LGS sınav yorumları | 2018 LGS soruları zor muydu kolay mıydı? Merkezi sınav soruları

LGS sınav yorumları | 2018 LGS soruları zor muydu kolay mıydı? Merkezi sınav soruları

LGS sınav yorumlarını haberimizde sizlerle paylaşıyoruz. LGS sınavı zor muydu yoksa kolay mıydı? Yaklaşık bir milyon 8'inci sınıf öğrencisinin isteğe beğlı katıldığı Liselere Geçiş Sınavı (LGS) bugün 0930'da başladı. İki oturumda yapılan LGS sınavında ise en çok merak edilen konuların başında soruların zor mu kolay mı olduğu geliyor. LGS sınav yorumlarını ve sorular hakkındaki tüm detayları karar.com'dan takip edebilirsiniz.

LGS sınav yorumları için sayfamıza bakabilirsiniz. LGS sınavı zor muydu kolay mıydı? Sınavdan çıkan öğrenciler bu soruların yanıtını merak ediyor. Bu yıl ilk kez düzenlenen Liselere Geçiş Sınavı (LGS) 09.30'da başladı. İki oturum şeklinde yapılan LGS sınavında Sözel bölümde, 8’nci sınıf Türkçe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil, sayısal bölümde ise Matematik ve Fen Bilimleri'nden soru soruldu. Soruların zor mu yoksa kolay mı olduğu şimdiden merak edilmeye başlandı. Onbinlerce öğrenci nitelikli liselere yerleşmek için LGS sınavında ter döktü. LGS sınav yorumlarını ve soruların zor mu yoksa kolay mı olduğu hakkındaki paylaşımları haberimizden görebilirsiniz. 

LGS SINAVI NASILDI ZOR MU KOLAY MI? SINAV YORUMLARI

"LGS'de sözel sorular beklenilen tarzda gelmiştir, ALES vari uzun paragraf soruları birdahaki yıllarda daha zor gelebilir. 7. sınıflar bol bol kitap okuyun ve yazı verimli bir şekilde geçirin." Matematik öğretmeni Ömer Ara

-LGS'de sınavın belirleyicisi Matematik ve Fen olacak gibi duruyor. Gelen bilgi soruların zor olduğu yönünde

-LGS’de bir fen bilimleri sorusunu okumak in 2 dk gerekiyor bir soru bi sayfayı kaplıyor sorular çok zordu hepsini uzun sürede okuyup anlamak ve işlemlerini yapmak gerekiyordu aralarda zor olmasını beklerken hepsi zordu zaman yetmedi.Benim çocuğum lgsye girdi bu sıkıntılar vardı.

-LGS de yoruma dayali sorular agirlikta imis.

-LGS'de ilk oturum tamamlandı. Sözel alan sorularını yanıtlayan öğrenciler "Zor sorular bekliyorduk, beklediğimizden daha kolaydı" dedi.

LGS'de 2. oturum yani matematik - fen soruları öğrencileri bir hayli zorlamış. Matematikteki uzun sözel sorular öğrencilerin sınav süresini yetiştirememesine neden olmuş.

Yapılan lgs den anlıyoruz ki verilen eğitim ile sorulan sorular birbirine eş değil..

-Gelen yorumlara göre,Fen sorularının hepsi şekilli ve uzun sorular.Zaman konusunda öğrenciler sorun yaşamışlar

LGS sınavı bitti ve televizyondaki eğitim uzmanları mesela ingilizce branşındaki sorular adına şunu söylüyor: "Soru kökleri ingilizce oldu bu sene yani zorlaştı doğal olarak devlet okulundaki öğrenciler yapamamıştır"

Çocuklara LGS ingilizce bölümünde sorulan sorularla , MEBin yayınlanan örnek soruları arasındaki komik farkılıklarla yine ters köşe olduk biz find the sentence paragraf derken bu sınavda soru kökü bile olmayan bol resimli basit sorular e resmen TEOG tu bu ayırt edicilik 0 !

-Bu sabahın anlamı LGS bizim ve bir çok aile için,dualarımız çocuklarımız için

-LGS sınavına girecek genç kardeşlerimin hepsine başarılar dilerim. Rabbim emeklerini boşa çıkarmasın,gönüllerine göre versin inşallah.

-benden 10 yaş küçük kardeşim tam şu an lgs de  inşallah takır takır çözebiliyordur hepsini

-Okul kapisinda kardesini bekleyen aglamamak icin kendini zor tutan bir lgs ablasi olarak umarim yillardir degismeyen su sinav yarisimiz radikal ama mantikli bir yontemle artik biter...

-Liseye Geçiş Sınavı’na (LGS) girecek geleceğimizin teminatı gençlerimize başarılar diliyorum. Allah zihin açıklığı versin. #lgs2018

EĞİTİM KURUMLARINDAN SINAV YORUMLARI

OKUMAYI SEVEN İYİ SONUÇ ALACAK

TÜRKÇE: Sorular, MEB kazanımları doğrultusunda. Okuma ve anlama ağırlıklı gelen sorularda; yorumlama yapabilen, okumayı seven her öğrenci olumlu sonuçlar alacak. Özellikle paragraf ve metin inceleme sorularında seçilen paragrafların geçmiş yıllardaki gibi ağır olmaması, paragrafların günlük hayata dair olması, okurken sıkılan öğrencileri bu sıkıntıdan kurtardı.

Dil Bilgisi soruları öğrenci yaşına uygun, yazım ve noktalama soruları yapılabilecek türdendi. Yine farklı kaynaklarda ALES, DGS tarzından çevrilen sözel mantık sorularının 8’inci sınıf seviyesine uygun bir soruyla sorulması, sınavın yaş ve öğrenme seviyesine uygunluğunu kanıtladı.

Kısacası okuyan, okuduklarından zevk alan, yorum yapabilen her öğrenci için bu sınav rahat geçmiştir.

BEKLENMEDİK SORU YOK

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: TEOG sistemine göre sorular biraz daha uzun soruldu. Bazı paragraf soruları kavramlara göre hazırlanmış. LGS’deki sorular genel anlamda TEOG ile paralel. İnkılap Tarih ve Atatürkçülük açısından beklenmedik zor sorularla karşılaşılmadı.

KELİME BİLGİSİ OLAN YAPAR

İNGİLİZCE: İngilizce için bu sene farklı bir soru tipi gelmedi. Sorular daha önce yayınlanan örnek sorularda olduğu gibi okuduğunu ve gördüğünü anlamaya ve ifade edebilmeye yönelik. Geçen yıllarda olduğu gibi cümle ve diyalog tamamlama, görsele dayalı ve paragraf soruları çıkmış. Öğrencileri zorlayacak sürpriz soru ve soru tipleri yok. Sene boyunca düzenli olarak çalışan ve kelime bilgisi iyi olan tüm öğrencilerin yapabileceği nitelikte.

CEVAPLARI NET

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: Sorular; önceki yıllarda uygulanan TEOG din sorularına göre kolay. Çok da uzun tutulmayan paragrafların cevapları net olarak bulunabiliyor. Öğrencinin kafasını karıştırıcı sorular yok. Din kazanımlarının en kısa ve öz şekilde ifadesi olmuş sorular. Soru köküne dikkat eden öğrencilerin tamamını cevaplayacağı sorular düzenlendi.

SORULAR ZOR, MATEMATİK ORTALAMA DÜŞECEK

MATEMATİK: TEOG sınavındaki soru tarzından çok farklı sorular var. Sorular çok zor, bol işlemli, yoruma dayalı. Sınavda matematik için harcanan süre soruların çözümü için yeterli değil. Türkiye genelinde yanlış sayısı ve boş sayısı oldukça fazla olacak. Matematik ortalaması ciddi oranda düşecek.

ÜST DÜZEY DÜŞÜNME BECERİSİ GEREKTİRİYOR

FEN BİLİMLERİ: TEOG’la kıyasladığımızda sorular çok daha uzun ve düşündürücü. Soruların çoğu üst düzey düşünme becerisi gerektiriyor. Soruların görsellerine ilk bakıldığında öğrencide çok zor algısı yaratıyor. Sadece Fen Bilimleri soruları olarak düşünmemek gerekir. Sayısal (Matematik-Fen Bilimleri) olarak düşünmeli. Matematik bölümünden başlayan bir öğrencinin fen, fen bilimlerinden başlayan bir öğrencinin matematik bölümünü yetiştirmesi zor görünüyor. Bu sınavda öğrencilerin sayısal bölümden çok fazla boşu olacak. Sayısal ortalaması Türkiye geneli çok düşük olacak. Öğrencilerin bu tarz soruları 60 dakika içinde çözmesi, yetiştirmesi çok zor. MEB’in yayınladığı kazanım testleri, deneme sınavları ve örnek olarak yayınlanan sorulara göre sorular zor.

YORUMLAMA BECERİSİ ÖNE ÇIKIYOR

TÜRKÇE: Soruları öğrenci düzeyine MEB’in örnek sorularına, müfredata bağlı kalınarak hazırlandı. Sınavda okuma, anlama ve yorumlama becerilerinin ağırlıklı olduğu gözlendi. Sınavda söz öbeklerinde anlam konusundan 2, cümlede anlamdan 4, paragraf anlamdan 6, şiir yorumundan1, filimsiden 1, metin türlerinden 1, cümle türlerinden 1, anlatım bozukluklarından 1, yazım kurallarından 1, noktalama işaretlerinden 1, sözel mantık muhakemesinden 1 soru sorulduğu görüldü. Geçtiğimiz yıllarda merkezi sınavlarda sorulan sözcükte anlam, cümlenin ögeleri ve fiilde çatı konularından soru sorulmadığı gözlemlendi. Sınavın dili açık, anlaşılır ve öğrencilerin düzeyine uygun nitelikte. Soru köklerinde yapılan yönlendirmeler yerinde ve öğrencilere yardımcı olacak nitelikte. Uzun metin soruları aynı anda birden fazla bilgiyi ölçecek nitelikte. Metinlerin içerikleri günlük hayatla ilişkilendirilmiş. Okuma alışkanlığı olan, yorumlama becerisi yüksek öğrencilerin yapabileceği, ezbere dayalı bilgilerin sınırlandırıldığı sorulardan oluşmuş.

KONUYA HAKİM OLAN ÇÖZER

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük soruları müfredata ve kazanımlara uygun. 3’üncü ünite olan ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ ünitesinden hiç soru çıkmamış. Diğer ünitelerin hepsinden kazanım ağırlıklarına göre soru bulunuyor. Önceki yılların sınav sorularıyla karşılaştırdığımızda çok büyük bir farklılık olmadığı gözlemlendi. Temel kavramlara ve konu bilgisine hakim olan öğrencilerin rahatlıkla yapabilecekleri düzeyde, aşırı zor olmayan, paragraf yani okuma ağırlıklı olan, MEB’in sınav öncesinde yayınladığı örnek sorulara benzeyen yorum ağırlıklı bir sınav oldu. Müfredata göre en fazla kazanım 2’nci ünite olan ’Milli Uyanış: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler’ ve 4’üncü ünite ’Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar’ ünitesinde bulunuyordu. Sınav öncesinde de tahmin ettiğimiz gibi en fazla soru bu iki üniteden geldi. 2’nci üniteden 2, 4’üncü üniteden 3 soru soruldu. Diğer 5 soru ise diğer ünitelere dağıtılmış. Müfredata uygun, seçici, kolay ve çok kolay soruların bulunduğu okuma ve yorumlama yeteneğine sahip öğrencilerin başarılı olacağı bir sınav oldu.

MÜFREDATA UYGUN

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: Din kültürü ve ahlak bilgisi soruları müfredata uygun ve tüm konuları kapsayan sorular soruldu. Kaza ve kaderden 1, zekattan 2, hac konusundan 2, Hz. Peygamberin örnek davranışından 1, islamda akıl ve duyulardan 1, zararlı alışkanlıklardan 1, evrensel dinlerden 2 soru soruldu. Hiçbir şekilde zorlayıcı sorular sorulmamış.

TABLO SORUSU VAR

İNGİLİZCE: İngilizce soruları müfredata ve kazanımlara uygun. 6, 9 ve 10’uncu üniteler hariç, sınava kadar işlenen tüm ünitelere göre hazırlandı. Soruların genel olarak daha önceki yıllarda uygulanan TEOG sınavı İngilizce sorularına göre daha kolay olduğu gözlemlendi. Geçmiş yıllara göre en belirgin fark ise, soruların yönergelerinin İngilizce olması. Müfredata göre ağırlıklı olarak ‘Tourism’ konusundan 3 soru sorulmuş, geri kalan 6 soru ise ‘Science’, ‘Natural Forces’ ve ‘Adventure’ üniteleri dışındaki tüm ünitelerden. Sınav, 4 görsel, 2 paragraf, 2 karşılıklı konuşma, 2 adet de okuduğunu anlama ve cümle tamamlama sorularından oluşuyor. Geçmiş yıllardan farklı olarak bu sınavda tablo sorusu sorulmamış. Sorular dilbilgisi yapılarını anlama ve uygulama düzeyinde değil, daha çok okuduğunu anlama, doğru çıkarım yapma becerisini ve kelime bilgisini ölçüyor. Her soru anlaşılabilen bir bağlam içerisinde ve genellikle soru-cevap şeklinde düzenlenmiş. Paragraf soruları diğer sorulara göre sınavın seçiciliğini arttıracak düzeyde. Diğer bir dikkati çeken konuysa, sorular arasında olumsuzluk ifade eden sorunun hiç olmaması. Sınav hakkındaki genel değerlendirmemiz, müfredat dışına çıkılmamış ve geçmiş yıllarda uygulanan TEOG sınavıyla kıyaslandığında daha kolay bir sınav olduğu yönünde.

YETENEĞİ ÖLÇÜYOR

MATEMATİK: Matematik soruları, müfredata ve kazanımlarına uygun ve sorular sınava kadar işlenen tüm ünitelere göre hazırlanmış. Çarpanlar ve jatlardan 1, üslü sayılardan 2 tane, köklü sayılardan 4 tane, olasılıktan 1, dönüşüm geometrisinden 1, üçgenden 1, benzerlikten 1, çarpanlara ayırma-özdeşlik 2, denklemlerden 2, doğrusal denklemlerden 1, eşitsizliklerden 2, prizmadan 1, piramitten 1 soru soruldu. 5 soruda 3 kazanım birden sorgulanmış, sınavdaki tüm sorular akademik bilgiyi zorlayan üst düzey sorulardan oluşmuş. Akademik bilginin yanı sıra analizi ön plana çıkaran, gerçek hayat durumlarına uygun tasarlanmış öğrencilerin düşünme becerilerini içeren, yeteneği ölçen sorular bulunuyor. Öğrencinin kendi çizim ve yorum yeteneğini ölçen sorular yer alıyor. Özellikle yoğun işlem gerektiren uzun sorular sorulmuş. Sınavda kolay denilebilecek 3 soru olduğu, diğer soruların zorlayıcı olduğu görüldü.

SEÇİCİ SORULAR YER ALDI

FEN BİLİMLERİ: Fen Bilimleri soruları müfredat ve konulara uygun. Tüm ünitelerden soru sorulmuş. İnsanda üreme, büyüme ve gelişmeden 3 soru, basit makinelerinden 2, maddenin yapısı ve özelliklerden 3, ışık ve sesten 2, canlılar ve enerji ilişkileri 3, maddenin halleri ve ısıdan 3, yaşamımızdaki elektrikten 3, deprem ve hava olaylarından 1 soru gelmiş. Soruların ünitelere orantılı dağıtıldığı gözlendi. Önceki yılların sınav sorularıyla karşılaştırıldığında çok daha uzun ve seçici soruların yer aldığı görüldü. Sorularda fen-okur yazarlığı sorgulanarak deney, grafik ve bilgiyi yorumlama sorularına ağırlık verildi. Özellikle 4, 7, 13, 18 ve 19’uncu sorularda öğrencilerin zorlandığı görüldü. Soruların dili açık. MEB sınav öncesi yayınladığı sorulara göre daha zor ve seçici soruldu.

LGS SINAV SORULARI NE ZAMAN YAYINLANACAK?

Liseye Geçiş Sınavı (LGS) 2 Haziran 2018 Cumartesi günü ilk kez düzenlenecek. Yaklaşık 1 milyon öğrencinin katılacağı LGS sınavıyla ilgili en çok merak edilen konulardan biri de, soruların kolay mı yoksa zor mu olduğu. Merkezi sınavların yapılmasının ardından MEB soruları açıklayacak. LGS sorularının ne zaman açıklanacağı henüz bilinmiyor. LGS soruları açıklandığı anda sayfamızda sizlerle paylaşacağız. 

LGS HEYECANI BAŞLADI

TEOG’un kaldırılmasıyla ilk kez uygulanan Liselere Geçiş Sınavı (LGS) bugün gerçekleştiriliyor. Yaklaşık 1 milyon 8’inci sınıf öğrencisi, niletikli bir liseye yerleşebilmek için sınava giriyor. TEOG yerine getirilen LGS bugün iki oturumda gerçekleştiriliyor. İlk oturum saat 9.30’da başlayıp, 10.45’te sona erecek. İkinci oturum ise 11.30’da başlayıp, 12.30’da tamamlanacak. İki oturum arasında 45 dakika ara verilecek. Birçok öğrencinin mağdur olmasına neden olan 15 dakika kuralı ise LGS’de uygulanmayacak. Sınavda öğrencilere çoktan seçmeli 90 soru sorulacak. Sınavın birinci bölümünde 50 soru sözel olacak ve 75 dakika süre verilecek. İkinci bölümde ise 40 sayısal sorusu sorulacak ve 60 dakika süre verilecek. Sözel bölümde, 8’nci sınıf Türkçe, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil, sayısal bölümde ise matematik ve fen bilimlerinden soru sorulacak.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, bu yıl ilk defa liseye geçişte uygulanacak merkezi sınavla ilgili düzenlemeler dikkate alınarak güncellendi. İşte MEB LGS örnek sorular TIKLAYIN

ÖRNEK SORULAR İÇİN TIKLAYIN

SINAVA GİRMEYENLER NE YAPACAK?

Liseye Giriş Sınavı ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'ndan önemli bir açıklama geldi. Milli Eğitim Bakanı Müsteşarı Yusuf Tekin, katıldığı bir televizyon programındaLiseye Giriş Sınavı'na dair önemli bir açıklama yaptı. Yusuf Tekin, "Öğrencilerin evlerine yakın 9 lise sunulacak. Anadolu liselerimiz, mesleki ve teknik Anadolu liselerimiz, Anadolu imam hatip liselerimiz var. Öğrenci bunlar arasından 5 tercih yapacak" dedi.

18-03/27/lgs-1522144642.jpg

HANGİ LİSELER SINAVLA ALACAK?

Hangi liselerin sınavla alacağı henüz belli olmadı. Fakat sınav merkezi sistemle yapılacak. 

AÇIK UÇLU SORU NEDİR?

Kısa cevaplı sorular da denilebilir. Bu sorular; cevabı bir sözcük, bir sayı veya bir cümle ile adaylar tarafından cevap kağıdına yazılıyor ve/veya kodlanıyor.''

18-03/27/0.jpg

 

BU SORULAR NASIL CEVAPLANACAK?

Adaylar, sorunun cevabını cevap kağıdının ilgili alanında yazacak ve kodlayacak. Bu soruların optik cevap alanları, cevap kağıtlarının arka yüzünde de yer alacak. Kısa cevaplı sorularda cevap kağıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacak. Doğru olarak yazılan ancak, kodlanmayan veya yanlış kodlanan cevaplar işleme alınmayacak.

SINAVIN DEĞERLENDİRİLMESİ

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN