Okullar açılacak mı? MEB ve Sağlık Bakanlığından son dakika açıklamaları

Okullar açılacak mı? MEB ve Sağlık Bakanlığından son dakika açıklamaları

Türkiye’de son günlerde artan vaka sayıları tedirgin ederken, okulların açılmasına kısa süre kala ‘Okullar açılacak mı?’ sorusu, vatandaşlar tarafından merak ediliyor. 2+5 eğitim sistemi ile okulların açılacağı daha önce MEB tarafından açıklanmıştı. Bakan Koca’nın da salgında tekrardan bir şiddetlenme yaşandığı açıklaması, ‘Okullar açılacak mı?’ sorusunu yeniden gündeme getirdi.

Yüz yüze eğitime 21 Eylül’de geçilmesi planlanırken, her gün artan koronavirüs vaka sayıları tedirgin ediyor. Okulların yüz yüze ancak 2 gün okul, 5 gün de evden çalışma yöntemiyle açılması bekleniyor. Ancak birçok aile, koronavirüs vaka sayılarını görünce, ‘Okullar açılacak mı?’ sorusunun cevabını arıyor…

OKULLAR AÇILACAK MI?

Geçtiğimiz günlerde, okulların yüz yüze ve uzaktan eğitimin beraber yürütüleceğini açıklayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, velilerden günlük vaka ve vefat sayılarını çocukların yanında konuşulmamasını talep ederek, çocukların salgının seyrini bilmeye ihtiyaçları olmadığını belirtmişti.

Onların, bu salgından kendilerini muhafaza etmeleri adına gerekli tedbirler ile öğretmenlerinin, ebeveynlerinin, sağlıkçıların ve devletin tüm imkanlarıyla yanlarında olduğunu bilmeye ihtiyacı olduğunu söyleyen Selçuk, ‘Kuzularımız, yalnız olmadığını içselleştirmeli’ açıklamasında bulunmuştu.

EĞİTİM NASIL YAPILACAK?

– Sınıf mevcudu bölünerek ortaya çıkan gruplar, birbirinden farklı günlerde okula gidecek.

– Öğrenci, yüz yüze eğitime zorlanmayacak. İsteyen veli çocuğuna uzaktan eğitim aldırabilecek.

– Okullar 12:30'da boşaltılarak, çarşamba eğitime kapatılıp temizlenecek.

– Okullara ziyaretçi kabul edilmeyecek. Veliler ayrı alanda bekletilecek.

DERS SAATLERİ NASIL OLACAK?

– İlk hafta öğrenciler bir gün 30'ar dakikalık 5 etkinlik saati uyum eğitimi alacak.

– Tenefüslerde, sosyal mesafe için öğretmenler nöbet tutacak.

– İlk hafta her sene olduğu gibi bu sene de 1. sınıfların okulla tanışmasına ayrıldı.

– Öğrencilere, ders saatleri arasında 10'ar dakikalık dinlenme zamanı verilecek.

– 28 Eylül-2 Ekim tarihlerinde haftada 2 gün 30'ar dakikalık 5 ders görecek.

DÜNYA NE YAPIYOR?

ABD: Yüz yüze eğitim bazı eyaletlerde başladı. Çocuklara bulaşma yüzde 40 arttı.

Güney Kore: 150 öğrenci ve 43 öğretmende virüs çıkınca, online eğitime geçildi.

İtalya: Ülkedeki 5.4 milyon öğrenci bölgesel olarak yüz yüze eğitime geçti.

Almanya: Ülkedeki 2 eyalette okullar yüz yüze eğitime açılsa da, vaka artınca kapandı.

İngiltere: Ülkede kısmi yüz yüze eğitim yapılıyor. Vaka sayısı hızla artışa geçti.

Çin: Salgının başladığı Vuhan'da 1,4 milyon öğrenci bu ay başında ders başı yaptı.

Fransa: Okullar eğitime açılsa da 3 vaka çıkan her okul kapatılıyor.

‘SALGINDA TEKRARDAN BİR ŞİDDETLENME YAŞIYORUZ’

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının artığını ifade eden Sağlık Bakanı Koca, mart ayından bu yana büyük bir mücadele verilen Kovid-19 salgınında yeniden bir şiddetlenme yaşandığına dikkati çekerek, Türkiye genelinde hasta sayılarının artışa geçtiğini, fakat bu artışın ülkenin her anında eşit olmadığını vurguladı.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere İzmir’e gelen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bazı kentlerde hasta sayılarında istenmeyen yükselişlerin görüldüğünü, bazı şehirlerde de sağlam tedbirler ve vatandaşların duyarlılığı sayesinde salgının kontrol altında tutulduğunu kaydederek, İzmir’in bu anlamda bakanlık olarak mercek altına alınan merkezlerden biri olduğunu söyledi.

Yoğun nüfusu ve birçok tatil yöresini içinde barındırmasından dolayı İzmir’in önemli bir insan akışının yükünü taşıdığına işaret eden Koca, yaz sonunda şehir merkezine ve diğer kentlere dönüşler sebebiyle hastalığın daha yayılma potansiyelinin olduğunu belirtti.

Bundan dolayı İzmir'in Türkiye çapında salgın kontrolü için kritik bir rolü olduğundan bahseden Koca, geçen haftalarda çeşitli bölgelerde hastanelerdeki yoğunlukları hatırlatarak, en belirgin olarak Orta ve Doğu Anadolu kentlerde olsa da bütün büyük kentlerde ara sıra sıkıntıların yaşandığını bildirdi.

‘İZMİR'DE VAKALAR YÜZDE 42'YE YÜKSELDİ’

Valilerle, il müdürleriyle, sağlık ordusuyla yürütülen sıkı koordinasyon ile mücadelenin devam ettiğini anımsatan Koca, İzmir'de bir ay öncesine nazaran yüzde 42 seviyesinde vaka artışı yaşandığını vurgulayarak, yapılan hızlı ve etkili müdahaleler ile bu artışın kontrol altına alındığını ve son bir haftada vaka artışının yüzde 10'lara kadar gerilediğini müjdeledi.

Bir hafta, 10 gün sonra daha stabil döneme, daha sonra da vaka sayılarında düşüşe geçilmesinin beklendiğini ifade eden Bakan Koca, İzmir’de zatürre oranının yüzde 8,2’den yüzde 4,9’lara kadar düşmesinin sevindiri bir gelişme olduğunu, ortalama olarak yüzde 40 bir düşün sağlandığını ve hastane yatışlarında bu anlamda stabil bir döneme girildiğini kaydetti.

KISITLAMA GELİR Mİ?

Yapılan uyarılara halkın ciddi manada dikkat etmediğini öne süren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dikkat edilen kentlerde vaka sayılarının düştüğünü, biraz gevşetilince bu defa da başta İstanbul ve Ankara olmak üzere vaka sayılarının yükselmeye başladığını vurgulayarak, ‘Mecburen şimdi tekrar işi sıkmak zorundayız.’ ifadelerini kullandı.

‘KEYFİ YAPMIYORUZ’

Ondan dolayı Koronavirüs Bilim Kurulu’nun ve Sağlık Bakanlığı’nın tedbirleri artırmak durumunda kalabileceğinin sinyallerini veren Erdoğan, toplu taşıma ve düğün nikâh salonu gibi yerlerdeki yaklaşımların daha kararlı hâle getirildiğini anımsatarak, bunun keyfi yapılmadığını söyledi. Yalnızca halka olan duyarlılıktan dolayı böyle tedbirlerin alındığını anlatan Erdoğan, ‘Bazı illerimizde olumlu dönüş başladı.’ dedi…

17 TEMMUZ KORONAVİRÜS VAKA SAYILARI ŞÖYLE:

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN