Alzheimer Hastalarının Bilmenizi İstediği Şeyler! Yakınınız Alzheimer Hastasıysa Bunlara Dikkat Edin

Alzheimer Hastalarının Bilmenizi İstediği Şeyler! Yakınınız Alzheimer Hastasıysa Bunlara Dikkat Edin

Alzheimer denilince akla gelen ilk şeylerden biri hafıza kaybıdır. Ancak bu durumla ilgili sağlık hizmeti sunucularının, sevdiklerinin ve yeni Alzheimer teşhisi konmuş kişilerin bilmesi gereken çok daha fazlası var. Hastalık hakkında bir takım önemli gerçekler ve yanlış anlamalar vardır. İşte alzheimer hastalığının detayları...

Hafıza kaybı korkutucu olabilir, ancak sabır, güven ve cesaretlendirme, bu hastalığı olan birinin anlamlı bir yaşam sürmesine yardımcı olabilir. Alzheimer hastalığının her aşaması benzersizdir. Alzheimer'lı birinin sohbete katılamayacağını varsayabilirsiniz, ancak durum böyle değil. Alzheimer Hastalığı ve İlişkili Demanslar direktörü Mary Mittelman, "Erken evrelerdekiler, kaybolmayı veya konuşmaları unutmayı kolaylaştıran hafıza sorunları yaşarken, orta evrelerde kişilik değişiklikleri veya ajitasyon ortaya çıkabilir" diye açıklıyor. Geç evreye gelindiğinde hasta giyinme veya yemek yemede zorluk çekebilir. Dr. Mittelman, “Alzheimer semptomlarının zamanla değiştiğini” söylüyor.

alzheimer-hastaliginin-ilk-10-belirtisi-3498.jpg

İŞLER BİLEREK UNUTULMUYOR

Kendinizi Alzheimer'lı birine tekrarlamak zorunda olduğunuz için rahatsız olabilirsiniz, ancak sabırsızlığınızın sizi yenmesine izin vermeyin. Bunun yerine, sözlerinizin daha kalıcı olması için konuşma şeklinizi basitleştirin.

BİRİNE SEVDİKLERİNİN ÖLDÜĞÜNÜ HATIRLATMAK KORKUNÇ

Alzheimer'lı biri vefat etmiş bir sevdiğini sorduğunda, o kişinin vefat ettiğini söyleyerek gereksiz kalp kırıklıklarına neden olmayın, bunun yerine, o kişiyi bulmak için kişiyi yürüyüşe çıkarmayı teklif edin. Bu kişinin bulunduğunuz yere geri dönmesini bekleyemezsiniz, ancak kibar olabilir ve oldukları yerde olabilirsiniz. Anı paylaşın, ancak biraz onların dünyasına girmeye istekli olun.

alzheimer-hastaligi-nedir-1280x720-1.jpg

SOSYALLEŞMEK ÖNEMLİ

Alzheimer'dan muzdarip olanlar, özellikle sadece hafif bilişsel bozuklukların olduğu erken aşamalarda, evde kalmaya teşvik edilmemelidir. Aslında, arkadaşlar ve aile ile vakit geçirmek iyidir.

DÜŞÜNDÜĞÜNDEN DAHA FAZLASINI YAPABİLİRLER

Erken aşamalarda, hastaların hala araba kullanabileceğini öğrenmek sizi şaşırtabilir. Aslında kaybolmak Alzheimer'ın ilk belirtisi değil. Uzmanlar, bir GPS ve ona nereye park ettiğini hatırlatan bir uygulama kullanarak etrafta dolaşabileceğini söylüyor.

alzheimer-neden-olur-1100x733.jpg

ONLARI GÜNLÜK AKTİVİTELERE DAHİL EDİN

Günlük işler daha zor hale geldikçe, Alzheimer hastalığı olan kişilerin (veya ailelerinin) eskiden yaptıkları aktivitelere katılamayacaklarını düşünmeleri yaygındır. Ancak hastanın evresine bağlı olarak, bunları yine de yapabilir, ancak bazı ayarlamalarla. Demanslı insanları mümkün olduğunca dahil etmeye çalışmak önemlidir. Bu, duygusal bir bağlantının korunmasına yardımcı olur.

ANLAMLI BİR HAYAT YAŞA

Alzheimer hastalığı, günlük hayatı öyle bir şekilde sarsabilir ki, tekrar yola çıkmak zorlaşır. Ancak bu, sevdiğiniz birini terk etmeniz ve tüm zamanlarını evde yalnız geçirmelerine izin vermeniz gerektiği anlamına gelmez.

ankara-alzheimer-demans-ve-bunama-tedavisi-ankara.jpg

ALZHEİMER GENÇLERİ VURABİLİR

Teşhisin erken tespiti önemlidir. Hafıza problemleriniz olduğunu düşünüyorsanız, tıbbi yardım alın. Normal yaşlanma olabilir ve olmayabilir de.

GÜRÜLTÜLÜ RESTORANLAR STRESLİ OLABİLİR

Meşgul bir restorandaki ajitasyon, özellikle düzeltilmemiş işitme kaybı olan biri için bir konuşmayı takip etmeyi daha da zorlaştırabilir. “Gürültülü bir restoran gibi çok gürültülü yerler zor olabilir. Gürültünün aşırı uyarılması, etraflarındaki konuşmayı anlamayı daha az mümkün kılıyor” diyor uzmanlar. Bunun yerine sakin bir kafede yemek yemeyi deneyin ki Alzheimer'lı biri daha çok olaya dahil hissedebilsin.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN