Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Mide yanması pek çok kişide rastlanılan sağlık sorunları arasında yer alıyor. Her bir bireyin yaşayacağı bir rahatsızlık olan mide yanması çeşitli mide hastalıklarının habercisi olabiliyor.

Mide yanması pek çok kişide rastlanılan sağlık sorunları arasında yer alıyor. Her bir bireyin yaşayacağı bir rahatsızlık olan mide yanması çeşitli mide hastalıklarının habercisi olabiliyor. Çoğu vakitte aşırı yağlı besinler, ekşi, baharatlı veyahut çok acı şeylerin yenildiğinde mide yanması problemini yaşayan kişiler, sorunların asıl sebeplerini araştırıyor. Peki, mide yanmasına ne iyi gelir?

Mide Yanmasının Nedenleri Nelerdir?

Mide yanması problemi; mide asidinin yemek borusuna doğru çıkıp gırtlağa doğru oluşan bir yanma ve ekşime hissi olarak tanımlanabilmektedir. Eğer kronik hastalığınız yoksa tüketmiş olduğunuz bazı besinleri sindiremiyor olabilirsiniz. Yiyecekleri çiğnemeden yutmanız, ağır beslenmeniz mide yanmasına neden olmaktadır.

Siz de mide yanmasından sıkça şikâyet ediyorsanız yiyecekleri çiğneyip yutmayı ve kolay şekilde sindirebileceğiniz gıdaları tercih edip kendinizi deneyebilirsiniz. Eğer mideniz bir gaz birikiminden dolayı yanıyorsa sırtınızı dik şekilde tutun ve midenize dairesel bir hareketlerle masajlar yapın. Diğer seçenek olarak da yürüyüş yapmak midenizi çok rahatlatacaktır.

Mide Yanması Nasıl Teşhis Edilir?

Mide yanması bir belirti olduğu için ilk önce mide yanmasına neden olan hastalık teşhis edilmelidir. Hekiminiz tıbbi şekilde öykünüzü alacak ve sizleri muayene edecektir. Bunun yanında midenizi incelemek adına endoskopi tetkik de isteyebilmektedir. Bu tetkikte ucunda minik kamera olan çok ince bir boru midenizin içinde ağız yoluyla sokulur ve burada herhangi bir yara olup olmadığı araştırılmaktadır. İstenirse de küçük mide dokusu alınıp incelenmek adına laboratuvara gönderilebilir.

Mide Yanmasına Neler İyi Gelir?

Soğan, sarımsak, baharatlı yiyecekler, kızartmalar, narenciye, domates kafeinli içecekler ve çikolata gibi besinler mide yanmasını arttırabilen besinler olarak sıralanmaktadır. Mide yanmasına iyi gelen besinler ise; çiğ sebzeler, uzun süre tok tutan tam tahıllı gıdalar ve lifli meyveler de mide yanmasına iyi gelen besinler olarak sıralanabilmektedir.

Diğer besinler;

  • Süt
  • Karbonatlı su
  • Papatya çayı
  • Meyan kökü çayı
  • Kekik çayı
  • Zencefilli bal veya zencefil çayı
  • Tarçınlı bal
  • Muz
  • Kavun
  • Patates
  • Ispanak
  • Hurma
  • Maden suyu şeklinde sıralanabilmektedir.

Mide Yanmasına İyi Gelen Besinler Nasıl Tüketilmelidir?

Süt mide yanmasına çok iyi gelmektedir. Mideniz yandığında birkaç yudum süt içebilirsiniz. Laktoz intoleransı bulunanlar laktozsuz süt içebilir fakat midede ülseri olanlar sütü tüketmemelidir. Bir diğer iyi gelen besin ise bitki çaylarıdır. Bu çaylardan en önemlileri de meyan kökü, papatya ve kekik çayıdır. Yemek yemenizin hemen ardından içeceğiniz papatya çayı ve meyan kökü çayı da gıda asitlerini engelleyip midede herhangi bir yanma oluşumunu engeller.

Kekik çayı sindirimlerinizi kolaylaştırarak midenizi oldukça rahatlatacaktır. Bir tatlı kaşığı bala bir çay kaşığı taze veya kuru zencefil ekleyerek yutmanız da mide yanmasına oldukça iyi gelmektedir. Bunun yanında bir bardak sıcak suya zencefil ve balı karıştırarak içmeniz midenizdeki yanmayı geçirecektir.

Mide asidi ve ülser için kullanılmakta olan bir diğer besin olan bal, tarçınla karıştırarak yenildiği zaman midenizi sakinleştirir. Muz ve kavun gibi meyveler de, lifli yapısıyla sindirmeye ve mideye oldukça faydalı olan besinlerdir. Tüm bu meyveleri yemek de mide yanmasını azaltabilirsiniz. Patates de sindirime ve mide problemlerine çok iyi gelmektedir.

Mide yanmasını önleyebilmek için patatesi çiğ ya da haşlanmış şekilde tüketebilirsiniz. Besleyici sebzelerden biri olan ıspanak haşlanmış veya çiğ olarak da tüketmek mide yanmalarını önlemede oldukça faydalıdır. Hurma ise mide yanması ve mide problemlerinin önlenmesinde çok önemli bir besindir. Maden suyu ise genel içeriği ile sindirimi ve mide asitlerini düzenlemektedir. Böylece mide yanması şeklinde bir sorun oluşumunun önler.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN