Online satışta bir ilk! İşte ikinci el otomobilde en çok satan araba

Online satışta bir ilk! İşte ikinci el otomobilde en çok satan araba

Indicata'nın ikinci el raporunda Türkiye'nin ikinci el otomobilde tercihi belli oldu. 2020 yılının şubat ayı ile 2021 yılının Şubat ayının da karşılaştırıldığı raporda satışların bu yıl yüzde 48 arttığı belirtildi. Satışın bu kadar çok arttığı bir dönemde araba fiyatları ise yüzde 0,4 yükseldi. Hafif ticaride Fiorino tercih edilirken en hızlı satılan ise Fiat oldu. Peki ikinci el pazarında en çok hangi marka satıldı? İşte ikinci el tercihimiz...

İkinci el oto pazarındaki durumu özetleyen Indicata raporunda bu yılın Mart ayında ikinci el satışlar içinde binek araçların payı yüzde 81 olurken hafif ticari araçların payı yüzde 19 seviyesinde oldu. Fakat Türk insanı bu yılın mart ayında da en çok Volkswagen marka arabaları tercih ederken yüzde 68.80 ile dizel otomobiller favori oldu. 

İKİNCİ ELDE DİZEL IN OTOGAZLI OUT

Türkiye ikinci el online binek ve hafif ticari pazarı motor tipine göre değerlendirildiğinde, martta en yüksek payı yüzde 68,80'le dizel otomobiller alırken bunu, yüzde 30,22 ile benzinli, yüzde 0,73 otogazlı otomobiller takip etti. Elektrikli otomobillerin payı yüzde 0,21 ve hibrit otomobillerin payı da yüzde 0,03 olarak belirlendi.

OTOMOBİL PİYASASININ YÜZDE 78'İNİ BU 10 MARKANIN ELİNDE 

Bu yılın mart ayında ikinci el online binek ve hafif ticari araç pazarında, en çok tercih edilen otomotiv markası 29 bin 655 satışla Volkswagen oldu. Renault, 23 bin 953 satışla ikinci ve Ford da 19 bin 242 satışla üçüncü sırada yer aldı.

Bunları 18 bin 457 adetle Fiat, 9 bin 523 adetle Opel, 9 bin 283 adetle Mercedes-Benz, 9 bin 161'le Hyundai, 8 bin 746 ile BMW, 7 bin 152 adetle Peugeot ve 6 bin 623 adetle de Audi izledi.

AUDİ İLK KEZ İLK 10'A GİRDİ

Söz konusu 10 markanın mart satışları, ikinci el online araç pazarının yüzde 78'ini oluşturdu.

pasat.jpg

MART AYININ EN ÇOK SATANI PASAT OLDU

Mart ayında 2.el online binek araç pazarında toplam 147 bin 271 adet satış gerçekleşti.

VW Passat 8 bin 613 adetle mart ayının en çok satılan modeli oldu.

Bunu 6 bin 401 adetle Renault Clio, 6 bin 53 adetle Ford Focus, 5 bin 502 adetle Renault Megane, 4 bin 906 adetle Renault Fluence, 4 bin 579 adetle VW Polo, 4 bin 554 adetle Opel Astra, 4 bin 368 adetle Fiat Egea, 3 bin 987 adetle VW Golf ve 3 bin 932 adetle de Toyota Corolla izledi.

Bu 10 model toplam binek satışlarının yüzde 36'sını oluşturdu.

fiat-fiorino.jpg

HAFİF TİCARİ ARAÇTA FİORİNO İLK SIRADA 

2. el online hafif ticari araç pazarında toplam 35 bin 460 adet satış gerçekleşti.

Fiat Fiorino 4 bin 697 adetle mart ayının en çok satılan modeli olurken, Ford Transit/Tourneo Courier 4 bin 514 adetle ikinci ve Fiat Doblo da 3 bin 885 adetle üçüncü sırada konumlandı.

Ardından 2 bin 923 adetle VW Caddy, 2 bin 860 adetle Ford Transit/Tourneo Connect, 2 bin 59 adetle VW Transporter, 1.645 adetle Renault Kangoo, 1.366 adetle Ford Transit, 1.180 adetle Peugeot Partner, 930 adetle Citroen Berlingo sıralandı.

Bu 10 model toplam hafif ticari satışlarının yüzde 73'ünü oluşturdu.

FİAT KAPANIN ELİNDE KALDI? 

Mart ayında online pazarda Türkiye pazarı satış hızı ortalama 53 gün oldu.

En hızlı satılan marka 41 günle Fiat, en yavaş satılan ise 72 günlük satış hızıyla BMW olarak belirlendi.

otomobil-fiyatlari.jpg

ÇİP KRİZİ İKİNCİ ELİ DE VURDU

Hızlı bir yükselişin ardından 2020’nin son ayları itibariyle düşük bir seyir izleyen ikinci el otomobil fiyatlarının faizin yükselmesi, döviz kurunun dalgalı seyri ve pandemi sebebiyle yaşanan çip krizi ile tekrar yükselmesi bekleniyor.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Sekreteri Niyazi Berktaş, salgın sebebiyle fabrikalarını kapatan otomotiv fabrikalarının hızla üretime başlamasıyla stokta bulunan çiplerin tükendiğini, bu durumun da malzeme sıkıntısına yol açarak araç üretimini sekteye uğrattığını belirtti.

Dünya genelindeki otomobil üreticilerinin mart ayı itibariyle önlem alarak üretime ara vermeye başladıklarını ifade eden Berktaş ‘‘Tüm dünya genelinde yaşanan normalleşme sürecinde otomotiv fabrikalarının hızla üretime başlaması malzemelerde yaşanan stok sorununu da beraberinde getirdi.

Yıl boyunca çip tedarik sorununun devam edebileceğini öngören otomotiv fabrikaları tekrar üretime ara vermek durumunda kalıyor. Sıfır araç üretiminde ve tedarikinde yaşanan bu aksaklıklar ikinci el otomobil fiyatlarına da yansıyacaktır’’ diye konuştu.

otomobil-pazari.jpg

EN KRİTİK AYLAR NİSAN VE MAYIS 

Küresel ölçekte sıfır araç üretiminde yaşanan bu sıkıntıların yanı sıra bankaların uyguladığı yüksek faiz oranları ve dövizin dalgalı seyrinin ikinci el otomobil fiyatlarının yükselmesine sebep olabileceğini söyleyen Berktaş ‘’Pandemi sebebiyle sıfır araçların üretiminde ve tedarik sürecinde yaşanan aksaklıklar ikinci el fiyatlarının yükselmesinde büyük rol oynamıştı. Ancak faiz oranlarının düşmesi ve yıl sonuna doğru sıfır araçların gelmesi ile fiyatlarda yüzde 15’e varan bir düşüş yaşanmaya başladı.

Şu an ikinci el fiyatları stabil seyrediyor. Fakat nisan-mayıs ayları itibariyle yaşanabilecek tedarik sıkıntısı, döviz ve faiz oranlarının yüksek oluşu piyasaya yansıyacak, fiyatları da yükseltecektir.

Bu durum henüz fiyatlara yansımadığı için araç alacak vatandaşlarımız süreci iyi değerlendirmeli; şimdi araç sahibi olmak için en uygun zamanları yaşıyoruz.

Bunun yanı sıra yaz ayları geliyor, Ramazan ayı sonrasında sokağa çıkma kısıtlamalarının da gevşetilmesi bekleniyor. İnsanlar bayram tatiline, yazlığına, memleketine gitmek isteyecek. Virüsten korunmak için toplu taşıma araçları yerine özel araçların tercih edilmesi de ikinci ele talebi artıracaktır, bunun da fiyatlara yansıması olacaktır’’ dedi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN