Londra Büyükelçisi darbe karşıtı söylemleri nedeniyle geri çağrıldı

Londra Büyükelçisi darbe karşıtı söylemleri nedeniyle geri çağrıldı

Myanmar'da yönetime el koyan ordu, ülkedeki askeri darbe ve seçilmiş hükümet üyelerinin gözaltına alınmasına yönelik eleştirileri nedeniyle Londra Büyükelçisi Kyaw Zwar Minn'den geri dönmesini istedi.

Myanmar'da asker tarafından gerçekleştirilen darbe sonrası ülke genelinde protestolar devam ediyor. Öte yandan protestolardaki polis müdahalesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının yükselmesi ise gündemdeki sıcaklığını koruyor.

ASKERİ YÖNETİM BÜYÜKELÇİNİN GERİ DÖNMESİNİ İSTEDİ

Devlet yetkililerinden ise darbe karşıtı açıklamalar gelmeye devam ediyor. Son olarak Myanmar'ın Londra Büyükelçisi Kyaw Zwar Minn, askeri darbeye karşı çıkan, gözaltına alınan Eski Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii ve diğer hükümet üyelerinin serbest bırakılmasını talep etmişti. Myanmar askeri yönetimi, Büyükelçi Minn'i ülkeye çağırdı.

BÜYÜKELÇİ NE DEMİŞTİ?

Büyükelçi Minn, İngiliz basınına yaptığı açıklamada, ülkenin iç savaşın eşiğinde olduğuna dikkati çekerek, "Myanmarlıların hayatını kaybetmesini görmek istemiyorum. demişti.

Minn, Büyükelçilik görevine Suu Çii hükümeti zamanında atandığını ve cunta yönetiminin emirlerini dinlemeyeceğini belirtmişti.

"İNTERNET KESİLECEK" İDDİASI

Öte yandan Myanmar'da yarın gece saatlerinden itibaren ülke genelinde internet bağlantısının kesileceği öne sürüldü.

Protestoları destekleyen aktivistler, internet sağlayıcı firmalardan, yarın saat 01.00 ile 09.00 arasında internetin kesileceği bilgisini aldıklarını açıkladı.

Askeri hükümetten konuya ilişkin açıklama gelmedi.

NE OLMUŞTU?

Myanmar ordusu, kendine yakın siyasi grupların, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atmasının ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Türkiye, darbeyi kınamıştı. Batı ülkelerinden de darbeye yönelik çeşitli tepkiler ve eleştiriler gelmişti.

Myanmarlılar, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlamıştı. Güvenlik güçlerinin silahlı müdahalelerinde en az 60 gösterici hayatını kaybetti, 1500'ün üzerinde kişinin tutukluluğu sürüyor.

Ülkede geniş katılımlı gösteriler ve gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmaları devam ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN