Raflardaki alarm sistemi kalp pilini bozuyor

Raflardaki alarm sistemi kalp pilini bozuyor

Siyami Ersek Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Prof. Dr. Ahmet Taha Alper, Türkiye’de az bilinen tehlikeye karşı uyarıda bulundu: AVM’lerde ürünlerin korunması için kullanılan alarm sistemleri kalp pilinin yanlış algılama yapmasına yol açıyor. Bu da pillerin uygunsuz şok vermesine neden olarak hayati tehlike yaratıyor.

Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Ahmet Taha Alper, kalp pili takılan kişileri mağazalardaki ürün koruma alarm sistemlerine karşı uyardı: “Bunlar etkileşimle kalp pilinin yanlış algılama yapmasına, pilin uygunsuz şok vermesine neden olup ve hastanın hayatını tehlikeye atabilir.” 

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Siyami Ersek Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Kardiyoloji Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Ahmet Taha Alper, tıp literatüründe, sıklıkla alışveriş merkezleriyle, mağaza çıkışlarında kullanılan alarm sistemlerinin kalp pilleriyle etkileşime girebileceğine dair birçok vaka bildiriminin söz konusu olduğunu belirterek, “Mağazalardeki ürün koruma alarm sistemleri etkileşimle kalp pilinin yanlış algılama yapmasına, şok veren pillerde pilin uygunsuz şok vermesine neden olabilmekte ve hastanın hayatını tehlikeye atabilmektedir” dedi. 

Prof. Dr. Alper, elektronik cihazların hayatı kolaylaştırırken bir taraftan da bazı riskleri beraberinde getirdiğini dile getirerek, özellikle alışveriş merkezlerinde, mağaza çıkışlarında kullanılan alarm sistemlerinin de bunlar arasında olduğunu söyledi. Bu sistemlerin bazı sorunları da beraberinde getirebildiğine işaret eden Alper, özellikle kalp pili takılan hastalara önemli uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Ahmet Taha Alper “Bu cihazların varlığına o kadar alıştık ki çoğu zaman hiç dikkatimizi bile çekmiyor. Tıp literatüründe bu sistemlerin kalp pilleri ile etkileşime girebileceğine dair birçok vaka bildirimi söz konusudur. Mağaza ürün koruma alarm sistemleri etkileşimle kalp pilinin yanlış algılama yapmasına, şok veren pillerde pilin uygunsuz şok vermesine neden olabilmekte ve hastanın hayatını tehlikeye atabilmektedir. Özellikle kalp piline bağımlı olan hastalarda pilin uyarı üretmemesi hayati tehlikeye yol açabilmektedir” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN