Ruam nedir? Ruam hastalığı atlardan insana bulaşır mı? Hastalık ölümcül mü?

Ruam nedir? Ruam hastalığı atlardan insana bulaşır mı? Hastalık ölümcül mü?

Ruam hastalığı nedeniyle Büyükada karantina altına alındı ve 81 at tedavisi olmayan bu hastalık nedeniyle öldürüldü. Bulaşıcı olması nedeniyle adaya başka hayvanların giriş çıkışları yasaklandı. Peki Ruam insana bulaşır mı? İşte detaylar...

Ruam hastalığı, Büyükada'daki atlarda tespit edildi ve bu hastalığın herhangi bir tedavisi olmaması nedeniyle 81 at öldürüldü. Yaşananların ardından binlerce kişi "Ruam hastalığı nedir?", "Ruam insanlara bulaşır mı?" gibi soruların yanıtını araştırmaya başladı.

İLÇEYE HAYVAN GİRİŞ ÇIKIŞLARI DURDURULDU

Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından tek tırnaklıların sağlık taramasından geçirilmesi ve yapılan tahliller sonucunda, Büyükada'daki bazı atlarda ruam hastalığının tespit edildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"At, merkep, katır gibi tek tırnaklı hayvanlarda görülen ruam hastalığının tedavisi ve aşısı bulunmadığından, hastalık tespiti yapılan hayvanların ilgili  mevzuat gereği itlaf edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle tahlil sonuçları kesinleşen ve tedavisi bulunmayan hastalığa yakalandığı tespit edilen 81 adet at, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca itlaf edilmiştir. Tahlil sonuçları kesinleşmeyen tek tırnaklıların işlemleri ise devam etmektedir. İlçemiz dahilinde uygulanan karantina tedbirleri kapsamında ilçeye hayvan giriş çıkışı durdurulmuştur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

19-12/19/ruam.jpg

RUAM HASTALIĞI NEDİR?

Ruam hastalığı başta at, katır, merkep gibi tek tırnaklılar olmak üzere, insan, kedi ve hayvanat bahçelerinde yaşayan yabani hayvanlarda görülen zoonoz bir hastalıktır. Bulaşıcı olan bu hastalık sakağı ya da mankafa hastalığı olarak da adlandırılır.

Hastalığın etkeni olan Pseudomonas mallei; fiziksel (ısı, ışık, kuruma) ve kimyasal ( dezenfektanlar ) maddeler ile kemoterapötiklere (antibiyotikler, sülfonamid ve çeşitli ilaçlar ) karşı direnci zayıftır. Ruam apsesi irininde, su yalaklarında, rutubetli ve karanlık yerlerde uzun süre canlı kalabilir.

RUAM HASTALIĞI İNSANA BULAŞIR MI?

Ruam hastalığı insana görülmez ancak insan bu hastalığı taşıyan bir hayvanın etini yerse insana bulaşabilir. Ülkemizde at eti tüketilmediği için bu ihtimal düşük ancak kaçak olarak piyasaya sürülen at etleri nedeniyle hastalık insana bulaşabilir.

RUAM HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELER?

Ruam hastalığı hem atlarda hem de insanlarda farklı bölgelere hücum ederek bu bölgelerde belirtiler gösterebilmektedir. Eğer hastalık akciğerleri hedef alırsa, bu durumda hastalığa yakalananlarda solunum zorluğu başlar. Hastalar, çok çabuk yorulmaya başlarken burunda sıklıkla kanamalar görülebilmektedir.

Birçok insanda zayıflama gibi belirtiler de ortaya çıkarır. Burnu hedef aldığında devamlı ancak tek taraflı bir akıntı söz konusu olmaktadır. Her geçen gün akıntı daha yoğun bir hale gelmeye başlar ve son dönemlerinde renk de değiştirebilir.

Deriyi hedef aldığında ise apse oluşumunu tetiklemektedir. İlk olarak derinin alt katmanlarında modüllerin meydana gelmesi ile başlar ve sonrasında cildin en üst tabakasında apse oluşumu gerçekleşir.

19-12/19/ruam-2.jpg

RUAM HASTALIĞI ÖLÜMCÜL MÜ?

Ruam hastalığının tedavisi mümkün değildir. Ruam tespit edilen hayvanın itlaf edilmesi (Öldürülmesi) gerekir. Aksi taktirde diğer hayvanlar da risk altındadır. Bu nedenle ruam bulaşan hayvanlar karantinada itlaf ediliyor.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN