MEB: Karikatür herkesin gözünden kaçtı, sorumlusu değiliz

MEB: Karikatür herkesin gözünden kaçtı, sorumlusu değiliz

Karar’ın gündeme getirdiği MEB onaylı Türkçe kitabındaki karikatür ayıbından skandal çıktı. Talim Terbiye Kurulu’nda iki kez incelenen kitap, 18 uzmanın gözünden kaçtı. Topu yayınevine atan Kurul Başkanı ise karikatürlük açıklama yaptı: Sorumlu değiliz, ama özür dileyeceğiz. O sayfalar imha edilecek.

Türkçe 6. sınıf kitabının 13. sayfasında eser sahibinden izin alınmadan kullanılan ayıplı karikatür, MEB onayında izlenen bürokratik süreçle ilgili soru işaretlerine neden oldu. Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, bir ayının el hareketi yaptığı karikatürün 10 uzman ve 8 Kurul üyesinin yaptığı incelemelerde gözden kaçtığını, ancak skandaldan kendilerinin sorumlu olmamasına rağmen özür yayınlayacaklarını açıkladı. Durmuş, yayınevini sorumlu tutmasına rağmen, 1.5 milyon kitabın, 13. sayfaları tek tek imha edildikten sonra öğrencilere dağıtılacağını söyledi.

Durmuş, Başkent Öğretmenevi’nde düzenlediği basın toplantısında Karar’ın gündeme getirdiği karikatür skandalıyla ilgili soruları cevapladı.

6 UZMAN VE KURUL GÖREMEDİ

Kitabın ön incelemesinde yazarın yetkinliğine bakıldığını anlatan Durmuş şartlar uygunsa kitabın kod adı verilerek, adsız ve yazar isimleri kapalı şekilde yazılım tarafından atanan 6 uzman tarafından incelemeye alındığını aktardı. Durmuş “6 incelemecinin birisi Türk dili açısından denetler kitabı, birisi grafik tasarım açısından, ikisi o alandan en az 10 yıllık öğretmenlik yapmış kişidir, diğer ikisi de en az o alandan doktorası olan akademik kimlikli kişilerdir” dedi.

17-09/10/sdfew-1504999775.jpg

Uzmanların 6 ayrı raporunun tek raporda birleştirildiğini, daha sonra gizli şekilde puanlama yapıldığını söyleyen Durmuş şöyle konuştu: “4 alanda puan verilir. Toplamda 8 puan alması lazım. Bu kitap 8 puan alamamış. Böyle bir durumda yayıncının itiraz paneli dediğimiz panel süreci vardır. Yayıncı itiraz paneline başvurmuş ama 1’inci turda kimse 13’üncü sayfaya dair bir eleştiride bulunmamış. Kitabı biz yazmadık bir özel yayın evi yazıyor. 6 incelemeci görmedi, yazar koyarken görmedi, Kurul da biz de görmedik ama reddettik.”

İKİNCİ İNCELEMEDE DE FARK EDİLMEDİ

İtiraz panelindeki 4 uzmanın da hatayı farketmediğini anlatan Talim Terbiye Kurulu Başkanı, “İtiraz panelinde yayınevinin itiraz ettiği konularda haklı bulunmuş ikinci bir oylama yapılmış o oylamada bu kez puan almış ve geçmiş. Puan alıp geçince kitap ihaleye girme hakkı kazanır” diye konuştu.

Karikatürü çizen Selçuk Erdem, sosyal medya hesabından “Karikatürleri izin almadan kullanırsanız başınıza bunlar gelir. Bana sorsaydınız okul kitabı çin uygun olmadığını söylerdim” açıklaması yapmıştı. Durmuş, ise telif konusunun eser sahibi ile yayınevi arasında olduğunu Selçuk Erdem’in isterse dava açabileceğini söyledi.

ÖZÜR DİLERİZ AMA SORUMLU DEĞİLİZ!

Durmuş, Kurul’un onayladığı kitabı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nun ihaleyle aldığını ve 450 noktaya dağıttığını belirterek “Bu hatayı bizim oradaki arkadaşlarımız bize intikal ettiği andan itibaren tedbir aldık. 1,5 milyona yakın kitabın toplatılıp imha edilmesi anlamlı bir şey değil, büyük bir kamu zararı. Bütün il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerimiz öğrencilere dağıtılmak üzere hazır bekletilen kitaplardan Türkçe 6’ncı sınıf kitaplarından sayfa 13’ü imha etmiş durumdalar” diye konuştu.

İmha sürecinin pazartesi günü tamamlanmasının ardından Talim Terbiye Kurulu olarak özür yayınlayacaklarını söyleyen Durmuş “Bu özür somut olarak gözümüzden kaçtığı için bir özürdür. Yoksa bizim sorumluluğumuz aslında son tahlilde yok. Yayınevi burada kendi borcunu yeterince eda etmemiş demektir” ifadelerini kullandı. -ANKARA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN