Pamukçuk nasıl geçer? Pamukçuk neden olur?

Pamukçuk nasıl geçer? Pamukçuk neden olur?

Pamukçuk bebeklerin ağzında beyaz bir yara şeklinde olan enfeksiyondur. Pamukçuk bebeğin meme ya da biberon emmesini engelleyebilir. Genellikle yeni doğan bebeklerde karşılaşılan bu durumu kolay yöntemlerle atlatmanız mümkün. İşte bilmeniz gerekenler…

 

Pamukçuk bebeklerde sıkça rastlanılan bir durumdur. Pamukçuk bebeğin ağzının içinde, dilinde ya da damağında görülen bir yaradır. Bebekte huysuzluk, iştahsızlık ya da emmede zorluğa neden olabilir. Uygulayabileceğiniz basit yöntemlerle bebeğinizi bu rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz. İşte tüm bilgiler…

NEDİR?

Pamukçuk özellikle yeni doğan bebeklerde görülen bir mantar enfeksiyonudur. Pamukçuk beyaz lezyonlar şeklinde görülür. Pamukçuk prematüre bebeklerde daha sık görülmektedir. Pamukçuk bebekte emme ve yutma güçlüğü yaşatır. Anneler bebeklerini bu durumda emzirmekten kaçınmamalıdır. Anne sütü ile bebeğin bağışıklık sistemi desteklenir ve bebek aslında daha çabuk iyileşir. Pamukçuk bebekte ağrıya da neden olabilir. Bu nedenle tedaviye bir an önce başlanmalıdır.

BELİRTİLERİ

Bebeğin meme ya da biberon emmek istememesi,
Bebeğin ağzında, dilinde ya da damağında beyaz yaralar,
Yutmada zorlanma.

NEDENLERİ

Annenin doğum öncesi vajinal mantar enfeksiyonu geçirmiş olması,
Annenin antibiyotik kullanması,
Bebeğin doğum sonrası antibiyotik kullanması,
Annenin şeker hastası olması,
Annenin aşırı miktarda şeker tüketmesi,
Meme ucunun temiz olmaması,
Annenin sütü fazla ise göğüs pedine bulaşabilir. Bu durum mantara neden olur.
Biberonun yeterince steril edilmemiş olması,
Emziğin yeterince temizlenmemiş olması.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

NASIL GEÇER?

Mantar tedavisi için uygun damlalar kullanılmalıdır.

Emzirme sırasında annenin memesinde ağrı varsa annenin memesi enfeksiyon kapmış olabilir. Bu nedenle anne de enfeksiyondan kurtulmak için tedavi olmalıdır.

Emzik ve biberonlar steril edilmelidir. Gerekiyorsa değiştirilmelidir.

Anne göğüs pompası kullanıyorsa tüm parçaları steril edilmelidir.

Her emzirme öncesi anne ellerini yıkamalıdır.

Emzirme öncesi göğüs ılık su ile yıkanmalıdır. Meme ucunuza sütünüzden birkaç damla ile bakım yapabilirsiniz. Ancak karbonatlı su sürmemelisiniz. Bu durum memenin flora dengesini bozacaktır.

19-12/17/pamukcukjpggg.jpg

NE ZAMAN DOKTORA GİTMELİ?

Evde bu yöntemleri uygulamanıza rağmen pamukçuk geçmiyorsa ve bebeğinizde iştahsızlık ya da huzursuzluk varsa mutlaka doktora gitmelisiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN