Nelson Mandela kimdir, nereli ve ne zaman öldü? Nelson Mandela anılıyor

Nelson Mandela kimdir, nereli ve ne zaman öldü? Nelson Mandela anılıyor

Güney Afrikalıların efsanevi özgürlük bekçisi Nelson Mandela, doğumunun 102. yılında anılıyor. Hayatını ırkçılık ile mücadeleye ve Güney Afrika'da toplumun tüm bireylerinin eşit haklarla yaşayabileceği özgürlük davasına adadı. ‘’Nelson Mandela kimdir, ne zaman ve nasıl öldü?’’ soruları ise doğum gününde merak edilmeye başlandı.

Dünyanın özgürlük ve uzlaştırıcı lideri olarak anılan Nelson Mandela doğumunun 102. yılında saygıyla anılıyor. Bir kabile şefinin oğlu olarak doğan Mandela'nın Apartheid' e karşı kazandığı savaşta kin ve nefret duymadan beyazlara kucak açması, onu tarihe yazdırdı.

NELSON MANDELA KİMDİR?

Nelson Mandela bir kabile şefinin oğlu olarak 1918'de Doğu Cape eyaletinin Mveza bölgesinde dünyaya gelmiştir. Mandela, hayatını beyazların üstün olduğunu düşünerek devam ettiren Apartheid'e karşı direnerek sürdürmüştür.

Mandela'nın Apartheid' e karşı elde ettiği savaşta kin ve nefret duymak yerine beyazlara kucak açması ise ona duyulan hayranlığın en büyük sebebi olarak gösteriliyor.

Doğdunda adı Rolihlahla Dalibhunga konulan özgürlük savaşçısına dönemin geleneği olarak öğretmeni Nelson ismini vermiştir.

Eğitiminin ilerleyen dönemlerinde ırkçılığa karşı uyguladığı boykot ile okuldan uzaklaştırılan Mandela, bu sayede yıllar süren mücedelesinde ilk cezasını almış oldu. Uzaktan eğitim alarak hukuk fakültesini bitiren Mandele, ülkenin ilk siyahi avukatı olmuştur ve Oliver Tambo ile bir büro açmıştır.

Beyaz olmayan halkın beyazlara karşı eşitlik mücadelesini savunan Afrika Ulusal Kongresi'ne (ANC) ilk kez 25 yaşında katılan liderin yol arkadaşları ise Oliver Tambo ve Walter Sisulu olmuştur. Yakın arkadaşlarıyla ANC'nin Gençlik Kolu'nu kurdu ve liderliğini üstlendi. Irkçılığın arttığı 1950'li yıllarda daha militanca militanca bir örgütlenmeyi savunan Mandela, parti içinde etkin rol almaya başladı. Görüşlerinden dolayı birçok kez tutuklanan Mandela'nın siyasi faaliyetlerde bulunması hükümet tarafından yasaklanmıştı…

SHARPVİLLE KATLİAMI

ANC'nin 1960 yılında ırkçı rejim tarafından yasa dışı ilan edilmesinin arkasından gerçekleştirilen bir eylemde 69 gösterici, polis tarafından katledildi. Tarihe "Sharpville Katliamı" olarak geçen bu olayın ardından daha da artan direniş hareketi, güvenlik güçleri tarafından şiddet kullanılarak bastırılınca, binlerce kişi tutuklanarak cezaevine girdi.

Katliamın ardından pasif direnişten cayan Mandela, silah ve para yardımı toplamak için çıktığı yurt dışı seyahatinden döner dönmez tutuklanarak cezaevine kondu. Halkı kışkırtmak ve hükümeti devirmeye teşebbüs etmekle suçlanan Nelson Mandela, 1964 yılında tamamlanan "Rinova" davasında ömür boyu hapse çarptırıldı.

Mandela'nın yargılama dönemlerinde yaptığı "Ben, tüm insanların uyum ve eşit fırsatlara sahip şekilde beraberce yaşadığı, demokratik ve özgür bir toplum idealini benimsedim. Bu, uğrunda yaşamak ve ulaşmak istediğim idealdir ama gerektiğinde bunun uğrunda ölürüm de.'' açıklaması hafızalara kazındı.

27 YIL SONRA GELEN ÖZGÜRLÜK

Cezasını çekmek için yüksek güvenlikli "Roben Island" ada hapishanesine gönderilen Nelson Mandela, 18 senenin ardından Cape Town'daki Pollsmoor hapishanesine nakledildi. Arkadaşı Oliver Tambo tarafından başlatılan uluslararası kampanya sayesinde 1980'li senelerde ırkçılığa karşı tepkilerin tüm dünyada yayılmasının ardından adını duyurmayı başaran Nelson Mandela, Afrikalıların özgürlük mücadelesinin simge ismi oldu.

27 yılını demir parmaklıklar arasında geçirmesinin ardından yükselen dış baskıların ardından 11 Şubat 1990'da serbest bırakılan Mandela, Güney Afrika'da gerçekleştirilen ilk demokratik seçime katılarak, 1994 yılında ülkenin ilk siyahi devlet başkanı oldu.

Mandela ve de Klerk, 1993 yılında Güney Afrika'ya barış ve eşitliğin gelmesi adına verdikleri mücadeleden ötürü Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü.

5 senelik görev süresi tamamlandığında tekrardan aday olmayan Nelson Mandela, 1999 yılında devlet başkanlığı koltuğunu yol arkadaşı Thabo Mbeki'ye bıraktı.

Ardından yaşamını sosyal sorumluluk projelerine adayan Nelson Mandela, ülkedeki yoksulluğun temel nedeni olan ve oğlunun ölümüne sebep olan AIDS ile savaşırken vakfı aracılığıyla Güney Afrika'nın her alanda ilerlemesi adına çalışmalarını sürdürdü.

Nelson Mandela’nın, yaptığı 3 evliliğinden toplamda 6 çocuğu oldu. 2011 yılında sağlık durumu bozulan Nelson Mandela, 5 Aralık 2013 yılında evinde yaşama veda etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN