluluğuna ortak olduğunu belirtti. 

bager-calisci.jpg

"GÜZEL HAYALLERİM VAR BUNLARI KİMSEYE YÜK OLMADAN GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYORUM"

Doğada sessiz bir yerde piyano çalma hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşayan Bager Çalışcı sözlerine şöyle devam etti:

"Bunun için bir yolculuğa çıktım. Güzel hayallerim var. Kimseye yük olmadan kendi ayaklarım üstünde durarak bunları gerçekleştirmek istiyorum. Babam bana karın nasıl yağdığını anlattı. Ben de bozkırda, bembeyaz, karla kaplı alanda bir ağacın altında piyano çalmak istediğimi söyledim. Bu hayalimi gerçekleştirdim. Bu ortamda piyanonun sesi harikaydı. Beni heyecanlandırdı. Çok mutlu oldum" 

bager.jpg

"OĞLUM DOĞADA NASIL YANKILANACAĞINI MERAK EDİYOR"

Baba Mehmet Çalışcı ise piyano sesinin doğada nasıl yankı bulacağını merak eden oğlunun isteğini yerine getirdiğini belirtti. 

Oğlunun hayallerini gerçekleştirmesi için elinden gelen desteği vereceğini aktaran Mehmet Çalışcı sözlerine şöyle devam etti: 

"Oğlumun hayal ettiği gibi bir yere geldik. Ona bembeyaz bir ovanın ortasında ve bir ağacın altında olduğumuzu anlattım. Çok heyecanlandı ve uzun süre piyano çaldı. Sessiz ortamda nota seslerinin kulağına nasıl geleceğini öğrenmek istiyordu. Bu tür ortamların kulağını, beynini geliştireceğine inanıyoruz. Çok yetenekli bir çocuk. Bazen yerde uzanıp başını ellerinin arasına alarak saatlerce kafasındaki sesleri dinler. Sonra kalkıp piyanoyla bestesini çalar. Sanki daha önce yaptığı beste üzerinde saatlerce çalışmış gibi net bir çalışma çıkarır. Burada yaptığımız etkinlik onun bu yolculuğundaki çalışmalarına ışık tutacak."

bager-calisci-fazil-say.jpg

FAZIL SAY: KONSER SIRASINDA ELLERİMİZ BİRBİRİNE KARIŞTI

Muş'un Yaygın beldesindeki Kardeşler İlkokulu'nun öğrencisi olan görme engelli Bager Çalışcı, köy okulunda okuyan ve hayatında daha önce piyano görmemiş öğrenciler ile köy meydanında bir araya gelerek  Beethoven'ın 'Yalnızlık Senfonisi' ile 'Ay Işığı Sonatı'nı, Yann Tiersen'nin eserini ve güncel şarkıları çaldı. Bager Çalışcı, ünlü piyanist Fazıl Say ile  bir araya geldi ve beraber piyano çaldı. 

Ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say, 30 Haziran 2019'da, İstanbul Lütfi Kırdar Anadolu Auditorium'da Şanghay Filarmoni Orkestrası ile vereceği konserine, Bager ve babası Mehmet Çalışcı ile müzik öğretmeni Caner Keser'i davet etti. Konser provasını bırakıp Bager ile piyano çalan Say, bu anları sosyal medya hesabından paylaştı.

Ünlü piyanist Say, "Bager 7 yaşında, hatırlarsanız ilk konserini geçen ay Muş’un bir dağ köyünde çocuklara vermişti. Görme engelli bir güzel yetenek Bager. Bugün öğlen yaşadığı Muş’tan bizi ziyarete geldiler. Babası sevgili Mehmet bey, piyano hocası sevgili Caner bey, Bager’e eğitiminde ileride destek olacak olan Çev Sanat. Dostlar; piyano eğitimi uzun bir yoldur. 10-15 yıl, merdivenlerden çıka çıka... Bager bu yolu katedecektir, yeteneğine inancımız sonsuz, çok emek ve çok çalışma ile. En iyi hocalar ile ilerlemesi için ben de yol göstericisi olacağım. Video’da katibim çalıyoruz ama Bager 'biraz ellerimiz birbirine karıştı' dedi. Fotoğraflar da günün anısı" diye yazdı.

absolut-kulak-nedir.jpg

ABSOLUT KULAK NEDİR?

Mutlak kulak ya da mutlak perde yeteneği, duyulan bir notayı bir referans almadan, başka bir notayla karşılaştırmadan tanıyabilme yeteneğidir. Absolut kulak ayrıca kusursuz perde ve mükemmel perde olarak da bilinir.

Absolut kulak çok az kişide bulunan, doğuştan gelen bir özellik. Bu özelliğe sahip bir bireyler, sesleri kulakla değil beyin ile algılıyor.

Absolut duyuş özelliğine sahip müzisyenler:  Mozart, Beethoven, Chopin, Michael Jackson, Mariah Carey, Frank Sinatra, Freddie Mercury, Jimi Hendrix

Michael Jackson, 2009 yılında bir şarkı kaydında, 5 dakikalık bir şarkı için 3 saat ısınma yapmaktan rahatsız olduğunu bildirmiş.

Florence Henderson, mükemmel şarkı söyleme yeteneğinden dolayı üniversite bursu almış ve New York’taki Amerikan Dramatik Sanatlar Akademisine katılmış.

Wolfgang Amadeus Mozart, henüz üç yaşındayken kendisinden beş yaş büyük olan kız kardeşi Maria Anna’nın çaldığı klavsen parçalarını belleğine yerleştirip kendi kendine çalmaya başlamış.

Ludwig van Beethoven, 5 yaşından itibaren yoğun müzik dersleri almaya başlamış.

Jimi Hendrix, gitarı ilk öğrenmeye başladığında akord cihazı olmasa da rahatlıkla doğru akorları bulup gitarını akort edebilmiş.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN