Naim Süleymanoğlu kimdir? Ne zaman öldü, hastalığı neydi? İşte hayat hikayesi...

Naim Süleymanoğlu kimdir? Ne zaman öldü, hastalığı neydi? İşte hayat hikayesi...

Üç kez Olimpiyat Altın madalyası, yedi kez Dünya Şampiyonluğu ve altı kez Avrupa Şampiyonluğu kazanan Naim Süleymanoğlu, 46 kez de dünya rekoru kırarak dünya halter tarihine adını altın harflerle yazdırdı. İşte, Naim Süleymanoğlu biyografisi...

Spor otoritelerine göre tüm zamanların en iyi haltercisi olarak 1988 yılında Time dergisine kapak olan 10 Türk arasında yer aldı. 1995 yılında düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası son turnuvası oldu. 2000 yılında Uluslararası Halter Federasyonu'nda asbaşkanlık görevinde bulundu. 6 Ekim 2017 günü 50 yaşında vefat etti. 25 Ekim 2019 tarihinde gösterime giren 'Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu' sinema filminde, Bulgaristan'dan Türkiye'ye gelişi ve olimpiyatlardaki başarıları beyaz perdeye yansıtıldı.

NAİM SÜLEYMANOĞLU'NUN HAYATI

23 Ocak 1967 tarihinde Bulgaristan'ın Kırcaali kentinde dünyaya geldi.

1977 yılında haltere başladı. 15 yaşındayken Brezilya'da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonası'nda 52 kiloda iki altın madalya alarak şampiyon oldu. 16 yaşında rekor kırarak yine şampiyon olması üzerine 'halter tarihinde en genç dünya rekortmeni' unvanını aldı.

Naim Süleymanoğlu, 1983 yılında Viyana'da yapılan turnuvada 56 kiloda dünya rekorlarını sırasıyla; koparmada 130.5, silkmede 165 ve toplamda da 295 kilo olarak kırdı. Daha sonra bu rekorlarını yine kendisi kırdı.

Naim Süleymanoğlu; 1984, 1985 ve 1986'da dünyada yılın haltercisi seçildi.

1984 yılında ABD Los Angeles Olimpiyatları'na, Bulgaristan'ın da Sovyetler Birliği'nin yanında boykota katılması nedeniyle katılamadı.

naim-suleymanoglu-001.jpg

NAİM SÜLEYMANOĞLU'NUN TÜRKİYE'YE GELİŞİ

1986 yılında Dünya Halter Şampiyonası'nda 60 kilo kategorisinden katıldı ve toplamdaki rekorunu 335 kiloya çıkararak dünya şampiyonu oldu. 1988 Seul Olimpiyatları'nda ise yine 60 kilo kategorisinde rekorlar kırdı, toplam 342.5 kg kaldırdı.

Bulgaristan'daki baskılardan kurtulmak isteyen Naim Süleymanoğlu, Avustralya'nın Melbourne kentinde düzenlenen turnuva sırasında 11 Aralık 1986 günü Türk büyükelçiliğine sığınarak Türkiye'de yaşama ve Türk milli takımı adına karşılaşmalara çıkma talebinde bulundu. Bu süreçte Avustralya'da yaşayan Türk vatandaşı Musa Sayan'ın evinde saklandı. Talebinin kabul edilmesinin ardından 'Naim Süleymanoğlu' adını aldı.

1988 yılında Güney Kore'nin Seul kentinde düzenlenen Olimpiyat Oyunları'ndaki başarısıyla Türkiye'ye olimpiyatlarda güreş dışında ilk altın madalya kazandıran sporcu oldu.

1992 yılında Barcelona'daki Olimpiyat Oyunları'nda, rakiplerine karşı ezici üstünlük sağlayarak yurda altın madalyayla dönen Naim Süleymanoğlu, yine o sene Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından 'Dünyanın En İyi Sporcusu' seçildi.

MHP'DEN MİLLETVEKİLİ ADAYI OLDU

1993 yılında Dünya Halter Şampiyonası'nda üç altın madalya kazanmasının yanı sıra iki de dünya rekoru kıran ünlü halterci, 1994 yılında Bulgaristan'da yapılan Avrupa Halter Şampiyonası'nda da sadece üç kaldırış yaparak üç dünya rekoru kırdı.

1995 yılında Çin'in Guangzhou kentinde yapılan Dünya Halter Şampiyonası'nda sakatlığı bulunmasına rağmen üç altın madalya kazanmayı başardı.

2000 yılında Avustralya'nın Sidney kentinde düzenlenen Olimpiyat Oyunları, uluslararası son turnuvası oldu ve aktif sporculuk hayatını noktaladı. Naim Süleymanoğlu, Aralık 2000 tarihinde Uluslararası Halter Federasyonu'nun asbaşkanlığa seçildi.

2004 yılında yerel seçimlerinde MHP'den Büyükçekmece'nin Kıraç Belediyesi Başkanı adayı, 2007 yılında da genel seçimlerde yine MHP'den İstanbul milletvekili adayı oldu fakat ikisinde de seçilemedi.

NAİM SÜLEYMANOĞLU'NUN VEFATI

Siroza bağlı karaciğer yetmezliğinden dolayı bir süre tedavi gören Naim Süleymanoğlu'na 6 Ekim 2017'de karaciğer nakli yapıldı. Nakil sonrası beyin kanamasına bağlı ödem nedeniyle beyin ameliyatına alınan deneyimli halterci, yoğun bakım ünitesine alındı.

Naim Süleymanoğlu 18 Kasım 2017 tarihinde 50 yaşında hayatını kaybetti. Cenazesi İstanbul'da Fatih Camii'nden kaldırılarak Edirnekapı Şehitliği'nde defnedildi.

naimsuleymanoglu-001.jpg

NAİM SÜLEYMANOĞLU'NUN REKORLARI VE BAŞARILARI

* İlk dünya rekorunu kırdığında sadece 15 yaşındaydı.

* 1984, 1985 ve 1986 yıllarında dünyada 'Yılın Haltercisi' seçildi.

* 1988 Seul, 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta Olimpiyatları olmak üzere 3 kez olimpiyat şampiyonu oldu.

* 7 kez dünya şampiyonu oldu, 46 dünya rekoru kırdı.

* Kendi kilosunun 3 katından 10 kilo fazlasını kaldıran tek sporcu olarak tarihe geçti.

* Spor otoritelerine göre tüm zamanların en iyi haltercisi seçildi.

* 1988 yılında Time dergisine kapak oldu.

* 1988 Seul Olimpiyatları'nda 60 kg'da, silkmede 190 kg kaldırarak dünya rekoru kırdı.

* 1988 yılında Seul Olimpiyatları'nda 6 dünya, 9 olimpiyat rekoru kırarak büyük bir zafer kazandı.

* Türkiye'ye olimpiyatlarda güreş dışında ilk altın madalyasını kazandıran sporcudur.

* 1992 yılında Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından 'Dünyanın En İyi Sporcusu' seçildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN