Sağlıkta şiddete dur de! 'Eşimi erkek muayene edemez' diyen maganda, doktorun burnunu kırdı

Son dönemde yeniden artan sağlıkta şiddet olaylarının ardı arkası kesilmiyor. Bu hafta Tokat ve Şanlıurfa'da doktorlara yapılan saldırıların bir yenisi bu kez İzmir'de yaşandı. Eşiyle muayene giden adam, 'erkek doktor' istememesi neticesinde çıkan tartışmada asistan doktorun burnunu kırdı.

Kamu hastanelerde vatandaşların randevu alma çilesi sürerken, yaşanan yoğunluk nedeniyle zor şartlar altında çalışmayı sürdüren doktorlar, bir de şehir magandalarının saldırılarıyla boğuşuyor.

Tokat'ta 29 Kasım 2022 Salı günü, devlet hastanesinde dahiliye uzmanı Elif Dağıstan Ergin, annesini randevusuz muayene ettirmek isteyen Celal Y.'nin yumruklu saldırısına uğradı.

elif-dagistan-ergin.jpg
Elif Dağıstan Ergin

Şanlıurfa'da 28 Kasım 2022 Pazartesi günü, Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli acil tıp uzmanı Orhan Hagi, çıkan tartışmada hasta yakınlarının saldırısına uğradı. Burnu kırılan doktor, ameliyat oldu. Orhan Hagi'nin kısa bir süre önce de başka bir hasta yakınının saldırısına uğradığı öğrenildi.

orhan-hagi-kimdir.jpg
Orhan Hagi

İzmir'de 22 Ağustos 2022 tarihinde yaşanan olayda ise, Torbalı 5 No'lu Aile Sağlığı Merkezi'nde hastanın bir doktorla tartışması nedeniyle beyaz kod veren aile hekimi Ekin Hürel Günay, bu olaydan bir ay sonra beyaz kod verilen hasta ve yanındaki iki kişinin sopalı saldırısı sonucu feci şekilde darp edildi. Doktor Ekin Hürel Günay, bu olaydan sonra meslekten istifa etti.

ekin-hurel-gunay-kimdir.jpg
Ekin Hürel Günay

ERKEK DOKTORUN MUAYENE ETMESİNİ İSTEMEDİLER

İzmir'de Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Polikliniği'nde görevli asistan doktor Mücahit Furkan Balcı, bugün (30 Kasım 2022 Çarşamba günü) hasta olarak gelen A.K. adlı kadının değerlerini inceledikten sonra muayene edeceğini söyledi.

Bu esnada A.K., kendisini erkek doktorun muayene etmesini istemeyerek dışarı çıktı.

Daha sonra kadının eşi M.A.K.'nın, eşini erkek doktorun muayene edemeyeceğini, kadın doktorun muayene edebileceğini söyleyerek kapıyı yumrukladığı ileri sürüldü.

Kapının yumruklanmasının gürültüsünü duyan asistan doktor Mücahit Furkan Balcı, kapıyı açıp baktığı esnada M.A.K. kendisini dışarı sürükledi.

SALDIRGAN, DOKTORUN BURNUNU KIRDI

"Sen benim eşimi nasıl muayene edersin" dediği ileri sürülen saldırganın yumruk darbeleriyle yere yığılan 29 yaşındaki asistan doktor, kanlar içerisinde kaldı.

Saldırı esnasında araya girmek isteyen güvenlik görevlisi Derya Sipahioğlu da darp edildi.

Saldırıyı gören çevredeki kişiler de araya girmek isterken diğer hekimlerin 'beyaz kod' vermesi üzerine hastaneye polis ekipleri sevk edildi.

Saldırgan, polis ekipleri tarafından gözaltına alınarak emniyete götürüldü.

mucahit-furkan-balci-1.jpg
Mücahit Furkan Balcı

GÜVENLİK GÖREVLİSİNİ DE DARP ETTİ

Saldırıya uğrayan asistan doktor Mücahit Furkan Balcı, diğer meslektaşları tarafından tedaviye alınırken, yapılan incelemede genç hekimin burnunda kırık meydana geldiği belirlendi. Kafa ve burun travması geçiren doktorun tedavisi sürerken şiddete maruz kalan güvenlik görevlisinin de kolunda incinme olduğu öğrenildi.

SALDIRGANDAN ŞİKAYETÇİ OLDU

Hasta yakını tarafından saldırıya uğrayan ve burnunda kırık oluşan asistan doktor Mücahit Furkan Balcı, tedavi gördüğü kısımda açıklama yaparak yaşanan olaydan dolayı üzgün olduğunu söyledi.

Balcı, "Gerçekten üzücü bir olay. Çalışma azmimizi, meslek azmimizi bizden alan bir olay. Böyle bir olayın bir daha yaşanmasını istemiyorum. Gerekli şikayetlerimizi yaptık ve gerisi artık yargıda. İnşallah bir daha böyle bir olay diğer hekim arkadaşlarımızın başına gelmez" açıklamasında bulundu.

mucahit-furkan-balci-3.jpg

"AYIRMAYA ÇALIŞINCA BANA DA SALDIRDI"

Saldırıda araya giren ve saldırgan M.A.K.'nın darp ettiği güvenlik personeli Derya Sipahioğlu ise, "Saldırgan, Furkan hocamı poliklinikten çekerek dışarı aldı. Yumruklayarak darp etti ve gözlüğü de yüzünde kırıldı. Ayırmaya çalışınca bana da hem sözlü hem de fiziki şiddette bulundu" dedi.

DOKTORDA KAFA TRAVMASI YAŞANDI

Saldırıya uğrayan hekimi tedavi eden operatör doktor Suat Kaptaner, asistan doktor Mücahit Furkan Balcı'nın sağlık durumuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Doktor arkadaşımızın burun kemiğinde kırık var. Yüzünde ve cildinde de yaralanmalarının yanı sıra kafa travması da mevcut.

Arkadaşımıza müdahale ettik ama kafa travması yönünde yatış yaptırdık. Bu akşam gözlem altında tutacağız. Şu anda görünürde hayati riski bulunmuyor. 2022 yılında artık doktora, hekime, sağlık çalışanına şiddeti tartışmak istemiyoruz" sözlerine yer verdi.

mucahit-furkan-balci-2.jpg

"ÇOK ÜZÜGÜNÜZ VE KIZGINIZ"

Saldırıyla ilgili konuşan hastane hekimlerinden Op. Dr. Mehmet Bora Bozgeyik de, "Asistan doktor arkadaşımız bir hasta yakını tarafından şiddete maruz kaldı. Muayene kısmına geçildiği esnada kadın muayene olmak istemedi.

Daha sonra kocası da kapıyı yumruklarken hekim arkadaşımız ne olduğunu görmek için kafasını dışarı çıkartıyor. O esnada hasta yakını arkadaşımızı tutup dışarı çıkartıyor ve yumruklamaya başlıyor. Arkadaşımızın çok ciddi bir kanaması mevcuttu. Çok üzgün ve kızgınız.

Bu tarz sağlıkta şiddete ve hakarete maruz kaldıkça hem bizim motivasyonumuz olumsuz etkileniyor hem de işimizi yapamaz hale geliyoruz. Koridorda güvenlik kamerası olması gerekiyor ama o kısım kör noktada bulunduğu için görüntü alınamamış. Çok üzgünüz" açıklamasında bulundu.

izmir-doktor-darp-edildi-saglikta-siddet.jpg

"SAĞLIK BAKANLIĞI YANIMIZDA DEĞİL"

Sağlık çalışanlarının yaşadığı sözlü ve fiziksel şiddettin boyutu her geçen gün artıyor ve sağlık çalışanlarını olumsuz etkiliyor.

İzmir'de 22 Ağustos 2022 Pazartesi günü 'beyaz kod' nedeniyle darp edilen aile hekimi Ekin Hürel Günay, yaşadığı olaydan sonra doktorluktan istifa ettiğini açıkladı.

Mahkemenin saldırganları serbest bırakmasını 29 Kasım 2022 Salı günü yaptığı açıklamayla eleştiren İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Muhteber Çolak, "Ekin Bey, aile hekimliğinden de devlet memurluğundan da istifa etti. Biz çok üzgünüz. Genç bir hekim, iki çocuğu olan bir insanın, mesleğini, bu kadar zor kazanılan bir okulu bitirerek mesleği bırakması çok üzücü. Bu kadar hekim açığı varken Ekim Bey’in istifası büyük kayıp" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı'nı yanlarında hissetmediklerini ifade eden Dr. Çolak, "Sağlıkta etkin bir şiddet yassı çıkmadığı gibi Sağlık Bakanlığı’nı biz yanımızda hissetmiyoruz. Hekimler hastalarla tek başlarına karşı karşıya kalmış oluyorlar. Hekimler kendilerini yalnız hissediyor. Bunun nedeni sistemdeki çarpıklıklar. Devletin hekime bakışı hastalara yansıyor" ifadelerini kullandı.

ekin-hurel-gunay.jpg
Muhteber Çolak

DOKTORLARIN YURT DIŞINA GÖÇÜ SÜRÜYOR

Son dönemde yaşanan şiddet olayları ve zorlu çalışma şartlarının iyileştirilmemesi, mesleğini yurt dışında sürdürme kararı veren doktorların sayısını hızlandırıyor.

Türk Tabipler Birliği'nin (TTB) verilerine göre 2020 yılında 947, 2021 yılında bin 405 doktor yurt dışına giderken, 2022 yılında bu sayı 2 bine yaklaştı.

TTB'den alınması zorunlu olan belge için başvuran doktorların sayısı (2022 Eylül ayı itibarıyla) bin 938'e ulaşırken, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr Nergis Erdoğan, 24 Ekim 2022 tarihinde Agence France-Presse'e (AFP) verdiği röportajda, "Geçen yılın tamamında, bin 400 doktor yurt dışında gitmek için TTB'ye başvuruda bulunmuştu. Bu yılın ilk altı ayında 938 doktorun başvuru yaptığı göz önüne alındığında, son üç ayda yurt dışına gitmek isteyenlerin sayısının katlanarak arttığı ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Bu sayıya bir de emekliye ayrılan, istifa eden ya da özel hastanelere geçiş yapan doktor sayısı eklendiğinde, kamuda çalışan doktor sayısında azalma yaşanıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN