Mum çiçeği nedir?

Mum çiçeği nedir?

Yeşil, küçük ve parlak yapraklarının yanı sıra, açtığı çiçeklerin güzelliği ile göz kamaştıran mum çiçekleri bulundukları ortamı daha yaşanılır ve huzurlu hale getiriyor. Aynı zamanda mum çiçeği bakımı ise diğer çiçeklere göre oldukça kolay…

Küçük saksıları seven ve buldukları yerde sarmaşık gibi uzayarak büyümeye devam eden mum çiçeği, parlak ama dolaylı ışığı seviyor. Aynı zamanda mum çiçeği bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise, mum çiçekleri fazla suyu sevmiyor bu nedenle mutlaka drenajlı saksılarda yetiştirilmesi gerekiyor…

MUM ÇİÇEĞİ NEDİR?

Bakımı en kolay iç mekan bitkilerinden biri olan mum çiçeği tropikal ve subtropikal Asya'ya özgü yavaş büyüyen bağ bitkileridir. Ayrıca kalın ve parlak yaprakları nedeniyle balmumu bitkileri olarak da bilinirler. 

Bir mum çiçeği bitkisi olarak, tatlı kokulu yıldız şekilli çiçeklerden oluşan kümeler üretir. Mum çiçekleri insanlara ve evcil hayvanlara toksik değildir. Parlak dolaylı ışığı severler ve bakım gerektirmeyen ev bitkisi olarak yetiştirilirler.

MUM ÇİÇEĞİ BAKIMI NASIL YAPILIR?

Mum çiçeğiniz orta ila parlak dolaylı ışıkta gelişecektir. Düşük ışığı tolere edebilir, ancak daha parlak ışığa yerleştirilirse muhtemelen çiçek üretecektir. Ne kadar çok ışık alırsa, yapraklar o kadar canlı olur ve o kadar çok çiçek üretir. 

Mum çiçeğini saksı tamamen kuruduğunda sulayın ve hatta yaprakların biraz kırışmasına izin verin. Saksının altındaki drenaj deliğinden su akana kadar iyice sulayın. Tabaktaki fazla suyu atın. Mum çiçeğiniz yapraklarını dökmeye başlarsa, büyük olasılıkla çok fazla sulanmaktadır. Mum çiçekleri, kış aylarında daha az suya ihtiyaç duyar ve ortalama ev neminde gayet iyi performans gösterir.

En iyi sonuçlar için, ilkbahar ve yaz aylarında her ay yarım güçte genel amaçlı sıvı gübre kullanın. Büyümenin doğal olarak yavaşladığı kışın bitkinizi beslemenize gerek yoktur. Herhangi bir şekilde gübre uygulamadan önce toprağın nemli olduğundan emin olun. Kuru toprağa asla gübre uygulamayın.

Mum çiçeği bitkileri olgunlaştığında, yıldız şekilli çiçeklerden oluşan kümeler üretirler. Mum çiçeğiniz çiçek açtıktan sonra solan çiçek saplarını çıkarmayın - bir dahaki sefere çiçek açtığında bu saplarda tekrar çiçek üretecektir. Ayrıca, yeni çiçek tomurcukları geliştirmeye başladıktan sonra çiçeğinizi hareket ettirmeyin. Mum çiçeğini hareket ettirmek onu rahatsız edebilir ve tomurcukları açılmadan önce düşürmesine neden olabilir.

Mum çiçeği insanlar ve evcil hayvanlar için zehirli değildir.

MUM ÇİÇEĞİ BAKIMI İÇİN GENEL İPUÇLARI

Asla uzun dalları kesmeyin! Bunlardan yapraklar ve çiçek kümeleri gelişir.

Mum çiçeği bitkilerini gövde kesimlerinden veya hava katmanlamasıyla çoğaltın.

Mum çiçeği biraz kök salmaya aldırmaz. Yıllarca aynı saksıda saklayın, ancak ilkbahar ve yaz boyunca gübrelemeyi unutmayın.

Tüm mum çiçeklerinin drenajlı saksılarda yetiştirilmesi gerekir. Bu bitkiler çok fazla suya karşı çok hassastır, bu yüzden bol süngertaşı ve / veya perlit içeren, iyi drene olan bir 
toprak kullandığınızdan emin olun.

mum-cicegi-nedir.jpg

MUM ÇİÇEĞİ NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?

Bitkiler olgunluğa eriştiğinde meydana geldiği için, bu bitkilerin ne zaman çiçek açacağını tahmin etmek zor. Ne zaman olgunlaşırlar? Büyüyen koşullara bağlıdır! Ancak söylentilere göre, bitkinizi sıkıca köklere bağlı tutmanın (normalden daha küçük bir kapta) çiçek açmayı hızlandıracağı faydalı olacaktır. 
 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN