Navtex ne demek? Navtex ilan etmek ne anlama geliyor? Oruç Reis gemisi Doğu Akdeniz'de Navtex ilan etti!

Navtex ne demek? Navtex ilan etmek ne anlama geliyor? Oruç Reis gemisi Doğu Akdeniz'de Navtex ilan etti!

'Navtex nedir?' sorusunun yanıtı merak edilirken, Akdeniz'in Kıbrıs açıklarında araştırmalarını sürdüren sismik gemisi Oruç Reis, Navtex ilan etti. Geçtiğimiz haftalarda da Ege denizinde TSK'ya ait geminin Navtex ilan etmesi, Yunanistan'ı alarma geçirmişti. Detaylar haberimizde...

'Navtex nedir ve ne anlama geliyor?', 'Navtex ilan etmek ne demek?', 'Navtex ilan edince ne oluyor?' sorularının yanıtlarına sayfamızda yer verdik. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait geminin Ege açıklarında Navtex ilan etmesinin ardından, Yunanistan ile Türkiye arasında yaşanan Doğu Akdeniz gerilimi yeniden tırmanışa geçmişti. Akdeniz sularında sismik araştırmalarını sürdüren Oruç Reis gemisinin de Navtex ilan ettiği öğrenildi. İşte detaylar...

TÜRK GEMİSİ NAVTEX İLAN ETTİ

Oruç Reis sismik araştırma gemisinin, hidrokarbon arama çalışmalarına devam etmek üzere Kıbrıs açıklarına gitti.

Oruç Reis'in sismik çalışma yürüteceği alan için 23 Ağustos 2020 gününe kadar devam edecek yeni Navtex (Denizcilere Duyuru) ilan edildi.

Buna göre Oruç Reis, Ataman ve Cengiz Han isimli gemilerle birlikte Doğu Akdeniz'de Kıbrıs açıklarında daha önce ilan edilen bölgede sismik çalışmalarını yürütecek.

MEİS ADASI'NDA DA NAVTEX İLAN EDİLMİŞTİ

TSK, 21 Temmuz 2020 tarihinde Navtex ilanı gerçekleştirmişti. Türkiye, Libya ile imzaladığı deniz yetki sınırlama anlaşmasından doğan hakları çerçevesinde 21 Temmuz 2020 Salı günü, Meis Adası'nın güneyi ve doğusunu kapsayan bölgede Navtex ilan etmişti

NAVTEX İLAN ETMENİN ANLAMI NEDİR?

Denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar hakkında bilgi veren haberleşme cihaz sistemdir.

Uluslararası bir faks makinası gibi çalışır. Gemilerde ve teknelerde, mevcut yayınları almaları için Navtex cihazı bulunmalıdır.

Navtex, MF yani orta dalga boyu frekansından yayın yapar. Yaklaşık 400 deniz mili (740 km) mesafeye kadar yayın gönderilebilmektedir. Aynı zamanda GMDSS biriminin (Küresel Denizde Tehlike ve Emniyet Sistemini) de bir parçasıdır.

Navtex, 4 saatte bir yayın yapar. 10 dakikadan fazla yayın yapılamaz.

TÜRK DENİZLERİNDE NAVTEX

Türk karasularında Navtex Mesaj ve Seyir duyuruları Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir, Hidrografi ve Oşiongrafi Dairesi Başkanlığı tarafından Antalya, Samsun, İstanbul ve İzmir yayın istasyonlarından çıkarılmaktadır. Seyir duyuruları Sivil – Askeri tüm Gemi ve Tekneler için bağlayıcı niteliktedir. bu duyurular aynı zamanda Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Web sitesinde de yayınlanarak denizcilerin güvenli seyirleri garanti edilmektedir.

NAVTEX MESAJ FORMATI

Navtex mesajları yayın için Binary kodlama sistemini kullanmaktadır. Bütün Navtex mesajları, mesajın başlangıcını belirten ZCZC harfleriyle başlar. Mesaj B1, B2, B3, B4 serileri kapsamında 4 karakterle devam eder.

B1 Karakteri: İstasyon adını ifade eden harf bulunur.
B2 Karakteri: Gönderilen mesajın içeriğini belirten harf bulunur.
B3, B4 Karakterleri: Mesajın sıra numarasını belirtir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN