Mutasyonlu virüs nedir, Türkiye’de var mı? Belirtilerine dair açıklama bekleniyor

Mutasyonlu virüs nedir, Türkiye’de var mı? Belirtilerine dair açıklama bekleniyor

Uzun zamandır özellikle İngiltere başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde görülen mutasyonlu virüs paniği Türkiye’ye de sıçradı. Sağlık Bakanı Koca, İngiltere’den Türkiye’ye girişlerde 15 kişide mutasyonlu virüs tespit edildiğini bildirdi.

Mutasyonlu koronavirüs belirtilerine dair net bir açıklama yapılmasa da bazı uzmanlar bunun kötü bir durum olmayacağını savundu. Henüz etkilerinin doğrulanmadığını vurgulayan Dr. Songül Özer, yapılan koronavirüs aşılarının mutasyonlu virüse karşı etkili olamayacağını savundu.

MUTASYONLU VİRÜS TÜRKİYE’DE VAR MI?

İngiltere kaynaklı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) mutasyonu taşıyan 15 kişinin yurda giriş yaparken tespit edildiğini açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, durumun kontrol altına alındığı bilgisini paylaşarak, İngiltere’den Türkiye’ye girişlerin geçici olarak tamamen durdurulduğunu bildirdi.

mutasyonlu-virus-nedir-turkiyede-var-mi-belirtilerine-dair-aciklama-bekleniyor.jpeg

MUTASYONLU VİRÜS NEDİR?

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan COVID-19 Sözlüğü'nde paylaşılan bilgilere göre mutasyon;

Bir organizmanın ya da virüsün genetik materyalinde yaşanan kalıcı değişikliğe deniyor.

RNA virüslerinde DNA virüslerine nazaran daha çok mutasyon görülüyor. SARS-CoV-2 bir RNA virüsü olarak ortaya çıkmıştır.

Mutasyon veya değişimin, bir canlının genomu içerisindeki RNA veya DNA diziliminde yaşanan kalıcı değişimlerdir. Mutasyona uğrayan organizma da mutant olarak bilinir. Mutasyonların genler üzerindeki zararlı etkilerinden dolayı, organizmalar mutasyonları gidermek adına DNA onarımı gibi mekanizmalar barındırır.

MUTASYONLU KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Birkaç gündür herkesin İngiltere’de ortaya çıkan yeni mutant koronavirüsle (B.1.1.7) ilgili telaş içerisinde olduğunu açıklayan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, henüz karamsarlık için bir sebep bulunmadığını açıklayarak, bulaşıcılığın yüzde 70 yükseldiği bulgusunun şimdilik yalnızca bir modelleme sonucu olduğunu söyleyerek, henüz gerçekten daha bulaştırıcı olduğuna bir doğrulama gelmediğini kaydetmişti.

Mutasyonlu koronavirüs belirtileri için ise uzmanlardan bir açıklama gelmedi.

KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ UZUN SÜREBİLİR

Öte yandan geçen haftalarda İsviçre'de Cenevre Üniversitesi (UNIGE), Cenevre Üniversite Hastanesi (HUG) ve Cenevre Kantonu Genel Sağlık Müdürlüğünden bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmada corona virüs testi pozitif çıkan fakat durumu hastaneye yatmayı gerektirmeyen hemen hemen 700 kişinin yüzde 33'ünün Covid-19 teşhisinden hemen hemen 6 hafta sonra bile koku ya da tat kaybı, yorgunluk, nefes darlığı şikâyetinin olduğu ortaya çıkmıştı.

Araştırmaya katılan 669 kişinin yaş ortalamasının 43, bunların yüzde 25'inin sağlık uzmanı ve yüzde 60’ının ise kadın olduğu açıklandı. Teşhisten 6 hafta sonra bile katılımcıların üçte birinde koronavirüsle alakalı bir ya da birden fazla semptom görüldüğü kaydedilirken, söz konusu semptomların başlıcalarını da koku ya da tat kaybı (yüzde 12), yorgunluk (yüzde 14), sürekli öksürük (yüzde 6), nefes darlığı (yüzde 9) ve baş ağrısı (yüzde 3) oluşturdu.

GÜN GÜN KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ NELER?

1-3. gün koronavirüs belirtileri

Grip ve soğuk algınlığına benzeyen belirtiler görülebilir. Boğaz ağrısı ve hafif ateşle karşı karşıya kalınabilir. Bağışıklığın zayıf olması durumunda mide bulantısı ya da diyareye (ishale) de rastlanılabilir.

4. gün koronavirüs belirtileri

Boğaz ağrısı şiddetle artar. Ses boğuklaşır. İçme ve yemede problemler yaşanabilir. Hafif baş ağrısı ile beraber ishal başlar.

5. gün koronavirüs belirtileri

Boğaz ağrısı artar. Yine aynı şekilde içme ve yeme git gide ağrılı bir hâl alır. Vücudu ve uzuvları hareket ettirmek sancılı olur. Eklem ağrıları başlar.

6. gün koronavirüs belirtileri

Boğaz ağrısının ardından kuru öksürük başlar. Konuşurken yutkunurken boğaz ağrısı artar. Şiddetli bitkinlik yaşanır. Mide bulantısı görülür. Bazen nefes almada zorluk yaşanır. Kusma ve ishal şiddetlenir.

7. gün koronavirüs belirtileri

Ateş 38 dereceye çıkar. Balgam ve öksürük git gide şiddetlenir. Vücut ve baş ağrılarıyla beraber kusma çok şiddetli bir duruma gelir.

8. gün koronavirüs belirtileri

Soluk alıp vermek çok güç bir hâle gelir. Göğüs bölgesi çok ağır olarak hissedilir. Öksürükle beraber baş ve eklem ağrıları artar. Vücut sıcaklığı 38 derecenin üzerine çıkar.

9. gün koronavirüs belirtileri

Tüm belirtiler artar. Yüz ya da dudaklarda mavileşme görülebilir. Balgam ve öksürük çok şiddetlenir. Vücut ve baş ağrılarıyla beraber kusma çok şiddetli bir hâle gelir.

MUTASYONLU VİRÜS DAHA ÇOK BULAŞIYOR MU?

Mutasyona ilişkin kafa karıştıran temel soruları Hürriyet Aile’de verdiği bir röportajla cevaplayan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Songül Özer, bu tarz virüslerde mutasyona uğrama yani bir diğer ismiyle ‘varyant değiştirme’ ihtimali bulunduğunu belirterek, bazı virüslerde bu ihtimalin daha yüksek olduğunu kaydetti. Influenza ve corona virüste daha çok ve daha kısa zaman içerisinde mutasyonun gerçekleşebildiğine işaret eden Özer, antijenik değişikliğinin her zaman kötü yönde değerlendirmemek gerektiğini anlatarak, virüsün antijenik yapısını değiştirdiğini ve yeni bir suç meydana getirdiğini söyledi. Ölüm oranlarının daha fazla artacağı ya da daha çok yayılımından korkulmaması gerektiğinin altını çizen Özer, bazen virüsteki antijenik yapı değişikliğinin aksine iyi yönde de olabileceğini anımsatarak, yapılan çalışmaların ardından, yeni saptanan virüsün bulaştırıcılığının daha yüksek olduğu ancak hastalar arasında fatalite denilen ölüme sebep olma veya ağır hastalık tabloları yaratma ihtimalinin daha az olduğuna dair bilgilerin geldiğini belirtti.

Bunu iyi bir durum olarak niteleyen Özer, daha çok bulaşmasının virüsün daha kötü olduğu anlamına gelmeyeceğini kaydederek, hastaların ağır geçirmesi veya hastaların ölüme sebep olmasının üzerinde durulması gerektiğini söyledi. Çok kişiye bulaşabileceğini ancak hafif semptomlarla atlatılabileceğini aktaran Özer, toplumdaki bağışıklığın artmasını sağlayacağından dolayı bunun iyi bir durum olduğunu ifade ederek, hasta olup da atlatanların sayısının artmasıyla birlikte doğal olarak aşılanmış gibi olacaklarını bildirdi. Özer, hastalığı geçirerek bağışık kazanıldığı zaman aktif bağışıklama denilen bu tablonun en çok istenen tablo olduğunu kaydetti.

AŞILAR MUTASYONLU VİRÜSE KARŞI ETKİLİ Mİ?

Aşıların, elde olan virüsün suçlarıyla yapıldığına dikkati çeken Özer, bilinen, karşılaşılan şeye karşı antikor üretildiğini hatırlatarak, görülmeyen bir virüse karşı bir aşının yapılmasının mümkün olamayacağını söyledi.

İngiltere, ABD, Almanya, Rusya ve Çin’in aşı çalışmalarının ön plana çıktığına işaret eden Özer, bu ülkelerin 2019’un Aralık ayı itibarıyla gördükleri virüse karşı aşı ürettiklerini belirterek, bu ülkeler tarafından geliştirilen aşıların insanlara uygulanması durumunda o virüslere karşı da korunulacağını açıkladı.

Çin ve Almanya tarafından üretilen aşıların yeni çıkan virüse karşı etkili olmasının mümkün olmayacağını öne süren Özer, bundan dolayı da yeni bir virüse karşı korumayacağını anlatarak, Influenzada da bu durumun aynı olduğunu vurguladı.

Aşının her sene insanlara yapılmasının antijenik yapısını değiştirmesinden dolayı kaynaklandığını bildiren Özer, bir önceki senenin aşısının bu sene korumadığını açıklayarak, aynı durumun Covid-19 aşısı için de geçerli olacağını iddia etti.

Son dakika: Bakan Koca: 15 kişide mutasyonlu virüs tespit edildiSon dakika: Bakan Koca: 15 kişide mutasyonlu virüs tespit edildiMutasyona uğramış koronavirüs ABD'de de görüldüMutasyona uğramış koronavirüs ABD'de de görüldü

Kovid-19 mutasyonu 14 ülkeye sıçradıKovid-19 mutasyonu 14 ülkeye sıçradı

Mutasyon sonrası Japonya’dan kapanma kararıMutasyon sonrası Japonya’dan kapanma kararı

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN