Alzaymır’a ilk fren

Alzaymır’a ilk fren

Deneysel ilaç Lecanemab’ın üçüncü aşama klinik denemelerinin sonuçları demansın en yaygın formu olan Alzaymır’ın tedavisinde çığır açıcı nitelikte çıktı. Bilişsel zayıflama ve beynin tahribat süreci ilk kez yüzde 27 oranında yavaşlatıldı.

Amerikan Biogen ve Japon Eisai biyoteknoloji şirketleri tarafından geliştirilen Lecanemab adlı Alzaymır ilacının, hastalığın beyni tahrip etme sürecini yavaşlattığı açıklandı. BBC’nin haberine göre bilim insanları bilişsel zayıflamayı yavaşlatan bu ilk ilacın, demansın en yaygın formu olan Alzaymır’ın tedavisinde bir dönüm noktası olabileceğini söylüyor.

Biogen ve Eisai, 1800 hastayla yapılan klinik denemelerin sonuçlarını ana hatlarıyla Eylül’de açıklamıştı. Önceki gün de bilim çevrelerinin merakla beklediği tüm veriler yayımlandı. Bilim dergisi New England of Journal of Medicine’da yayımlanan verilere göre Lecanemab, 18 aylık bir süre içinde Alzaymır hastalarında zihinsel becerilerdeki zayıflamayı yüzde 27 oranında yavaşlatıyor. Bilim insanlarına göre bu mütevazı ama önemli bir sonuç. Lecanemab, Alzaymır hastalarının beyninde oluşan “beta amiloid” adlı yapışkan maddeyi hedef alıyor. Amiloid, beyinde nöronlar arasında biriken bir protein. Bu proteinler, beyinde plakalar oluşturuyor. Lecanemab, hastalığın ilk aşamalarında etkili oluyor.

Bu nedenle, hastalığı erken aşamada teşhis edecek devrim niteliğinde bir buluş olmaması halinde, birçok kişinin bu ilaçtan faydalanamayacağı belirtiliyor. Halihazırda Alzaymır hastalarına semptomlarla başa çıkabilmeleri için başka ilaçlar veriliyor. Ama bu ilaçlardan hiçbiri hastalığın seyrini değiştirmiyor. Lecanemab, tıpkı virüs ve bakterilere saldıranlar gibi bir antikor ve bağışıklık sistemine beyindeki amiloidi temizleme komutu veriyor.

BİLİM DÜNYASI ‘TARİHİ’ DİYE NİTELEDİ

Alzaymır araştırmalarına destek sağlayan Alzaymır’s Research UK adlı yardım kuruluşu, bulguları “çok önemli” diye niteledi. 30 yıl önce Alzaymır tedavisinde amiloidlerin hedef alınmasına yönelik çalışmalar yapan bilim insanlarından Prof. John Hardy ise sonuçların “tarihi” nitelikte olduğunu belirterek “Alzaymır tedavisinin başladığına tanık olacağımız konusunda iyimserim” dedi. Edinburgh Üniversitesi’nden Prof. Tara Spires-Jones da “Uzun bir zamandır başarısızlık oranımızın yüzde yüz olması nedeniyle bu sonuçlar çok önemli” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN