Mavi Vatan nedir? Mavi Vatan neresi? Oruç Reis'i Türk donanması koruyor

Mavi Vatan nedir? Mavi Vatan neresi? Oruç Reis'i Türk donanması koruyor

Türkiye, Oruç Reis adlı geminin gerçekleştireceği sismik araştırma faaliyetleri adına Akdeniz’de yeni bir Navtex ilanında bulunmuştu. Mavi Vatan olarak adlandırılan bölge, araştırmaya tabi olacak. Peki Mavi Vatan nedir? Mavi Vatan nerede? İşte detaylar…

Oruç Reis’in sismik araştırma gerçekleştirilecek bölge, sözde Yunan kıta sahanlığı ve Türkiye’nin yok hükmünde saydığı Mısı-Yunanistan bölgesinde yer alıyor. Mavi Vatan’da yapılacak araştırmada yaşanan gelişmeler, ise tüm dünya tarafından yakından takip ediliyor. Mavi Vatan’la ilgili son gelişmeler haberimizde…

MAVİ VATAN NEDİR?

Mavi Vatan, Türkiye Cumhuriyeti'nin Marmara, Karadeniz, Akdeniz ve Ege’deki denizci politikasını şekillendiren bir doktrindir. Türkiye’nin savunmasının sınır ötesi bölümlerden başlatılması ve bu stratejiyi uygulamayla ilgili bir askerî endüstriyel kompleksin geliştirilmesi ile karakterize edildi. Söz konusu doktrin, 2015 yılının ardından Türkiye’nin deniz bölümlerindeki aktif ve askerî güce dayalı stratejisinin temelini oluşturdu.

İlişkili dış politikanın militarizasyonu, İleri Savunma doktrini ve askeri güç kullanımının diplomasiden evvel çıkartılması, Türkiye’nin savunmasının sınır ötesi alanlardan başlatılması ve bu stratejiyi uygulamaya yönelik bir askeri endüstriyel kompleksin geliştirilmesi ile karakterize edildi.

’TÜRK DONANMASI KORUYOR’

Milli Savunma Bakanlığı, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla, Oruç Reis’e koruma sağlayan savaş gemilerinin görüntülerini paylaştı. MTA ORUÇ REİS araştırma gemisine Türk Deniz Kuvvetleri tarafından refakat ve korumanın sağlandığını kaydeden MSB, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) deniz yetki alanlarında uluslararası hukuktan kaynaklanan hak, alaka ve menfaatleri muhafaza, azim ve kararlılığı kapsamında gerekli tüm tedbirlerin alındığını paylaştı.

‘HÜSRANA UĞRAYACAKLAR’

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın Oruç Reis’in faaliyetlerine dair açıklamasına ilişkin yöneltilen soruya yazılı cevap veren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Oruç Reis araştırma gemisinin Türkiye’nin Birleşmiş Milletler’e bildirdiği kıta sahanlığı içinde ve hükümetin 2012 yılında TPAO’ya verdiği ruhsat sahaları kapsamında olduğunu anımsatarak, Meis Adası başta olmak üzere, bölgedeki Yunan adalarının Türkiye’nin kıta sahanlığını kesmesi uluslararası hukukun temel ilkesi olan hakkaniyet ilkesine aykırı olduğunu kaydetti.

Akdeniz’de gerginliği yükselten tarafın Türkiye olmadığını, Yunanistan olduğunu vurgulayan Aksoy, asırlarca Türk hâkimiyetinde yer alan Akdeniz’den Türkiye’yi dışlamaya kimsenin haddine olmayacağını aktararak, Akdeniz’in ‘tek sahibi benim’ anlayışıyla hareket edenlerin hüsrana uğrayacağını bildirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN