Ağzınız kokacak diye sarımsak yemekten korkmayın! İşte her gün sarımsak yemeniz için 6 neden

Ağzınız kokacak diye sarımsak yemekten korkmayın! İşte her gün sarımsak yemeniz için 6 neden

Sarımsak, geçmiş çağlardan bu yana sağlığa olan faydalarıyla bilinen ve gerek sağlığın geliştirilmesi gerekse lezzet amaçlı olarak sıklıkla kullanılan besinlerden bir tanesidir. Fakat çoğu insan sarımsağın kokusunu sevmediği için bu faydalı besini tüketmez. Oysa ki sarımsak doğadan gelen tam bir şifa deposu...

Halk arasında doğal antibiyotik olarak da adlandırılan sarımsağın sağlık üzerindeki olumlu etkileri saymakla bitmediği gibi her geçen gün yeni bir faydası daha keşfedilmeye devam etmektedir. İşte her gün sarımsak yemeniz için 6 neden...

SARIMSAK, ALZHEİMER HASTALIĞI VE BUNAMAYI ÖNLEMEYE YARDIMCI OLABİLECEK ANTİOKSİDANLAR İÇERİR

Serbest radikallerden kaynaklanan oksidatif hasar, yaşlanma sürecine katkıda bulunur. Sarımsak, vücudun oksidatif hasara karşı koruyucu mekanizmalarını destekleyen antioksidanlar içerir. Yüksek dozda sarımsak takviyesinin insanlarda antioksidan enzimleri arttırdığı ve ayrıca yüksek tansiyonu olan kişilerde oksidatif stresi önemli ölçüde azalttığı gösterilmiştir.

Kolesterol ve kan basıncını düşürmenin yanı sıra antioksidan özellikler üzerindeki birleşik etkiler, Alzheimer hastalığı ve bunama gibi yaygın beyin rahatsızlıklarının riskini azaltabilir.

lt6epbrx.jpg

SARIMSAK DAHA UZUN YAŞAMANIZA YARDIMCI OLABİLİR

Sarımsağın uzun ömür üzerindeki potansiyel etkilerinin insanlarda kanıtlanması temelde imkansızdır. Ancak kan basıncı gibi önemli risk faktörleri üzerindeki faydalı etkileri göz önüne alındığında, sarımsağın daha uzun yaşamanıza yardımcı olabileceği anlaşılır. Bulaşıcı hastalıklarla savaşabilmesi de önemli bir etkendir çünkü bunlar özellikle yaşlılarda veya bağışıklık sistemi bozuk kişilerde sık görülen ölüm nedenleridir.

SARIMSAK TAKVİYELERİ İLE ATLETİK PERFORMANS GELİŞTİRİLEBİLİR

Sarımsak, en eski “performans arttırıcı” maddelerden biriydi. Geleneksel olarak eski kültürlerde yorgunluğu azaltmak ve işçilerin çalışma kapasitesini artırmak için kullanılmıştır. En önemlisi, antik Yunanistan'daki Olimpiyat sporcularına verildi. Kemirgen çalışmaları, sarımsağın egzersiz performansına yardımcı olduğunu göstermiştir, ancak çok az insan çalışması yapılmıştır.

Küçük bir çalışmada, 6 hafta boyunca sarımsak yağı alan kalp hastalığı olan kişilerde, en yüksek kalp atış hızında %12 azalma ve daha iyi egzersiz kapasitesi elde edildi. Diğer çalışmalar, egzersize bağlı yorgunluğun sarımsakla azaltılabileceğini öne sürüyor.

sarimsak-nedir-1647986323.png

SARIMSAK YEMEK VÜCUTTAKİ AĞIR METALLERİ DETOKSİFİYE ETMEYE YARDIMCI OLUR

Yüksek dozlarda, sarımsaktaki kükürt bileşiklerinin ağır metal toksisitesinden kaynaklanan organ hasarına karşı koruma sağladığı gösterilmiştir. Bir araba aküsü fabrikasındaki (kurşuna aşırı maruz kalan) çalışanlar üzerinde yapılan 4 haftalık bir araştırma, sarımsağın kandaki kurşun seviyelerini %19 oranında azalttığını buldu. Ayrıca baş ağrıları ve kan basıncı da dahil olmak üzere birçok klinik toksisite belirtisini azalttı.

SARIMSAK KEMİK SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR

Hiçbir insan çalışması, sarımsağın kemik kaybı üzerindeki etkilerini ölçmemiştir. Bununla birlikte, kemirgen çalışmaları, kadınlarda östrojeni artırarak kemik kaybını en aza indirebileceğini göstermiştir. Menopozdaki kadınlarda yapılan bir çalışma, günlük bir kuru sarımsak özü dozunun (2 gram çiğ sarımsağa eşit) östrojen eksikliğinin bir belirtecini önemli ölçüde azalttığını buldu. Bu, bu takviyenin kadınlarda kemik sağlığı üzerinde faydalı etkileri olabileceğini düşündürmektedir. Sarımsak ve soğan gibi yiyeceklerin de osteoartrit üzerinde faydalı etkileri olabilir.

SARIMSAĞI DİYETİNİZE DAHİL ETMEK KOLAYDIR VE LEZZET KATAR

Sonuncusu bir sağlık yararı değildir, ancak yine de önemlidir. Sarımsak, mevcut diyetinize dahil etmek çok kolaydır. En lezzetli yemekleri, özellikle çorbaları ve sosları tamamlar. Sarımsağın güçlü tadı, aksi takdirde yumuşak tariflere de bir yumruk ekleyebilir. Sarımsak kullanmanın yaygın bir yolu, birkaç diş taze sarımsağı sarımsak presi ile sıkmak, ardından sızma zeytinyağı ve biraz tuzla karıştırmaktır. Bu çok basit ve besleyici bir salata sosu olarak çalışır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN