Radyoloji nedir? Radyoloji bölümü mezunları ne iş yapar?

Radyoloji nedir? Radyoloji bölümü mezunları ne iş yapar?

Sağlık alanında kariyer yapmayı planlayan gençler, 2020 YKS (TYT-AYT-YDT) sınavına girdikten sonra radyoloji bölümüyle ilgili bilgi almak istiyor. 'Radyoloji bölümü mezunları ne iş yapar?' sorusunun yanıtını internette araştıran üniversite öğrencisi adaylar, tercih dönemini heyecanla bekliyor. Detaylar haberimizde...

'Radyoloji nedir?', 'Radyoloji bölümü mezunları ne iş yapar?' sorularının yanıtlarını sayfamızda bulabilirsiniz. Kamu ya da özel hastanelerde çalışabilen radyoloji teknisyenlerinin, alet ve makineler ile çalışabilecek yetkinlikte olması gerekir. Radyoloji mezunları, hastanelerin yanı sıra kliniklerde de istihdam edilebiliyor. İşte detaylar...

RADYOLOJİ NEDİR?

Radyoloji, hastalıkların teşhis ve tedavisinde çeşitli görüntüleme teknolojilerini kullanan bir tıp dalıdır. Sağlık sektörünün neredeyse her alanında radyolojik muayene yapılır. Radyoloji, vücut içi yapıların görüntülerini üretmek için röntgen, manyetik rezonans (MR), bilgisayarlı tomografi (BT) ve PET taraması gibi farklı görüntüleme yöntemlerinden yararlanır. Tanısal radyoloji ve girişimsel radyoloji olarak iki geniş alana ayrılır. Radyoloji, hastaları etkileyen çoğu tıbbi kararın hayati bir bileşenidir ve radyologlar tüm klinik uzmanlıklarla çalışabilir.

RADYOLOJİ TEKNİSYENİ NEDİR?

Radyoloji teknisyeni; ultrason, röntgen, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme ve mamografi için kullanılan makinelerle çekim yapılmasını sağlayan kişidir. Radyoloji, birden fazla klinik bölüme hizmet veren bir alandır. Teşhis ve tedavi için son derece önemlidir.

RADYOLOJİ BÖLÜMÜ MEZUNLARI NE İŞ YAPAR?

Doktorlar, hastaların şikayetleri doğrultusunda bir teşhis koyar. Doktorların teşhis sonrası verdiği yönergeye göre hasta vücudunun belli kısımlarının filmi de radyoloji teknisyenleri tarafından çekilir.

Radyoloji teknisyenlerinin başlıca görevleri şunlardır:

* Röntgen çekilecek hastayı röntgen masasına uygun pozisyonda konumlandırmak,
* Röntgen çekilecek hastayı ve bölümdeki röntgen tüpünü, filmi çekilecek olan bölgeye yerleştirip, doğru düğmeyi kullanarak filmi çekmek,
* Röntgen filmi çektikten sonra filmin banyosunu yapmak,
* Filmleri dosyalamak ve düzenlemek,
* Filmin ilgili servislere teslim edilmesini sağlamak,
* Laboratuvar istatistikleri hazırlamak ve arşivin düzenli olmasını sağlamak.

RADYOLOJİ TEKNİSYENİ NASIL OLUNUR?

Kamu ya da özel hastanelerde çalışabilen radyoloji teknisyenlerinin, alet ve makineler ile çalışabilecek yetkinlikte olması gerekir. Doğru sonuçlar alınabilmesi için cihazlar doğru kullanılmalıdır. Mekanik konularla ilgilenen, hastaya karşı sorumluluklarını bilen, el ve göz koordinasyonu iyi gelişmiş olan kişiler bu meslek için tercih edebilir.

Radyoloji Teknisyeni olmak için üniversitelerin Radyoloji Bölümünü bitirme şartı bulunmaktadır.

2020 YKS SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

İyi bir gelecek için üniversite eğitimi almak isteyen milyonlarca adayın girdiği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları, 28 Temmuz 2020 Salı günü açıklanacak.

Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar sınav sonuçlarını, TC kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin sonuc.osym.gov.tr internet adresinden veya mobil uygulamasından öğrenebilecek. İnternet sayfasındaki duyuruların, adaylara tebliğ hükmünde olduğunu belirtelim.

YKS 2020 TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Üniversite sınavına giren öğrenciler, 28 Temmuz 2020 Salı günü açıklanacak sınav sonuçları sonrasında 29 Temmuz Çarşamba günü itibariyle tercih işlemlerine başlayacak. ÖSYM, tercih işlerinin ne kadar süreceğine ilişkin henüz bir açıklamada bulunmadı.

YKS PUANI NASIL HESAPLANIR?

ÜNİVERSİTELERİN TABAN PUANLARI 2020 NASIL ÖĞRENİLİR?

YKS 2020'YE KAÇ KİŞİ GİRDİ?

ÖSYM AİS FOTOĞRAFI NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

ÖSYM ADAY İŞLEMLER SAYFASI İÇİN TIKLAYIN

ÖSYM 2020 SINAV TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN

HANGİ İLLERDE MASKE TAKMA ZORUNLULUĞU VAR?

YENİ DÜZENLEMEYE GÖRE KİMLER NEREDE MASKE TAKMAK ZORUNDA?

MASKESİZ SOKAĞA ÇIKMANIN CEZASI NEDİR?

TÜRKİYE'NİN GÜN GÜN NORMALLEŞME TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN

YURT İÇİ SEYAHATLARDE ZORUNLU OLAN 'HES KODU' ALMAK İÇİN TIKLAYIN

e-DEVLET'TEN SEYAHAT İZİN BELGESİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN