RDW, RDW-CV, RDW-SD nedir?

RDW, RDW-CV, RDW-SD nedir?

Tam kan sayımı testlerinde standart olarak uygulanabilen RDW, RDW-CV, RDW-SD değerleri, kırmızı kan hücrelerinin boyutlarındaki değişiklikle ilgili bilgileri vermektedir. Bununla birlikte, RDW, RDW-CV, RDW-SD kişinin sağlık durumuna dair büyük ipuçları içerir.

RDW, RDW-CV, RDW-SD değerleri ölçümü ile kalp hastalıkları, karaciğer hastalıkları veya kanser ile ilgili bilgilere ulaşmak mümkündür. Normal bir RDW aralığı kadınlarda % 12,2 - % 16,1 iken erkekler için % 11,8 - % 14,5'tir… 

RDW, RDW-CV, RDW-SD NEDİR?

Kırmızı hücre dağılım genişliği (RDW) testi, tam kan sayımının ( CBC ) bir parçasıdır. Bu, doktorların kanınızı oluşturan parçalara bakarak sağlığınızı kontrol etmek için kullandıkları standart bir testtir. RDW, kırmızı kan hücrelerinizin boyutlarının nasıl değiştiğini ölçer. Boyutlarında büyük bir fark varsa, anemi (düşük kırmızı kan hücresi sayısı) gibi bir sorununuz olabilir. Son araştırmalar, bir RDW'den elde edilen sonuçların, diğer hastalıkların vücudunuzu nasıl etkileyeceğini tahmin etmeye de yardımcı olabileceğini göstermektedir. 

RDW-SD (Standart Sapma) kırmızı kan hücrelerindeki hacimsel değişimlerini belirlemek için yapılırken, RDW-CV (varyasyon katsayısı) standart sapmayla kırmızı kan hücrelerinin hacmini ölçen MCV değeriyle birlikte değerlendiriliyor. 

DOKTORLAR RDW DEĞERLERİNE NEDEN BAKAR?

Bir CBC'nin parçası olmasına rağmen, doktorunuz RDW sonuçlarınızı her zaman gözden geçirmeyebilir. Eğer aşağıdaki hastalıklarla ilgili bir şüphe varsa, doktorunuzun RDW numaralarınıza bakma olasılığı daha yüksektir:

  • Anemi semptomları (zayıflık, baş dönmesi, soluk ten rengi, soğuk eller ve ayaklar) 
  • Ailede talasemi veya orak hücreli anemi gibi kan hastalıkları öyküsü
  • Crohn hastalığı, HIV / AIDS veya diyabet gibi kronik bir hastalık
  • Uzun zaman süren bir enfeksiyon
  • Ameliyat sırasında veya bir yaralanma nedeniyle kan kaybı

TEST SONUÇLARININ ANLAMI

RDW testindeki "genişlik" kelimesi, tek tek kırmızı kan hücrelerinin boyutu anlamına gelmez. Bunun yerine, en büyük kırmızı kan hücrenizden en küçük kırmızı kan hücrenize boyut farkını ifade eder.

Düşük RDW, kırmızı kan hücrelerinizin neredeyse aynı boyutta olduğu anlamına gelir. Yüksek RDW, hem çok küçük hem de çok büyük kırmızı kan hücreleriniz olduğu anlamına gelir.

rdw-nedir-2.jpg

NORMAL RDW DEĞERİ KAÇTIR?

Normal bir RDW aralığı kadınlarda % 12,2 - % 16,1 ve erkekler için % 11,8 - % 14,5'tir. Ancak bu her zaman sağlıklı olduğunuz anlamına gelmez. Kırmızı kan hücrelerinizin hepsi aynı büyüklükte olsa da, hepsi olması gerekenden daha küçük veya daha büyük olabilir.

Doktorunuz RDW'nizi bir sağlık sorunu nedeniyle gözden geçirirse ve sonuçlar normalse, doktor muhtemelen daha fazla bilgi için CBC'nizin diğer bölümlerinin sonuçlarına bakacaktır.

Yüksek bir RDW şunların bir işareti olabilir:

  • Farklı anemi türleri
  • Kalp hastalığı
  • Karaciğer hastalığı
  • Diyabet
  • Kanser
  • Böbrek hastalığı
  • Folat veya B12 gibi düşük besinler

Yüksek RDW, doktorları CBC testinin diğer bölümlerinden daha erken bir vitamin veya besin eksikliği konusunda uyarabilir. RDW ayrıca, doktorunuzun doğru tedaviyi bulmasına yardımcı olan anemi türleri arasındaki farkı söylemek için anahtar bir testtir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN