Mehmet Ceyhan'dan yeni Sinovac aşısı iddiası: Aşı pasaportuna neden alınmadı?

Mehmet Ceyhan'dan yeni Sinovac aşısı iddiası: Aşı pasaportuna neden alınmadı?

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan Avrupa İlaç Ajansı'nın aşı pasaportunda yer alan aşılar arasında Sinovac ve Sputnik V 'nin olmamasının nedenini açıkladı. ABD'de kan pıhtılaşması nedeniyle Johnson & Johnson aşısının uygulamasının durdurulmasına rağmen EMA'nin listesinde olması ise kafaları karıştırdı.

Türkiye'de de kullanılan Çin'in Sinovac ve Rusya'nın Sputnik V aşısı, EMA'nın aşı pasaportu için onayladığı aşılar arasında yer almıyor. Ceyhan yaptığı açıklamada Avrupa İlaç Ajansı'nın onayladığı aşıların pek çoğunun Amerika'da üretildiğini ve durumun tamamen ticari olduğunu belirtti. İşte Ceyhan'ın konu ile ilgili açıklamasının detayları....

27 ÜLKEDE GEÇERLİ OLACAK OLAN AŞI PASAPORTUNDA SINOVAC VE SPUTNIK V AŞILARI YOK

Avrupa Birliği'nin (AB) 27 ülkesinde geçerli olacak aşı pasaportunda sadece EMA'nın onayladığı aşıların kabul edileceği bildirildi. EMA'nın şimdiye kadar onayladığı aşılar Pfizer-Biontech, Moderna, AstraZenaca ve Johnson&Johnson oldu. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye'de de kullanılan Sinovac ve Rusya'nın Sputnik V aşısının aşı pasaportu için EMA'nın listesinde yer almamasına ilişkin "Bunun ticari nedenleri var; çünkü diğerleri ya AB'de üretiliyor ya da ABD'de. Bir diğer neden de Çin'den biyolojik ürün alırken en büyük sıkıntı şu; verilerini açıklamıyorlar. Ülkeler kendi verilerini kendileri açıklamak zorunda kaldılar. Mutant virüs çıktı, 'Mutant virüste etkinlik azalıyor mu, bunu çalışın' diye baskı var; ama çalışmıyorlar. Düşük çıkarsa aşı ellerinde kalır, diye korkuyorlar. Çin'in bu sistemi nedeniyle Çin'den gelen verilere güvenmiyorlar, Rusya da aynı şekilde; ama ticari kavga, pazardan pay alma kavgasının da bunda etkili olduğunu kabul etmek lazım" dedi. 

mehmet-ceyhan.jpgProf. Dr. Mehmet Ceyhan

"BİONTECH AŞISI OLMAMASIYURTDIŞINA ÇIKIŞA ENGEL DEĞİL"

Prof. Dr. Ceyhan, Çin ve Rus aşısının EMA'nın listesine eklenip eklenmeyeceğine ilişkin, "Listeye eklenebilir mi bilemiyorum. AB'de de daha çok Biontech aşısı kullanıyor. Çocuklarda aşı çalışmaları başladı ve devam ediyor, sonbahara doğru da bu çalışmaların neticelenip çocuklara verilecek aşıların çıkacağını bekliyoruz. Şu an bu çalışmaları yürüten Biontech, Moderna ve Johnson&Johnson. Sinovac'ın böyle bir çalışma yapacağını hiç düşünmüyorum, ortada böyle bir durum da yok. Çocuklarda aşılama başladığı zaman çocuklarda etkisi gösterilmemiş aşıyı yapamayız. Çocuklar için bizim şu anda çalışma yapan aşılarla anlaşmaları yapmamız lazım. Yoksa çocuklara aşı çıkacak; ama biz temin edemeyeceğiz. Sinovac'ın bir dezavantajı da bu 'Şunu yenileyin', 'Bu bilgiyi yenileyin', 'Mutasyona bakın' diyorsunuz bakmıyorlar. Sık gidip gelmesi gereken insanlar için sorun olabilir; ama diğerlerinin Biontech aşısı olmaması kişiyi engellemiyor, neticede bir test yaptırıp gidebiliyorsunuz" diye konuştu.

johnson-johnson-asisi.jpg

JOHNSON & JOHNSON AŞISI ABD'DE DURDURULDU 

ABD'nin sağlık ile ilgili en yetkili iki kurumu tarafından yapılan ortak açıklamada, kan pıhtıları raporlarını araştırmak için Johnson & Johnson aşısının uygulanmasının durdurulması tavsiye edildi. 

Açıklamada, "CDC, bu vakaları daha ayrıntılı incelemek ve potansiyel önemini değerlendirmek için Çarşamba günü toplantı düzenleyecek. FDA, nadir görülen kan pıhtıları vakalarına ilişkin bir araştırma başlattı. Süreç tamamlanana kadar J&J aşısının durdurulmasını uygun görüyoruz" denildi. 

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise Johnson&Johnson aşısının durdurulmasının ülkenin aşılama planını etkilemeyeceği, ABD'nin aşılamaya Pfizer ve Moderna ile devam edeceği belirtildi. 

johnson-and-johnson-asisi.jpg

AVUSTURALYA JOHNSON AND JOHNSON  AŞISINI ALMAYACAK

Sağlık Bakanı Sözcüsü Greg Hunt, yaptığı açıklamada, Johnson and Johnson aşısının, ülkede 50 yaş altı kullanımı yasaklanan AstraZeneca aşısı ile benzer olduğu gerekçesiyle satın alınmayacağını belirtti.

Yetkililer, 8 Nisan'da, Oxford Üniversitesi ile İngiliz-İsveç ilaç firması AstraZeneca'nın geliştirdiği aşının, kan pıhtılaşmasına yol açtığı gerekçesiyle 50 yaş altındakilere yapılmayacağını bildirmişti.

asi-pasaportu.jpg

AŞI PASAPORTU NEDİR? HANGİ ÜLKELERDE GEÇERLİ?

Yakında insanlar yurt dışına çıkarken bir yerine iki pasaport kullanmak zorunda kalabilir. Biri kimliğinizi kanıtlamak için diğeri de Covid-19 aşısı olduğunuzu ispatlamak için. Covid-19 aşısı olduğunuzu ispatlamak için kullanılan belgeye aşı pasaportu ismi veriliyor. 

DİJİTAL AŞI PASAPORTUNDA ANLAŞTILAR

AB ve Almanya, “Dijital Aşı Pasaportu”nda anlaştı. Aşı olduğunu, cep telefonundan gösteremeyen uçağa, sinemaya, restorana ve otele alınmayacak.  Alman hükümeti, 01.01.2022’den geçerli olmak üzere “Dijital Aşı Pasaportu” uygulaması kararını onayladı ve “Bunun için yeterince çalışma yapıldı. Uluslararası alanda bize bir engel çıkacağını sanmıyoruz” açıklaması geldi. Aşı pasaportu için 27 ülkenin anlaştığı açıklandı. 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiltere’de Kovid-19 için aşı pasaportu uygulanmasının gözden geçirileceğini açıkladı.

İsrail ile seyahatler konusunda yeşil aşı pasaportu kullanımı üzerine anlaşmaya varan Yunanistan, aşı sertifikası vermeye başladı.

Avrupa Birliği, başta Türkiye olmak üzere risk bölgesi ilan ettiği bir çok ülkeye vize vermeyi durdurmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN