Muska torpil nedir? Sakarya'daki patlamada gündeme gelen muska nasıl yapıyor?

Muska torpil nedir? Sakarya'daki patlamada gündeme gelen muska nasıl yapıyor?

3 Temmuz 2020 Cuma günü Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen ve 7 kişinin hayatını kaybettiği patlamanın ardından, henüz patlamamış malzemelerin taşınması sırasında 9 Temmuz 2020 Perşembe günü bir patlama daha yaşandı. Bu kez 3 askerin şehit olmasına neden olan patlamanın, 'muska' adındaki patlayıcı oyuncağın (torpil) etken maddelerinin ateş alması sonucu gerçekleştiği öğrenildi. Peki, 'Sakarya'daki patlamada gündeme gelen muska torpil nedir ve nasıl yapılıyor?' İşte detaylar...

'Muska torpil nedir?', 'Sakarya'daki patlamada gündeme gelen muska nasıl yapıyor?', 'Büyük Çoşkunlar fabrikasında patlayan madde neydi?' sorularının yanıtlarını sayfamızda aktardık. Bugün meydana gelen patlamayla birlikte toplamda 10 kişinin yaşamını yitirdiği hava fişek fabrikasındaki ihmaller, gündemden düşmüyor. İş güvenliği noktasında eksikleri ortaya çıkan fabrikada, 'muska' adı verilen oyuncak patlayıcının ham maddesinin imha edilmek üzere taşınması sırasında ikinci büyük daha patlama yaşandı. Detaylar haberimizde...

HAVAİ FİŞEK FABRKASINDA PATLAYAN MADDE NE?

Sakarya Hendek'teki Büyük Çoşkunlar havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada yedi işçinin ölümünden sonra şimdi de aynı fabrikadan çıkarılan tehlikeli maddelerin Valilik tarafından kontrollü bir biçimde imhası sırasında malzemeleri taşıyan kamyonda bir patlama daha meydana geldi ve üç asker şehit oldu, beş asker ve bir sivil yaralandı.

Fabrikada çalışan ve patlamada yaralanan Gülizar Erdoğan'ın bilgilere göre, patlama fabrikanın yeni ürünü olan muska adlı torpilin etken maddesinin üretildiği ve fabrika çalışanları arasında Çin Mahallesi adı verilen atölyede yaşandı.

MUSKA TORPİL NASIL YAPILIR?

Erdoğan, muska adlı torpilin tehlikeli olduğu konusunda amirlerini uyardıklarını anlattı:

"Muska dediğimiz ürün siyah bir kağıttan oluşuyor. İçine ilacını ve fitilini koyuyoruz, hafif bir şekilde tutkallayıp kapatıyoruz. Bunun içinde bir çay kaşığı kadar madde var. Bu madde kızışıyor, şişiyor ve kendi kendine patlıyor. Biz bunu yetkililere anlatamadık. Sanki tam olarak bilinçli değildiler. Bu muskanın şiştiğini ve kızıştığını biz üretildikten 2 gün sonra fark ettik ve yetkililere söyledik. Kendileri geldiler, boşalttırdılar kolileri. Bütün ilaçları etrafa saçtılar, paketleri açtık, güneşe serdik, kuruttuk ve yeniden ambalajlayıp, paketleyip, koliledik. Bu patlama ilk olarak 'Çin mahallesi' dediğimiz muska adlı maddenin ilacının imalatında çıktı. O ilaç patlamış oldu ve bütün arkadaşlarımızı orada kaybettik."

MUSKA NEDİR?

Muska; çocukların rağbet gösterdiği bir torpil ya da çatapat türü. Kullanımı tehlikeli bu patlayıcı oyuncak 40'lı paketler halinde piyasada 15 TL'ye satılıyor.

SAKARYA HAVAİ FİŞEK FABRİKASI PATLAMASINDA ÖLENLERİN İSİMLERİ

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN