Ömer Lütfi Akad, 100’üncü doğum yılında bir sergiyle anılıyor

Ömer Lütfi Akad, 100’üncü doğum yılında bir sergiyle anılıyor

‘Vesikalı Yarim’den ‘Vurun Kahpeye’ye kadar unutulmaz filmlerin yönetmeni Ömer Lütfi Akad, 100’üncü doğum yılında bir sergiyle anılıyor. 100 metaryalin bulunduğu sergiye ek olarak ünlü yönetmenin filmleri de gösterilecek.

[Karar]
IŞIL ÇALIŞKAN

İstanbul Modern, Türkiye sinemasının kurucu yönetmenlerine adadığı yeni bir sergi projesine imza attı. ‘Türkiye Sinemasında Ustalar’ adlı proje, 95 yıllık yaşamı ve filmografisiyle Türk sinemasının hikayesini yansıtan Lütfi Akad sergisiyle başlatıldı. Uzun yıllar tiyatronun etkisinde kalan Türk sinemasına farklı bir yön çizerek, Sinemacılar Dönemini başlatan Lütfi Akad’la ilgili 100 parçalık arşiv gün yüzüne çıkıyor. 31 Aralık’a kadar gezilebilecek serginin yanı sıra Akad’ın farklı dönemlerini yansıtan 10 filmi gösterilecek.

16-05/19/19kr2sergi2.jpgSergiye paralel olarak Ömer Lütfi Akad’ın aralarında ‘Vurun Kahpeye’, ‘Hudutların Kanunu’, ‘Vesikalı Yarim’ olan 10 filmi de izlenebilecek. Akad’ın 1990 yılında son kez kamera arkasına geçtiği, İstanbul’u dört başlık altında farklı yanlarıyla ele alan ve uzun zamandır kayıp belgeseli ‘Dört Mevsim İstanbul’ da gösterilecek.

Serginin küratörü, İstanbul Modern Sinema Bölümü Yöneticisi Müge Turan, “Türkiye sinemasının kurucu yönetmenlerine adadığımız, öncü isimlerine bakmaya çalıştığımız bir proje. İlk konuğumuz Lütfi Akad oldu” dedi.16-05/19/19kr2sergi1.jpg                                    Türkan Şoray, Ömer Lütfi Akad’ın pek çok filminde rol almıştı.

ORİJİNAL SENARYOLAR

Sergide, Akad’ın gün yüzüne çıkmamış set fotoğrafları, film kareleri, orijinal senaryolar ve afişler yer alıyor. “Arşive Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Lütfi Akad ve Burçak Evren’in arşivinden ulaştık” diyen Turan, sergiye geleceklere bir de sürprizlerinin olduğunu söyledi: “Lütfi Akad’ın senaryo defterlerini tarayıp olduğu gibi sergiledik. Bir senaryoyu nasıl yazdığını baştan sona takip edebilirsiniz. Amacımız Akad’ı bugüne çağırmak.”

16-05/19/untitled-4.jpgAkad’ın senaryolarını yazdığı daktilo da sergide yer alıyor.

HÜLYA KOÇYİĞİT ANLATACAK

Türkiye Sinemasında Ustalar: Lütfi Akad sergisine paralel bir söyleşi de düzenlenecek. Akad filmlerinin unutulmaz ismi Hülya Koçyiğit ve serginin danışmanı gazeteci-yazar Burçak Evren’in katılacağı söyleşide usta yönetmenin sineması üzerine konuşmalar yapılacak. Söyleşi 26 Mayıs perşembe günü saat 19.00’da İstanbul Modern’de gerçekleştirilecek.

16-05/19/untitled-3-1463619944.jpg

TÜRK SİNEMASINI TİYATRODAN AYIRDI

1916 yılında dünyaya gelen Ömer Lütfi Akad, 50’li yıllara kadar tiyatrocuların egemenliğinde kalan Türk sinemasının tiyatrodan bağımsız hale gelmesini sağlayan en önemli isimlerden biri. Akad, kendinden önceki sinemacılardan farklı olarak sinemanın kendine özgü dilini ve olanaklarını araştırıp geliştirmiş, imza attığı yapıtlarla kendinden sonraki meslektaşlarını etkilemiş bir isimdir. 1948’de ‘Vurun Kahpeye’ adlı filmle başladığı yönetmenlik kariyerinde pek çok önemli yapıma imza atan Akad, 2011 yılında vefat etti.

16-05/19/df.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN