Otizm nedir, belirtileri nelerdir? 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü tarihçesi

Otizm nedir, belirtileri nelerdir? 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü tarihçesi

Birleşmiş Milletler, otizme farkındalık oluşturmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla 2008 yılında 2 Nisan gününü Otizm Farkındalık Günü ilan etti. Bugün Otizm Farkındalık Günü... Otizm, her 68 çocuktan birinde görülüyor. Görülme sıklığı sebebiyle aileler: Otizm nedir? Otizm belirtileri neler? sorularının yanıtlarını arıyor. Otizm Farkındalık Günü tarihçesi ve diğer detaylar haberimizde...

Otizm spektrum bozukluğu, dünya genelinde 68 çocuktan birinde görülüyor. Ebeveyn farkındalığı erken teşhis konusunda son derece kritik bir rol oynuyor. Otizmde erken teşhis, çocuğun gelişimine ciddi oranda katkı sağlıyor. Bu nedenle tüm ebeveynlerin ve ebeveyn adaylarının aklında tek bir soru var: "Otizm nedir?", Otizm tedavisi var mı?", "Otizm neden olur?" Detayları KARAR.com okurları için derledik...

OTİZM NEDİR?

Bireyin dış dünyadaki uyaranları algılamasını etkileyen, bilgileri düzenleyip kullanmasını engelleyen, yaşam boyu süren gelişimsel bir bozukluktur. Kaynağı psikolojik olduğu konusunda yaygın bir yanlış bilgi vardır ancak otizmin kaynağı nörolojiktir. Otizmin, merkezi sinir sisteminin ve beynin yapısındaki organik farklılıklardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Otizm, erken çocukluk yıllarında belirti vermektedir. Dolayısıyla ailelerin belirtiler konusunda bilinçli olması gerekmektedir.

OTİZM BELİRTİLERİ NELER?

* Göz teması kuramıyorsa,
* İsmi söylendiğinde tepki vermiyorsa,
* İstediği şeyleri parmakla gösteremiyorsa,
* Yaşına uygun oyuncaklara ilgi duymuyorsa,
* Parmak uçlarında yürümek ya da sallanmak gibi hareketleri mevcutsa,
* Dönen nesnelere ilgi duyuyorsa,
* Takıntılı davranışları varsa,
* Konuşma güçlüğü yaşıyorsa,
* Aşırı hareketliyse,
* Düzen değişikliklerine tepki veriyorsa, vakit kaybetmeden çocuk nörologlarıyla ya da çocuk ruh hastalıkları uzmanlarıyla görüşmek gerekir.

OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU ÇEŞİTLERİ

Üç tip otizm spektrum bozukluğu vardır:

* Otizm

Buna bazen “klasik” otizm denir. “Otizm” kelimesini duyunca çoğu insan böyle düşünüyor. Otistik bozukluğu olan kişilerde genellikle önemli dil gecikmeleri, sosyal ve iletişim sorunları ve sıra dışı davranışlar ve ilgi alanları vardır. Otistik bozukluğu olan birçok kişi de zihinsel engellidir.

* Asperger sendromu

Asperger sendromu olan kişilerde genellikle daha hafif otistik bozukluk belirtileri vardır. Sosyal zorlukları, sıra dışı davranışları ve ilgileri olabilir. Ancak, genellikle dil veya zihinsel engellilik sorunları yoktur.

* Yaygın gelişimsel bozukluk

Buna bazen “atipik otizm” veya PDD-NOS denir. Otistik bozukluk veya Asperger sendromu için bazı kriterlere uyan, ancak hepsine uymayan kişilere atipik otizm teşhisi konulabilir. Bu insanlar genellikle otistik bozukluğu olanlara göre daha az ve daha hafif semptomlara sahiptir. Belirtiler sadece sosyal ve iletişim sorunlarına neden olabilir.

OTİZM TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?

Otizmi tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak erken teşhisle ve uygun tedaviyle otizmli çocuklarda ciddi değişiklikler gözlemlenmektedir.

OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ TARİHÇESİ

2 Nisan, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratarak otizmden kaynaklanan sorunlara çözümler yaratmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 'Dünya Otizm Farkındalık Günü' olarak ilan edildi. Her yıl, 'Otizm Farkındalık Ayı' olan Nisan ayı boyunca dünya genelinde otizmin sorunlarını ve çözümleri konuşuluyor, araştırmaların teşvik edilmesi ve erken teşhisle tedavinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ MESAJLARI

* Otizm eksiklik değil, farklılıktır. Otizmin farkındayız ve onların yanındayız.

* Otizmi yaşayan ve farkında olan herkesle otizmin farkındayız. Otizm hastalık değil, farklılıktır.

* Bugün Dünya Otizm Farkındalık Günü! Otizm eksiklik değil farklılıktır. Farklılıkları birlikte fark edelim ve onların sevgi dolu enerjilerini hissedelim.

* Otizm seçim değil, ama farkında olmak senin seçimin. 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü

* Farklılığımız yok, ortaklığımız çok! 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü'nde; Otizme mavi ışık yak!

* Otizm eksiklik değil, farklılıktır. Otizmin farkındayız ve onların yanındayız. Unutmayalım ki, engel diye bir şey yoktur. En büyük engel sevgisizliktir! 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kutlu olsun.

* Farklılıkları bu dünyaya çok şey katacak yeter ki farkında ve yanlarında olmayı bilelim.Daha güzel bir dünya İçin farkındayız, farklılıklarımızla bir aradayız.

* Otizm bir hastalik değil, nörobiyolojik bir bozukluktur. 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü'nde sende otizme mavi ışık yak...

* Otizmin farkındayız, onların yanındayız. Otizmin tek tedavisi erken tanı ile yoğun ve sürekli eğitimdir. 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü.

* Göz teması kuramayabilirim ama yüreğini hissederim.. Otizm eksiklik değil farklılıktır. Otizmin farkındayız ve Onların yanındayız...

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN